Κιλκίς Τουρισμός 0-2
Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης μου για τις λίμνες Δοϊράνη και Πικρολίμνη πρέπει να αναφερθώ και σε κάποια άλλα σημαντικά σημεία του Δήμου μας που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης τουρισμού.
Ο Βαλκανικος Βοτανικος Κήπος Κιλκίς, στην Ποντοκερασιά στα Κρούσια του Κιλκίς είναι ένα ανεκμετάλλευτο κόσμημα!
Ο κήπος αποτελείται από 310 στρέμματα, εκ των οποίων τα 150 είναι δάσος κυρίως βελανιδιές. Ως Γεωπόνος θα μπορούσα να πλατιάσω για την πληθώρα των ειδών που υπάρχουν καθώς και για τη σημασία του κήπου τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη την ίδια.
Θα επικεντρωθώ όμως στο πιο απλό, ο Κήπος για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί ένα εθνικό απόθεμα καθώς περιλαμβάνει πάνω από 3.800 είδη και υποείδη.
Είναι ένα μέρος που μπορούν να αναπτυχθούν πάρα πολλά είδη όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και είδη εκτός της χώρας μας, είδη που απειλούνται, είδη που κινδυνεύουν.
Ο Κήπος αυτός μπορεί να γίνει κάτι σαν την κιβωτό του Νώε ή σαν μία μεγάλη αποθήκη στην οποία θα υπάρχει ακόμη και για λόγους ασφαλείας ένα είδος φυτού.
Προωθούμε την αναζωογόνηση και την προβολή του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου στα Κρούσια σε συνεργασία και υποστήριξη των δράσεων του φορέα ευθύνης.
Το διαμάντι αυτό εύκολα μπορεί να γίνει πόλος έλξης του οικοτουρισμού, μιας μορφής ολιγοήμερου τουρισμού που στην Ευρώπη ανθίζει. Επίσης, δημιουργούμε διεθνές μονοπάτι στα Κρούσια που θα διέρχεται και από τα μαρτυρικά χωριά με στόχο τον περιπατητικό, ορειβατικό και ιστορικό τουρισμό. Περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του σπηλαίου Κιλκίς και του δάσους του Λόφου του Αγίου Γεωργίου.
Ενημερώνουμε και προωθούμε αρχαιολογικούς χώρους όπως του Παλατιανού, Παλαιού Γυναικοκάστρου, Κολχίδας και Μουσεία. Κάποιος εύκολα μπορεί να πει ότι σε όλα αυτά ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία, μια κλασική δικαιολογία για την αποφυγή ενεργειών.
Ναι ο δήμος δεν έχει άμεση δικαιοδοσία. Το ΝΕΟ συνεργάζεται άρτια με το Δασαρχείο, τον φορέα ευθύνης του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Το ΝΕΟ δεν μένει θεατής.
Το ΝΕΟ πιστεύει πως ο δήμος Κιλκίς ως φορέας της κοινωνίας μας έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συνεργάζεται και να προωθεί τα συμφέροντα των δημοτών.
Ακόμα και χωρίς δικαιοδοσία ο δήμος Κιλκίς έχει τη δυνατότητα να ασκεί πιέσεις στους φορείς έμμεσα και άμεσα για να λαμβάνονται αποφάσεις προς όφελος του Δημότη.
Αν και δεν νομίζω να υπάρχει φορέας στο Κιλκίς που δεν είναι θετικός στην αλλαγή σελίδας, το ΝΕΟ σε κάθε περίπτωση διεκδικεί μέσω υλοποίησιμων προτάσεων και προωθητικών ενεργειών την αναβάθμιση όλων των σημείων αναφοράς που έχουμε κάνει, με σκοπό την δημιουργία πόλων έλξεως ολιγοήμερου εναλλακτικού τουρισμού.
Αμοιρίδης Σταύρος
Γεωπόνος ΑΠΘ, MSc
Γεωργικός Σύμβουλος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς