Αθλητισμός

Αξίζει να «επανεκκινήσει»

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Ύστερα από οκτώ «πέτρινα» χρόνια στην αφάνεια το διεθνές ράλλυ «Ακρόπολις» επανέρχεται στην… ομαλότητα του διεθνούς προσκηνίου του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ύστερα από οκτώ χρόνια σε «καταστολή», η ιστορικότερη διοργάνωση αγωνιστικού αυτοκινήτου της χώρας «επανακάμπτει δριμύτερη» έτοιμη να ανακτήσει την παλαιά αιγλη της και την περίοπτη θέση της στο παγκόσμιο αυτοκινητιστικό «στερέωμα».

Ύστερα από οκτώ χρόνια αναγκαστικής, ελέω οικονομικής κρίσεως και «μνημονίων» απραξίας το περίφημο διεθνές ράλλυ «Ακρόπολις»… «παίρνει» και πάλι «εκκίνηση» με επιδίωξη να ξαναγίνει και πάλι ο «μαγνήτης» οδηγών και κατασκευαστών αυτοκινήτων και ως ένας από τους «σκληρότερους» και με τις περισσότερες συγκινήσεις αγώνες.

Ήταν επόμενο το χαρμόσυνο άγγελμα της «επανεκκίνησης» του διεθνούς ράλλυ «Ακρόπολις» να «σκορπίσει» τον ενθουσιασμό σε όλους τους φίλους του αγωνιστικού αυτοκινήτου όλης της χώρας συμπεριλαμβανομένων των ουκ ολίγων του νομού Κιλκίς για τους οποίους κάποτε ή έστω και μία παρακολούθηση «Ακρόπολις» εκ του σύνεγγης αποτελούσε…όνειρο ζωής! Κατα μείζον δε λόγο εκείνους που είχαν έστω και μία συμμετοχή σ’ αυτό.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο του αγωνιστικού αυτοκινήτου ή σχετίζονται με αυτό η θετική εξέλιξη της επαναδιεξαγωγής του διεθνούς ράλλυ «Ακρόπολις» έχει να κάνει αφ’ ενός μεν με την διεθνώς πρατηρούμενη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αφ’ ετέρου δε με τι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο, χάρη στις οποίες αυτός καθίσταται ελκυστικός για ολοένα και περισσότερο χορηγούς στους οποίους άλλωστε οφείλει κατά κύριο λόγο και την επιβίωσή του κατά τους προηγηθέντες οικονομικώς χαλεπούς καιρούς.

Με δεδομένη αυτην την πραγματικότητα σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη θέση που κατέχει στην συνείδηση της φιλάθλου κοινής γνώμης του νομού ο χώρος του αγωνιστικού αυτοκινήτου είναι ίσως καιρός να βολιδοσκοπηθεί από εκπροσώπους αρμοδίων αρχών και φορέως του αγωνιστικού αυτοκινήτου η προοπτική της «επανεκκίνησης» και του ιδιαίτερης τοπικής ιστορικής σημασίας ράλλυ «Σκρά-Κιλκίς-Λαχανά» από την χρονολογικώς έκτη «αφετηρία» του με πρώτη αυτήν του 1958 όταν ο εμπνευστής του Κιλκισιώτης καπνέμπορος άνθρωπος του χώρου του αυτοκινήτου και πολυετής Παύλος Μοσκώφ και οι συνεργάτες του προχωρησαν στη υλοποίηση της ιδέας. Ένα «δειλό» ξεκίνημα το οποίο ακολούθησαν η «χρυσή» περίοδος 1963-1974 και 1976-1980 όταν το ράλλυ «Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά»:

– Κατέστη κάποια στιγμή ο «δεύτερος τη τάξει» αγώνας της ελλαδικής επικρατείας πίσω απο το διεθνές ράλλυ «Ακρόπολις» με τα 1136 χιλιόμετρα της συνολικής απόστασής του.

– Έφτασε να χαρακτηρισθεί ακόμη και ως ο κορυφαίος αμιγώς «ελληνικός» αγώνας τοσο ως προς τον βαθμό δυσκολίας όσο και ως προς το επίπεδο των αγωνιζομένων.

Πράγματι το ράλλυ «Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά» λάμπρυναν κατά καιρούς κορυφαίοι οδηγοί αγώνων όπως Πεσματζογλου, Χρονίδης, ο αείμνηστος Γιάννης Μεϊμαρίδης ή Μαύρος, Ζαλμάς, Σοφιανόπουλος (ΕΙΠΩΡΧ), Λιβιεράτος («Σιρόκο»), Μοσχούς, Γιώργος Μεϊμαρίδης ή Μέλας, Μαρκονίζος («Ιαβέρης»), Στέας, «Ίκαρος» και άλλοι, όλοι τους… «ένας και ένας» που «έγραψαν» την δική τους ιστορία στον χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου. Μεταξύ δε αυτών και Κιλκισσιώτες (Τσομπανόπουλος, Σ. Βάτσος, Ονουφριάδης ή Τσιοπούρ, Καριπίδης, Κολότσιος, Ν.Βάτσος) που πάντα «κοίταζαν στα μάτια» τα «ονόμαατα» του χώρου.

Εφ’όσον λοιπόν αξιολογηθούν καταλλήλως όλα τα δεδομένα εξασφαλισθεί υποστήριξη οικονομικών παραγόντων και χορηγών και υπάρξει βούληση από πλευράς εκπροσώπων αρμοδίων αρχών πάντα φυσικά υπό την προϋπόθεση της συνολικής βελτίωσης των οικονομικών δεικτών γιατί να μην «επανεκκινήσει» το ράλλυ «Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά»; Γιατί να μην ανακτήσει ο νομός μια σημαντική διοργάνωση αγωνιστικού αυτοκινήτου από εκείνες που «μαγνητίζουν» το ενδιαφέρον αγωνιζομένων και επισκεπτών συμβάλλουν στην ευρύτατη προβολή του, δρουν ως «τονωτική ένεση» στην τοπική μικρή οικονομία του και το κυριότερο αναδεικνύουν ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας τούτου του τόπου και συγχρόνως κάποιες «χρυσές» στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας γενικότερα;

Χώρια που η προσπάθεια προώθησης της επανακαθιέρωσης του ράλλυ «Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά» μπορεί να λειτουργήσει ως «μοχλός» άσκησης πίεσης προς τα αρμόδια όργανα της κεντρικής διοίκησης για την εκτέλεση διαφόρων έργων οδικής υποδομής στον νομό όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση της επαρχιακής οδού Μαυροπλαγιάς Κιλκίς – Θεοδωρίου Σερρών που επι μακρόν αποτελούσε την δυσκολοτερη ειδική διαδρομή του αγώνα. Άλλωστε υπάρχει και το παράδειγμα της αναβάθμισης της επαρχιακής οδού Αρχαγγέλου Πέλλης-Σκρα Κιλκίς που μετέτρεψε και αυτήν την εξαιρετικώς δύσκολη ειδική διαδρομή από χωμάτινη σε ασφάλτινη καθιστώντας πιο εύκολη την πρόσβαση των απλών εποχουμένων σ’ αυτές τις περιοχές.

Κοντά σε όσα αναφέρθηκαν πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος του επιπέδου κατάρτισης των ανθρώπων του αγωνιστικού αυτοκινήτου του νομού με «αιχμή του δόρατος» την «Βάτσος Ράλλυ Τημ» το οποίο αποτελεί εν δυνάμει «μακρύ χέρι» του κεντρικού διοργανωτή φορέα παρέχοντας ισχυρά εχέγγυα επιτυχούς ανταπόκρισης σε κάθε διοργανωτική απαίτηση.

Κατόπιν όλων αυτών οι προαναφερθέντες ιθύνοντες αξίζει πρώτα να εξετάσουν σοβαρούς και ενδελεχώς την προοπτική και κατόπιν να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα καταλήξουν στην επανακαθιέρωση του ιστορικού ράλλυ «Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά» που θα προσφέρει στον νομό ένα αξιόλογο και αξιόπιστο «εργαλείο» προβολής και έμμεσης τοπικής ανάπτυξης. Αν μη τι άλλο, αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα