Αθλητισμός

«Χρυσή» ευκαιρία γιά το τέννις

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Οι αθλητικές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνές, πανελλήνιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι κατά διαχρονικό κανόνα απόρροια της συστηματικής οργάνωσης του «οικοδομήματος» του αθλητισμού σε κάθε τόπο και της στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτού συστηματικής «καλλιέργειας» του κάθε αθλήματος.

Πρώτα, δηλαδή, τίθενται το «θεμέλια» και το υπόβαθρο και ακολουθούν η «ανέγερση» και η «εμφάνιση».

Εκ παραλλήλου, όμως, υφίσταται, επίσης διαχρονικώς, και ο εκ διαμέτρου αντίθετος «ρόλος», αυτός των επιτυχιών και διακρίσεων σε κάθε άθλημα να αποτελούν εναύσματα ανάπτυξης αθλημάτων σε περιοχές, όπου πρώτα είτε δεν υπήρχαν είτε προκαλούσαν περιορισμένο ενδιαφέρον.

Με άλλα λόγια, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στην σύγχρονη αθλητική Ιστορία, τόσο πανελληνίως όσο και περιφερειακώς και τοπικώς, κατά τις οποίες κάποιες λαμπρές επιτυχίες και διακρίσεις, είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό άθλημα, έδωσαν το «σύνθημα εκκίνησης γιά την καθιέρωση και ανάπτυξή του, αρχής γενομένης από τις εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή, εν συνεχεία δε την πλήρη οργάνωση και λειτουργία του κάθε επί μέρους χώρου.

Τέτοια παραδείγματα είναι αρκετά και στον οργανωμένο κιλκισιώτικο αθλητισμό από καταβολής του, εξ ου και το ότι σήμερα «καλλιεργούνται» σ’ αυτόν αθλήματα, τα οποία πριν τον «θόρυβο», που προκάλεσαν περιφερειακές ή πανελλήνιες ή διεθνείς επιτυχίες και διακρίσεις μονάδων και ομάδων, απλώς… «ετέλουν εν υπνώσει» ή λειτουργούσαν υποτονικώς.

Βεβαίως, το θέμα παραπέμπει στο… προαιώνιο ερώτημα περί «το αυγό και την κότα», με την στήλη να θεωρεί, ότι, τουλάχιστον σε σχέση με τον κιλκισιώτικο αθλητισμό, ισχύουν… και τα δύο.

Πράγματι, κάποια αθλήματα είχαν «ξεκινήσει» νωρίτερα σ’ αυτόν, με τις σχετικές πρωτοβουλίες να εστιάζονται πρώτα στις υποδομές και την οργάνωση, γιά να ακολουθήσει η μόνιμη παραγωγική διαδικασία, που ανέδειξε μονάδες και ομάδες.

Υπήρξαν, όμως, και κάποια, που εντάχθηκαν αργότερα στο «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου αθλητισμού, ακριβώς επειδή το ενδιαφέρον γι’ αυτά εκδηλώθηκε μετά από κάποια από τις μνημονευθείσες επιτυχίες και διακρίσεις, είτε ατομικού είτε ομαδικού αθλήματος.

Αφορμή για τον παρόν στάθηκε η ανακοίνωση γιά την αποπεράτωση της κατασκευής του συγχρόνων διεθνών προδιαγραφών γηπέδου αντισφαίρου (τέννις) στην Αξιούπολη.

Έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 το από σχεδόν δύο αιώνων δημοφιλές σε πλείστες χώρες άθλημα δεν υφίσταται στον αθλητικό «χάρτη» του νομού Κιλκις.

Χάρη, όμως, στις βαλκανικές, πανευρωπαϊκές και λοιπές διεθνείς διακρίσεις τριών επιλέκτων μονάδων του, «κεντρίσθηκε» το ενδιαφέρον σημαντικής μερίδας αθλουμένων του Κιλκίς, που συντόμως το επέλεξαν ως άθλημά τους. Έτσι, προέκυψε και ο σχετικός συλλογικός φορέας, που έφτασε μάλιστα στο σημείο να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, να καθιερώσει πανευρωπαϊκής εμβέλειας αγωνιστική διοργάνωση ηλικιακών κατηγοριών και, εν τέλει, να αποτελεί «κυψέλη» του αθλήματος.

Στον υπόλοιπο νομό η κίνηση στο αντίσφαιρο ή τέννις ήταν από υποτονική μέχρι ανύπαρκτη, μέχρι που η καταγομένη από την Αξιούπολη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, έφτασε στο σημείο όχι μόνο να είναι η τρίτη στην κατάταξη ανάμεσα στις Ελληνίδες, αλλά και να απέχει σήμερα πολύ λίγο από την πρώτη εκατοντάδα της επίσημης παγκόσμιου κατάταξης.

Αίφνης, όχι μόνο στην Αξιούπολη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Παιονίας το ενδιαφέρον γιά το αντίσφαιρο ή τέννις έχει «εκτοξευθεί», δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις γιά την εκεί συστηματικότερη οργάνωση του χώρου και ανάπτυξη του αθλήματος.

Προς τιμήν της η δημοτική αρχή Παιονίας «μπήκε στο νόημα» αμέσως και προχώρησε στην εύστοχη επιλογή της κατασκευής του μνημονευθέντος γηπέδου, με την σιωπηρή υπενθύμιση, φυσικά, ότι στο εξής τον «πρώτο λόγο» γιά την ανάπτυξη και πρόοδο του αθλήματος θα τον έχουν οι ιθύνοντες και οι υποστηρικτές του χώρου του, με τον δήμο αρωγό σε ό, τι χρειάζεται, πάντα, όμως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Είναι το μήνυμα, που πρέπει να «πιάσουν» σε επίπεδο υποδομών η αυτοδιοίκηση του νομού, στο σύνολό της, και οι εκπρόσωποι του τόπου στην Βουλή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ σε επίπεδο λειτουργίας οι άνθρωποι του χώρου του αντισφαίρου ή τέννις, με την οποιαδήποτε ιδιότητά τους, και οι χορηγοί και χρηματοδότες των συλλόγων και των επιλέκτων μονάδων.

Η περίπτωση πρέπει να ενδιαφέρει όλες τις πλευρές και σε σχέση με τα οφέλη, που δύναται να αποκομίζει στο μέλλον η τοπική «μικρή» οικονομία, σε σχέση με την παράμετρο της διοργάνωσης σημαντικών αγώνων πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας στα γήπεδα ή «κωρτς» του Κιλκίς, της Αξιούπολης και όποιας άλλης περιοχής του νομού αποκτήσει την ανάλογη γηπεδική υποδομή.

Ο συνδυασμός των συνεχών διακρίσεων μονάδων του ελληνικού αντισφαίρου ή τέννις στο υψηλότερο δυνατό διεθνές επίπεδο και της «αθόρυβης αναρρίχησης» μονάδας με καταγωγή από τον νομό στην επίσημη παγκόσμια κατάταξη και την ύπαρξη καταλλήλων γηπέδων και επαρκούς πλέον ξενοδοχειακής υποδομής δημιουργεί ιδιατέρως ευνοϊκές προοπτικές «απογείωσης» του αθλήματος σε τοπικό επίπεδο.

Και το μόνο, το οποίο χρειάζεται γιά την πραγμάτωση αυτών των προοπτικών, είναι να «το πάρουν ζεστά» όλοι οι τοπικοί παράγοντες, αμέσως ή εμμέσως σχετιζόμενοι με το αντικείμενο.

Μακάρι, επομένως, το νέο γήπεδο αντισφαίρου ή τέννις της Αξιούπολης να αποδειχθεί ο «καταλύτης» ενεργοποίησης των διαδικασιών εκείνων, που θα συμβάλουν στην εδραίωση και αυτού του αθλήματος στο «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου αθλητισμού, με το ανάλογο κύρος και αίγλη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς Κ.Βιολιτζή στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.Π. Κ.Μακεδονίας ως εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ

Υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνάς Αηδονά, πραγματοποιήθηκε στις 24.06.2025 στη Θεσσαλονίκη η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης […]

Απεργεί από την 1η εώς 5 Ιουλίου το Σωματείο Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Γεωργικών Μηχανημάτων Ν. Κιλκίς

Το «Σωματείο Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Γεωργικών Μηχανημάτων  Ν. Κιλκίς» συμμετέχει – μετά από ομόφωνη απόφαση των […]