Δραματικό έλλειμμα βούλησης
Όπως επισημαίνει συχνά-πυκνά η στήλη, η υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση λειτουργίας κάθε αθλητικού, και ειδικότερα ποδοσφαιρικού, θεσμού είναι η αξιοπιστία.
Μία προϋπόθεση, της οποίας η ύπαρξη εξαρτάται από όλους τους συντελεστές του κάθε αθλητικού χώρου, και ειδικότερα του ποδοσφαιρικού, με προεξέχοντες τους παράγοντες.
Δυστυχώς, σε ό, τι αφορά στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, η αξιοπιστία των θεσμών του ουδέποτε απετέλεσε το πιό «δυνατό» ή, έστω, ένα εκ των «δυνατών» σημείων του.
Αυτό επαληθεύτηκε κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών.
Πρώτα η εντός ποδοσφαιρικού γηπέδου πυροδοτηθείσα ένταση, που οδήγησε αργότερα την ίδια ημέρα σε περιστατικό εκτροπής και βίας ξένης προς κάθε έννοια αθλητισμού και ποδοσφαίρου, και κατόπιν μία «καυστική» ανακοίνωση συλλόγου της ανώτερης τοπικής κατηφορίας, που παρέπεμπε ούτε λίγο ούτε πολύ, και μάλιστα… σχεδόν ευθέως, σε… «στήσιμο» αγώνα!
Και στις δύο περιπτώσεις ο χώρος του τοπικού ποδοσφαίρου αλλά και το όνομα του νομού Κιλκίς έγιναν… «βούκινο» πανελλαδικώς.
Και η μία και η άλλη περίπτωση αρκούν, γιά να θέσει κάθε υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος και ανεπιτήδευτος και ανυστερόβουλος φίλος του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου το ερώτημα «περί ποιάς αξιοπιστίας ομιλείτε;».
Πράγματι, και τα δύο περιστατικά κατάφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στην υπόληψη αυτού του… ήδη πολύπαθου χώρου.
Όμως, όταν προκύπτουν τέτοιες νοσηρές καταστάσεις, το θέμα δεν είναι η διαπίστωση και επισήμανσή τους, αλλά η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επίδειξη βούλησης από όλες τις πλευρές γιά απαλλαγή από «βαρίδια» του παρελθόντος, που, όταν δεν ακινητοποιούν, επιβραδύνουν κάθε προσπάθεια κίνησης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και προόδου του ποδοσφαίρου του νομού μας.
Οι παράγοντες να επιδείξουν βούληση γιά:
-Επένδυση των όποιων συνεισφορών τους, είτε από το υστέρημα είτε από το περίσσευμά τους, στην δημιουργία και εύρυθμη λειτουργία τμημάτων υποδομής ή «ακαδημιών» ή «φυτωρίων» και στην μέριμνα γιά τουλάχιστον σύμφωνες με τις σύγχρονες απαιτήσεις γηπεδικές εγκαταστάσεις.
-Προώθηση συνεργασιών για από κοινού εφαρμογή αυτής της επένδυσης, ώστε να προκύπτουν περισσότερο βιώσιμα συγκροτήματα, εν γνώσει και των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
-Σταδιακή, αν όχι άμεση, απαλλαγή από το πρότυπο της ομάδας-«λεγεώνας», που και κοστοβόρος είναι και δεν δημιουργεί προοπτικές σε «βάθος» χρόνου και μόνο σε πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα μπορεί να φτάσει.
-Αλλαγή νοοτροπίας, στρεφόμενοι ακόμη και στην επιλογή της μη συμμετοχής σε ένα πρωτάθλημα, αν το κόστος είναι δυσβάστακτο, αντί να προσπαθούν να «κρατούν ζωντανή» την «ομάδα», διαθέτοντας τα όποια χρήματά τους είτε για αμφιβόλου αποτελέσματος προσθήκες «γυρολόγων» παικτών είτε για την εξασφάλιση αποτελεσμάτων «διά της πλαγίας οδού» (ο νοών νοείτω).
-Αλλαγή νοοτροπίας και στην αντιμετώπιση νοσηρών φαινομένων: Να τα καταγγέλλουν εγκαίρως ή όσο είναι νωρίς, και όχι όταν «μπλέκουν» σε τέτοιες καταστάσεις οι ομάδες τους, δίνοντας τροφή σε αναφορές σε υστεροβουλία και υποκρισία. Διότι, σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν ευκόλως να γίνουν αποδέκτες του «κρείττον το σιγάν».
Με την σειρά της η κεντρική διοίκηση του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου να επιδείξει βούληση γιά:
-Εφαρμογή γράμματος και πνεύματος του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου, σε ό, τι αφορά σε.. «περίεργες» αναφορές, όχι από τον πρώτο γύρο, αλλά από τις πρώτες αγωνιστικές μέρες κάθε πρωταθλήματος, πριν διαμορφωθούν τα βαθμολογικά δεδομένα, που ευνοούν …. «υπόγειες» διαδρομές (πάλι ο νοών νοείτω), δηλαδή ομάδες που διεκδικούν τίτλο ή άνοδο ή και τα δύο, ομάδες που «μάχονται» γιά την παραμονή και ομάδες της «ουδέτερης ζώνης».
-Μέριμνα βιντεοσκοπικής κάλυψης όλων των αγώνων με δική της ευθύνη, ώστε η ύπαρξη οπτικού υλικού ως αποδεικτικού στοιχείου… μη «ορθοδόξων» καταστάσεων να μην εξαρτάται από την βούληση της κάθε ομάδας, ιδίως όταν αυτή είναι… κατά το δοκούν.
-Μη περιορισμό στην αποστολή στοιχείων στο αρμόδιο όργανο ΕΠΟ γιά την όποια απόφαση σχετικώς με την τύχη αγώνων με «περίεργα» γεγονότα, αλλά άσκηση άμεσου πειθαρχικού έλεγχου σε πρώτο βαθμό, ώστε η απόφαση της ΕΠΟ να λαμβάνεται σε δεύτερο.
-Προώθηση διάταξης στην προκήρυξη των τοπικών πρωταθλημάτων, που να παρέχει στην κεντρική διοίκηση του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου το δικαίωμα της, επίσης σε πρώτο βαθμό, αποβολής κάθε ομάδας από ένα πρωτάθλημα, σε περίπτωση ύπαρξης στοιχείων, που να αποδεικνύουν ατράνταχτα εκ μέρους της «παράκαμψη» της νόμιμης διαδικασίας γιά βαθμολογικό όφελος.
Επίσης, οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί φορείς και παράγοντες και οι παντί τρόπω οικονομικοί υποστηρικτές των ομάδων να επιδείξουν βούληση γιά:
-Κατά προτεραιότητα στήριξη συλλόγων, που συνδυάζουν το τρίπτυχο γηπεδικές εγκαταστάσεις-τμήματα υποδομής ή «ακαδημίες» ή «φυτώρια»-αξιόμαχη ομάδα, το οποίο, αν μη τι άλλο, εγγυάται αντίκρυσμα στην όποια επένδυση.
-Παράκαμψη των όποιων συναισθηματισμών σε δεσμούς ή σχέσεις, όταν διαπιστώνουν, ότι «η άλλη πλευρά» εξαντλεί τον δεσμό ή την σχέση στην οικονομική και μόνο παράμετρο.
-Απαλλαγή από αλαζονικές συμμπεριφορές λόγω οικονομικής ευκαταστασίας, που οδηγούν σε άλλου είδους νοσηρά φαινόμενα, και εν γνώσει του ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές διαχρονικώς προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις και εντάσεις στον χώρο, δημιουργώντας κάθε άλλο παρά ευχάριστο κλίμα.
Τέλος, οι ιθύνοντες και τα στελέχη της κιλκισιώτικης διαιτησίας ποδοσφαίρου να επιδείξουν βούληση γιά:
«Ξεριζωμό του ζιζανίου» της νοοτροπίας κάποιων, που θεωρούν εαυτούς… φορείς «γηπεδικής εξουσίας», και όχι «άρχοντες αγώνων».
-Προώθηση πραγματικών λειτουργών της διαιτησίας και παντί τρόπω υποστήριξή τους, απέναντι στις όποιες πιέσεις εντός και εκτός γηπέδων, ώστε να ασκούν ανεπηρέαστοι το λειτούργημά τους.
-Προτίμηση, όσον αφορά στην επιλογή νέων διαιτητών, εκείνων των οικονομικώς είτε ανεξαρτήτων είτε ελάχιστα εξαρτημένων, γιά τους οποίους η διαιτησία να μην αποτελεί μέσον βιοπορισμού. Αυτή η προτίμηση να υφίσταται με δεδομένο και το ότι σε τοπικό επίπεδο είναι μεγάλη η χρονική απόσταση από την επαγγελματική διαιτησία.
-Εξάντληση κάθε προβλεπόμενης από τον κανονισμό αυστηρότητας, ακόμη και μέχρι αποπομπής ή διαγραφής, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαιτητές συμπεριλαμβάνονται σε περιστατικά, που συνιστούν νοσηρά γιά το ποδόσφαιρο φαινόμενα.
Βούληση, λοιπόν, είναι το ζητούμενο από όλους τους συντελεστές του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, όσον αφορά σε ενέργειες, πρωτοβουλίες και δράσεις προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αποτροπής νοσηρών φαινομένων και εγκαταστάσεων που «τραυματίζουν» ανεπανόρθωτα το κύρος, την υπόληψη, την αξιοπιστία και, εν τέλει, την αξιοπρέπεια του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου.
Και όσο δεν υπάρχει αυτή η βούληση, τόσο θα διαιωνίζονται φαινόμενα γηπεδικής και εξωγηπεδικής βίας αλλά και… «υπογείων διαδρομών» στα τοπικά πρωταθλήματα, σαν τα διαδοχικά πρόσφατα, που απέδειξαν κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο αυτό ακριβώς το δραματικό έλλειμμα.