Αθλητισμός

Άλλο το “πεδίον αμίλλης”, άλλο το… “πεδίον μάχης”

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Ένας από τους δοκιμασμένους πρακτικούς τρόπους και μέσα διάδοσης οποιουδήποτε αθλήματος και δημιουργίας προϋποθέσεων περαιτέρω αναπτύξεως και προόδου του είναι η διεξαγωγή από σημαντικών μέχρι κορυφαίων διοργανώσεών του σε οποιοδήποτε, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσεως και πληθυσμιακού μεγέθους, σημείο της Επικρατείας, αρκεί αυτό να διαθέτει τους κατάλληλους αγωνιστικούς χώρους, δηλαδή υπαίθρια και κλειστά γυμναστήρια, που να πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Από την ανάθεση διοργανώσεων σε πόλεις ή οικισμούς μικρομεσαίων μεγεθών ωφελούνται επί μονίμου βάσεως το οποιοδήποτε άθλημα και περιστασιακώς οι εν λόγω πόλεις και οικισμοί.

Το άθλημα, και δη οι φορείς του και η κεντρική διοίκησή του, ωφελείται, επειδή προστίθεται νέος “κρίκος” στην “αλυσίδα” των πόλεων και οικισμών, στους οποίους, ύστερα από το “κέντρισμα” του ενδιαφέροντος από κάθε τέτοια διοργάνωση, αναπτύσσεται δραστηριότητα γύρω από αυτό, και έτσι ανάγονται σε “φυτώρια” ή “κυψέλες” του αθλήματος.

Όσο γιά το όφελος των μικρομεσαίων πόλεων και οικισμών στις δύο ή τρεις ημέρες τέλεσης μιάς σημαντικής ή και κορυφαίας διοργάνωσης οποιουδήποτε αθλήματος, αυτό εστιάζεται στην τόνωση της τοπικής “μικρής” οικονομίας, στην αύξηση της κίνησης και στις μεν και στους δε και στην ασυνήθιστη, σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο χρόνο, έκταση και μέγεθος της προβολής τους, με το πανελλήνιο, ενίοτε δε και διεθνές, ενδιαφέρον να εστιάζεται σ’ αυτές.

Είναι οι λόγοι, γιά τους οποίους η στήλη είναι υπέρμαχος της ανάθεσης-ανάληψης σημαντικών ή και κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων από οποιαδήποτε πόλη ή οικισμό του νομού Κιλκίς, με αθλητικές εγκαταστάσεις που να πληρούν τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις γιά την φιλοξενία διοργάνωσης οποιασδήποτε αθλητικής ομοσπονδίας.

Και έχει κάνει σχετικές αναφορές ακόμη από το ξεκίνημά της, καλύπτοντας και τα δεδομένα αρκετών προηγουμένων χρόνων, όταν ο νομός δεν διέθετε ακόμη τις κατάλληλες αγωνιστικές υποδομές.

Και τούτο, διότι, όποτε αυτός φιλοξένησε περιφερειακές ή και πανελλήνιες διοργανώσεις διαφόρων αθλημάτων, έστω και με τις εμφανείς ελλείψεις σε τέτοιες υποδομές, σε αρκετές περιπτώσεις απεδείχθη πανηγυρικώς η θέση της γιά την αναγκαιότητα της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, αφού, όποτε αυτό συνέβη, έδωσε μεγάλη ώθηση ανάπτυξης και προόδου σε αθλήματα που “καλλιεργούνται” στον νομό, είτε αθλοπαιδιές είτε ατομικά.

Την θέση της αυτή η στήλη την υποστηρίζει με μεγαλύτερη έμφαση και θέρμη τα τελευταία χρόνια, καθώς κατά την διάρκειά τους εξέλιπε, τουλάχιστον στο Κιλκίς, ένας παλαιότερα πολύ σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας στην προοπτική της διοργάνωσης σημαντικών αγωνιστικών εκδηλώσεων στον νομό Κιλκίς, που ήταν η ανεπαρκής ξενοδοχειακή υποδομή.

Πριν λίγες ημέρες επρόκειτο να διεξαχθούν στο νέο κλειστό γυμναστήριο Κιλκίς οι αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων πάλης ανδρών και γυναικών. Από μόνο του το γεγονός αρκούσε, γιά να δώσει νέα πνοή, νέα ώθηση και νέες προοπτικές στην πάλη του νομού Κιλκίς με την παλαιά ιστορία και παράδοση, τις τόσες περγαμηνές αλλά και τα τόσα προβλήματα.

Δυστυχώς, οι αγώνες αυτοί, αντί γιά ευλογία του αθλήματος, τουλάχιστον σε σχέση με τις προσδοκίες σε τοπικό επίπεδο, εξελίχθηκαν σε … σκέτη δυσφήμησή του, αφού:

-Δεν υπήρξε ούτε έγκαιρη ανακοίνωση γιά την διεξαγωγή τους ούτε εκτεταμένη από ημέρες πριν και συστηματική προβολή τους, κατά τρόπο, δηλαδή, που να “κεντρίζει” το ενδιαφέρον της φιλάθλου κοινής γνώμης και, κυρίως, της αθλουμένης νεολαίας.

-Απετέλασαν “πεδίο” εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ διοικήσεως της ομοσπονδίας του αθλήματος και αθλητών διαφόρων συλλόγων, χωρίς, μάλιστα, να λείψουν και ακραίες συμπεριφορές, που είχαν, εν τέλει, ως επακόλουθο την ματαίωσή τους!

Αντί, λοιπόν, του “λαδιού” στην “φωτιά” της περαιτέρω διαδόσεως, ανακάμψεως, και αναπτύξεως του αθλήματος στον νομό, μία “γροθιά”στο “στομάχι” του, ένα ισχυρό πλήγμα και στην ιστορία του και στο κύρος του και στην υπόληψή του. Χώρια που, υπό τέτοιες συνθήκες, η ζωή και η τοπική “μικρή” οικονομία του Κιλκίς στερήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη, που θα είχαν αποκομίσει από… την κανονική διεξαγωγή των αγώνων δύο κορυφαίων εγχωρίων διοργανώσεων της πάλης.

Εν προκειμένω, οι φίλοι του “αθλήματος των Ολυμπιονικών” φέρουν, ανεξαρτήτως πλευράς, σοβαρές ευθύνες γι’ αυτήν την θλιβερή κατάληξη της διοργάνωσης, έχοντας προσφέρει χειρίστη υπηρεσία στην υπόθεση της διάδοσης, ανάπτυξης, προόδου και καταξίωσης της πάλης, καθώς “κατάφεραν” να δημιουργήσουν αποστροφή στην φίλαθλο κοινή γνώμη και να “αλείψουν βούτυρο στο ψωμί” των πολεμίων του αθλήματος.

Όσο γιά τον δήμο Κιλκίς, από την στιγμή που η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του, θα μπορούσε να είχε αναδείξει προς τους ιθύνοντες της πάλης περισσότερο την παράμετρο των τοπικών προσδοκιών γι’ αυτήν και τον κιλκισιώτικο αθλητισμό γενικότερα, διαμεσολαβώντας μεταξύ αυτών με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους και καθιστώντας τους σαφή την προαναφερθείσα εναντίωση της φιλάθλου κοινής γνώμης σε φαινόμενα που πλήττουν και υπονομεύουν το άθλημα.

Σε τελική ανάλυση, διοργάνωση σημαντικής ή κορυφαίας αθλητικής εκδήλωσης στον νομό Κιλκίς, με σκοπό την τόνωση του ενδιαφέροντος γιά κάθε άθλημα και κατόπιν την περαιτέρω ανάπτυξή του, ναι.

Διοργάνωση σημαντικής ή και κορυφαίας αθλητικής εκδήλωσης στον νομό Κιλκίς σαν …το “ναυάγιο” των πανελληνίων πρωταθλημάτων πάλης ανδρών και γυναικών, έτσι όπως αυτό συντελέσθηκε, … να λείπει!

Διὀτι, άλλο το “πεδίον αμἰλλης” και άλλο το… “πεδίον μάχης”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα