Αθλητισμός

Γνωριμία με την ενόργανη γυμναστική

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής;

Τι να περιμένουν από το παιδί τους;

Τι να προσέξουν και σε πια πράγματα να δώσουν σημασία;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντάει ο πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και πρώην αθλητής ενόργανης γυμναστικής Στάθης Πορφυρίδης.

Η ενόργανη γυμναστική είναι αναμφίβολα ένα εκ των πλέον εντυπωσιακών και δυσκολότερων ολυμπιακών αθλημάτων. Έχει τις ρίζες της ακόμα στην αρχαία Ελλάδα και στα διάφορα λατρευτικά μυστήρια όπως τα ταυροκαθάψια. Στην σύγχρονη μορφή της υπάρχει η μαζική εξάσκηση και ο πρωταθλητισμός.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς στρέφουν τα παιδιά τους προς το άθλημα. Οι διεθνής επιτυχίες των ελλήνων αθλητών καθώς και η άποψη ότι αποτελεί την βάση όλων των αθλημάτων συμβάλει αρκετά σε αυτό.

Τι θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν οι γονείς για το άθλημα; Πρόκειται πραγματικά για την βάση όλων των αθλημάτων. Στην μαζική μορφή του αθλήματος το παιδί εξασκεί όλες του τις ικανότητες, όπως δύναμη-ταχύτητα-ισορροπία-ευλυγισία-συναρμογή-ταχυδύναμη κ.α. αλλά παράλληλα και πολύ σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα και της ψυχολογίας του.

Ενδεικτικά αποκτά θάρρος, αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση, αυτοσεβασμό, και αυτοπεποίθηση. Η κατανόηση των σύνθετων κινήσεων των ασκήσεων με την προπόνηση στα όργανα δίνει στα παιδιά μια άριστη γνώση του σώματος τους αλλά και των ικανοτήτων τους.

Στην μορφή του πρωταθλητισμού η επιβάρυνση είναι αρκετά μεγαλύτερη για τα παιδιά όσον αφορά τις ώρες προπόνησης καθώς και τον φόρτο αφού η εξειδίκευση γίνεται από μικρή ηλικία. Και στις δυο μορφές της όμως τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Συμπερασματικά λοιπόν ένα παιδί που έχει εξασκήσει τις σωματικές και νοητικές ικανότητες του σε μεγάλο βαθμό έχει προβάδισμα στην ενασχόληση του με οποιοδήποτε άλλο άθλημα είτε αθλοπαιδιές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) είτε σε ατομικά αθλήματα, όπως τένις, στίβο, κολύμβηση και όλα τα μαχητικά.
Τι να περιμένουν οι γονείς από το παιδί τους.

Πολλές είναι οι αλλαγές στο σώμα των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών. Οι μύες σχηματίζονται, η αερόβια και αναερόβια ικανότητα αυξάνεται καθώς επίσης ο λιπώδης ιστός αντικαθίσταται από μύες. Επίσης το παιδί αποκτά σωστές διατροφικές συνήθειες αφού το άθλημα απαιτεί καλή και στοχευμενη διατροφή.

Με μια καλή συνεργασία του προπονητή ή της προπονήτριας με τους γονείς το παιδί μπορεί να σταματήσει κακές διατροφικές συνήθειες που για χρόνια αδυνατούν οι γονείς να σταματήσουν.

Το ίδιο ισχύει και για πτυχές του χαρακτήρα. Η πειθαρχία, ο σεβασμός και η ευγένεια σε σχέση με τους άλλους είναι τα πρώτα στοιχεία που τα παιδιά αποκτούν. Σημαντικό βέβαια είναι να πούμε πως λόγο της φύσης του αθλήματος σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά διαμαρτύρονται ότι πονούν ή ότι δεν τα καταφέρνουν.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις διατάσεις (σπαγκατα) και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ προπονητή και γονέα προκειμένου να υπάρξει ενθάρρυνση και κατανόηση.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η ενόργανη γυμναστική είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που απαιτεί ειδική γνώση και εξειδίκευση από το προπονητικό προσωπικό όχι μόνο στο κομμάτι της προπόνησης μα και της παιδαγωγικής προσέγγισης. Προσοχή λοιπόν στο ποιος προπονεί το παιδί μας. Όχι μόνο στο άθλημα της γυμναστικής αλλά και γενικότερα σε όλα τα αθλήματα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχειό που θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν είναι ότι το παιδί τους σε ένα γυμναστήριο ενόργανης θα εκτεθεί σε όργανα που είναι ασταθή. Σε όργανα δηλαδή που έχουν την τάση να εκτινάσσουν να ταλαντώνονται αλλά και όργανα που έχουν σημαντικό ύψος.

Ως εκ τούτου υπάρχει επικινδυνότητα και πρέπει να υπάρχουν πιστοποιημένα όργανα που έχουν ειδικές προδιαγραφές. Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ατυχήματος και τραυματισμού.

Ελπίζω να ξεδιάλυνα αρκετές από τις απορίες σας. Για τυχόν απορίες και διευκρινήσεις στείλτε μου μήνυμα στο προσωπικό μου mail sta[email protected] ή στην σελίδα του ART GYM στο facebook.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα