Αθλητισμός

Eφικτό με σύμπραξη και συντονισμό

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Το πρώτο Σάββατο του Απριλίου η ιστοσελίδα του «Μαχητή» ανήρτησε την είδηση επικείμενης συνάντησης αρμοδίων υπουργών για έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για κατασκευή κολυμβητηρίου διεθνών προδιαγραφών στο Κιλκίς, με πρόβλεψη και του σχετικού προϋπολογισμού.

Μόνο που το πρώτο Σάββατο του Απριλίου συνέπιπτε… με την πρώτη ημέρα αυτού του μήνα, που σημαίνει για το συγκεκριμένο θέμα… «άνθρακες ο θησαυρός».

Και μπορεί αυτή η «είδηση» να ήταν το πρωταπριλιάτικο «ψεμματάκι» της ιστοσελίδας του «Μαχητή», μπορεί άλλοι… να «τσίμπησαν» και να το πίστεψαν και άλλοι όχι, όμως οι αντιδράσεις που προκάλεσε, καθώς η αναφορά δέχθηκε εκατοντάδες «επισκεπτών»-σχολιαστών, καταδεινύει μιάν αλήθεια, που κρατεί… δεκαετίες τώρα στο Κιλκίς.

Καταδεικνύει το ότι η κατασκευή κολυμβητηρίου διεθνών προδιαγραφών… παραμένει θέμα, από εκείνα, τα οποία απασχολούν διαρκώς και αδιακόπτως την κιλκισιώτική κοινωνία, όπως κάθε έργο υποδομής κάθε τομέα της ζωής, που λείπει από αυτόν τον τόπο.

Η στήλη έχει κατ΄επανάληψιν υπενθυμίσει το ότι φάκελλος «Κολυμβητήριο Κιλκίς» υφίσταται… από το 1968, ενώ έχει αναφερθεί στους κατά καιρούς δυσμενείς αρνητικούς παράγοντες, που λειτουργούν σαν «τροχοπέδη» για το συγκεκριμένο έργο, με βασικότερο τις μη ευνοϊκές οικονομικές συγκυρίες, σε συνδυασμό με το κόστος συντήρησης, το οποίο, σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του νομού Κιλκίς, είναι τουλάχιστον δυσβάστακτο.

Ωστόσο, είναι πάλι αυτή η στήλη, που κατά καιρούς προβάλλει και «την άλλη όψη του νομίσματος», δηλαδή τον συνδυασμό της κάλυψης ενός σημαντικού κενού στα κοινωνικά δεδομένα από την λειτουργία ενός κολυμβητηρίου διεθνών προδιαγραφών (εκπαίδευση και των δύο βαθμίδων της, ιατρικά προγράμματα αποκατάστασης, απλή άσκηση και ψυχαγωγία) με την δεδομένη ανάπτυξη των αθλημάτων υγρού στίβου στον τόπο μας, που εγγυάται η ύπαρξή του.

Πράγματι, ένα τέτοιο έργο υποδομής είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρο για τα οικονομικά δεδομένα του νομού Κιλκίς, ως προς τόσο την κατασκευή όσο και στην συντήρηση.

Όμως, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν, επίσης επί δεκαετίες, ουκ ολίγοι άλλοι νομοί, που σήμερα και διαθέτουν κολυμβητήριο και βρίσκουν τρόπους συντήρησής του, ακόμη και με διαστήματα περιορισμού δραστηριοτήτων σ΄αυτό.

Πράγματι, το πληθυσιαμικό μέγεθος του νομού, που έχει και συνάρτηση με το οικονομικό, δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο άλλων, στους οποίους λειτουργούν κολυμβητήρια είτε απρόσκοπτα είτε μετ΄εμποδίων.

Όμως, έστω και έτσι, ένας νομός των εβδομήντα με ογδόντα χιλιάδων κατοίκων θεωρητικώς δεν στερείται των δυνατοτήτων να υποστηρίξει μια διεθνών προδιαγραφών κολυμβητική εγκατάσταση, όπως ακριβώς μια πληθυσμιακώς ισομεγέθης πόλη.
Πράγματι, τα καλύτερα συντηρούμενα κολυμβητήρια, ενίοτε μάλιστα με δυσκολίες και σ΄αυτήν την περίπτωση, είναι τα ευρισκόμενα σε αστικά κέντρα με εξαψήφιο αριθμό κατοίκων ή, έστω, με ίδιο με τον νομό Κιλκίς πληθυσμό αλλά με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.

Όμως, η στήλη έχει υπ΄όψιν της και περίπτωση κολυμβητηρίου, και μάλιστα… ολυμπιακών προδιαγραφών, που κατασκευάσθηκε σε περιοχή πληθυσμιακώς υπολειπόμενη αυτής του Κιλκίς, πόλης και νομού, που σημαίνει ότι είναι μεν αντικειμενικώς δύσκολη πλην όμως όχι ανέφικτη η κατασκευή και συντήρηση κολυμβητικής εγκατάστασης διεθνών προδιαγραφών στον τόπο μας.

Δεν είναι ανέφικτη, διότι και «δίαυλοι» πρόσβασης σε χρηματοδοτικές «πηγές» για την κατασκευή υπάρχουν και δυνατότητες στην τοπική οικονομία για το κόστος συντήρησης δεν λείπουν.

Άρα, το ζητούμενο στην περίπτωση κατασκευής κολυμβητηρίου διεθνών προδιαγραφών στο Κιλκίς δεν είναι το αν και υπό ποίους όρους προχωρήσει, αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί εφικτό να προχωρήσει.
Και η δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων απαιτεί την πλήρη σύμπραξη (όχι απλώς «συνεννόηση») και συντονισμό των τοπικών φορέων της πολιτείας, των φορέων τοπικής διοίκησης, και των δύο βαθμίδων, και των φορέων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, σε ένα συμπαγές «μέτωπο» με διεκδικητικό χαρακτήρα. Χωρίς, δηλαδή, ανέξοδες υποσχέσεις, «παράκαμψη» των δυσκολιών και «διαγκωνισμό» για την «πρωτοπορία» στο όλο θέμα και σπασμωδικές αποσπασματικές κινήσεις για το θεαθήναι, και όχι για την ουσία, ό,τι δηλαδή, «εγγυάται» εκ του ασφαλούς… την μη κατασκευή του κολυμβητηρίου στο Κιλκίς.

Ας μην λησμονούν οι πάντες, ότι ο τόπος έχει ήδη «πληρώσει» ακριβά την ασυνενοησία και απουσία συντομισμού σ΄αυτούς, τόσο στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, όταν εξ αιτίας τους ανεκλήθη… ειλημμένη απόφαση για την κατασκευή, όσο και στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όταν, πάλι εξ αιτίας τους «καθηλώθηκε» το έργο… στα θεμέλια, εκεί όπου η κατασκευή είχε αρχίσει, με επακόλουθο σήμερα να αποτελεί θλιβερό «κουφάρι», που υπενθυμίζει αυτήν την επιζήμια για τον τόπο ασυντόνιστη λειτουργία των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του.

Τους πολίτες του Κιλκίς δεν νοιάζει καμμία εκ μέρους των «κούρσα» διεκδίκησης της «δόξας» της «πρωτιάς» στο θέμα της κατασκευής κολυμβητηρίου διεθνών προδιαγραφών. Τους ενδιαφέρει,… η κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου υποδοχής.
Και όπως φάνηκε από τα σχόλια αρκετών για το πρωταπριλιάτικο «ψεμματάκι» της ιστοσελίδας του «Μαχητή», αποτελεί κοινή απαίτηση για τους παράγοντες του τόπου να τοποθετηθούν υπευθύνως επί του συγκεκριμένου έργου και, το κυριότερο, να «καθήσουν στο ίδιο τραπέζι» και κατόπιν «να δράσουν από κοινού» για αυτό.

Είναι μια υπενθύμιση επίκαιρη, καθώς το 2023 είναι χρονιά εκλογών, τόσο βουλευτικών όσο και αυτοδιοικητικών, άρα και επανοδου του θέματος στην επικαιρότητα.

Και εκεί μπορεί να παραμείνει, αν οι νέοι παράγοντες των ανωτέρω δύο χώρων το αντιμετωπίσουν με την δέουσα προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, συμπράττοντας και συντονιζόμενοι με τους οικονομικούς και κοινωνικούς για την περαιτέρω προώθησή του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα