Αθλητισμός

Καλύτερα διακοπή

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Την ώρα σύνταξης του παρόντος εθεωρείτο δεδομένη η νέα παράταση του «απαγορευτικού», με ωρισμένες είτε τροποποιήσεις είτε προσθήκες στα μέτρα κατά τις διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ως νέα ημερομηνία ισχύος του απαγορευτικού εθεωρείτο βεβαία η Δευτέρα 9.1.21, με τις όποιες διακυμάνσεις της έντασης των μέτρων να εξαρτώνται από τα κατά το εν λόγω διάστημα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τούτο σημαίνει γιά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό απώλεια θεωρητικώς της μισής αγωνιστικής περιόδου και πρακτικώς και ουσιαστικώς… ολόκληρης.

Διότι, ύστερα από την προαναφερθείσα χρονική προσθήκη στην απαγόρευση κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας, ακόμη και αν στο πιό αισιόδοξο και ελπιδοφόρο σενάριο δεν δοθεί νέα παράταση του απαγορευτικού, ο χρόνος, που απομένει έως την λήξη της αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή το διάστημα μέσων Ιανουαρίου – μέσων ή τελών Μαϊου, θα είναι τόσο «ασφυκτικό», που θα καθιστά αδύνατη υπό κανονικές συνθήκες την ολοκλήρωσή της εντός του ανωτέρου χρονοδιαγράμματος.

Χώρια, φυσικά, που από τις επιπτώσεις στην αγωνιστική κατάσταση μονάδων και ομάδων του αθλητισμού, στην οικονομική και ψυχολογική κατάσταση των «αιμοδοτών» του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στην διάθεση των φίλων αυτού γενικότερα, εξ αιτίας της παρατεταμένης απραξίας, υφίσταται το ενδεχόμενο να εξελιχθούν οι αθλητικές διοργανώσεις (πρωταθλήματα, κύπελλα, κάθε είδους αγώνες στα ατομικά αθλήματα) ακόμη και σε… παρωδίες ή κακέκτυπα αθλητικών διοργανώσεων, «αγγαρειών» γιά τους αθλητές μη ελκυστικών γιά τους φίλους του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Βεβαίως, τύποις ισχύει ο γενικός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο, οι αθλητικές διοργανώσεις κάθε περιόδου επιβάλλεται να ολοκληρώνονται εντός τους εκάστοτε χρονοδιαγράμματος αυτής, ανεξαρτήτως συνθηκών που προκύπτουν από εξωαγωνιστικές μη προβλέψιμες αιτίες, σαν την φετινή της πανδημίας του εν λόγω νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο, η στήλη δράττεται της περιστάσεως γιά να καταθέσει μία διαφορετική πρόταση εν είδει αντιλόγου.
Ο γενικός κανονισμός ισχύει και υπερισχύει σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον τα πάντα σε όλους τους τομείς της ζωής του τόπου λειτουργούν υπό ομαλές συνθήκες.

Οι σημερινές, όμως, που προέκυψαν από την πανδημία, πόρρω απέχουν από το να χαρακτηρισθούν ως ομαλές στον χώρο του αθλητισμού, δηλαδή του τομέα στον οποίο αναφέρεται το παρόν σημείωμα.

Θα έλεγε κανείς, ότι παραπέμπουν σε μικρογραφία στις συνθήκες, που είχαν προκύψει κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της τριπλής Κατοχής, από το 1940 έως το 1945 (αγωνιστικές περίοδοι 1940-41, 1941-42, 1942-43, 1943-44, 1944-45), δηλαδή σε συνθήκες πολέμου.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, οι οποίοι αναφέρονται σε «εμπόλεμη υγειονομική κατάσταση».
Ως γνωστόν, κατά την ανωτέρω ιστορική πενταετία «νέκρωσε» κάθε αθλητική δραστηριότητα και «πάγωσε» η εφαρμογή του γενικού αθλητικού κανονισμού.

Εν γνώσει, λοιπόν, αυτού του ιστορικού δεδομένου εκτροπής από την ομαλότητα αλλά και της διαφοράς των συνθηκών και δεδομένων, που υφίσταται μεταξύ πολεμικής συρράξεως και υγειονομικής κρίσεως, η πρόταση της στήλης διαμορφώνεται ως εξής:

-Να διακοπούν οριστικώς όλες οι αγωνιστικές διοργανώσεις (πρωταθλήματα, κύπελλα, τοπικοί, περιφερειακοί και πανελλήνιοι αγώνες ατομικών αθλημάτων όλων των κατά ηλικία κατηγοριών (ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασίδων, παμπαίδων α’ – παγκορασίδων α’ και όλων των μικροτέρων) και να θεωρηθεί η φετινή χρονιά ως «νεκρή», όπως ακριβώς συνέβη με τις αντίστοιχες του πρώτου ημίσεως της δεκαετίας του ’40.

-Μία τέτοια διακοπή να αποτελέσει το έναυσμα τόσο γιά τους αθλητικούς και οικονομικούς παράγοντες όσο και, κυρίως, τους εκπροσώπους του νομού στην νομοθετική εξουσία και στην κεντρική διοίκηση καθώς και τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, να ρίξουν όλο το βάρος των ενεργειών τους στην υπόθεση της συντήρησης και, όπου «σηκώνει» ανακαίνισης όλων των γηπεδικών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και της προώθησης των θεμάτων που αφορούν στα ημιτελή έργα αθλητικής υποδομής.

-Οι σύλλογοι όλων των αθλημάτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού να δώσουν έμφαση στην λειτουργία των τμημάτων ηλικιακών κατηγοριών ή «φυτωρίων» ή «ακαδημιών», φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά το κρίσιμο πρώτο πεντάμηνο του 2021, έστω και με τους όποιους περιορισμούς ισχύσουν βάσει των τότε υγειονομικών δεδομένων. Και τούτο, διότι η συνέχιση της λειτουργίας αυτών των τμημάτων είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί άσβεστη η «φλόγα» του ενδιαφέροντος των ανθρώπων των «τρυφερών» ηλικιών γιά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ώστε από την επόμενη «ομαλή» περίοδο να αποκατασταθεί και σ’ αυτόν η συνέχεια και η «ομαλότητα».

Η ως άνω πρόταση διατυπώνεται λαμβανομένης υπ’ όψιν και της οικονομικής παραμέτρου, καθώς μία εν πολλοίς άνευ αντικρύσματος προσπάθεια να «σωθεί» η φετινή πληγείσα από τις συνεχείς αναβολές λόγω πανδημίας αγωνιστική περίοδος θα κοστίσει περισσότερο από την πλήρη διακοπή και κατόπιν επανεκκίνηση. Ένα κόστος, μάλιστα, σαφώς μεγαλύτερο γιά αθλητικούς φορείς που πρωταγωνιστούν, από ό,τι γιά όλους τους άλλους.

Έλαβε, λοιπόν, υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα και τις μέχρι στιγμής ενδείξεις η στήλη, για να προβεί στην διατύπωση αυτής της πρότασης. Και είναι το ίδιο κριτήριο, δηλαδή νεώτερα δεδομένα και ενδείξεις, βάσει του οποίου, αν χρειασθεί, θα προχωρήσει είτε στην ανάκληση είτε στην επαναδιατύπωση.
Διότι, εκείνο, το οποίο προέχει σε κάθε περίπτωση, είναι να μεριμνάμε γιά την ομαλή λειτουργία του χώρου του ερασιτεχνικού αθλητισμού ακόμη και σε «ανώμαλες» συγκυρίες, ώστε να μπορεί αυτός να εξέρχεται «αλώβητος» από αυτές και να έχει συνέχεια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα