Συλλαλητήριο γιά την απένταξη του νομού απο τις παραμεθόριες περιοχές
Το ισχυρό ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με την απένταξή του από τις παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζει ο νομός Κιλκίς.
Και τούτο διότι κατά την σημερινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου γιά τα προαπαιτούμενα («κόκκινα» δάνεια, μισθολόγια), και συγκεκριμένα επί του άρθρου 19, που σχετίζεται με τον καθορισμό των παραμεθορίων περιοχών, η κυβερνητική πρόταση εξαιρεί την περιοχή του Κιλκίς.
Κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα εάν τελικώς ψηφισθεί το εν λόγω άρθρο, την απώλεια ευεργετικών διατάξεων γιά μία σειρά από θέματα, όπως μεταθέσεις, μετατάξεις, μοριοδοτήσεις γιά διορισμό, άδειες, όπως επίσης και του αντίστοιχου μηνιαίου επιδόματος των 100 ευρώ, προκαλώντας μειώσεις εισοδημάτων της τάξεως από 8 μέχρι 12%, όπως μας μετέφεραν δημόσιοι υπάλληλοι.
Εξ ου και οι αντιδράσεις από πλευράς του τοπικού συνδικαλιστικού οργάνου της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποίησε την Τρίτη 15.12.15 στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες του νομού μας από τις 11 το πρωί έως την λήξη του ωραρίου. Παράλληλα πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην διασταύρωση των οδών 21ης Ιουνίου και Αθηνών μπροστά από τα ταξί με κατέθυνση το δημαρχείο Κιλκίς.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο σύλλογος υπαλλήλων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς επισημαίνοντας τα εξής:
«Όπως όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που καθόρισαν την ζωή των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια, έτσι και το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (μαζί με τις ρυθμίσεις για ΄΄κόκκινα δάνεια΄΄ ) ήρθε με την μορφή του ΄΄κατεπείγοντος΄΄ Σάββατο βράδυ, ψηφίζεται εντός σαράντα οκτώ ωρών, και ΄΄κουστσουρεύει΄΄ για μία ακόμη φορά τους μισθούς και τις ζωές μας.
Συγκεκριμένα, παρ΄ όλες τις μέχρι τώρα φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι κανένας υπάλληλος δεν θα έχει μείωση αποδοχών με το νέο μισθολόγιο, καταργείται το η αναγνώριση του νομού Κιλκίς ως ΄΄ παραμεθόριος ΄΄ με αποτέλεσμα να σταματάει η χορήγηση από την 1η Ιανουαρίου 2016 του αντίστοιχου επιδόματος των 100€ στους δημοσίους υπαλλήλους.
Προφανώς ο νομός Κιλκίς, με τις δύο πύλες εισόδου- εξόδου ( Δοϊράνη & Εύζωνοι-Ειδομένη) από τρίτη χώρα και με τα διαρκώς επιδεινούμενα εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματα, ξαφνικά έγινε ΄΄ εσωτερικός ΄΄ νομός. Είναι αυτό το ευχαριστώ και η ανταπόδοση στο νομό μας της τρίτης μνημονιακής κυβέρνησης για όλα όσα υπομένουμε αλλά και ως υπάλληλοι προσφέρουμε εξαιτίας των ιδιαίτερων καταστάσεων που επικρατούν.
Ως ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι από τους Ευζώνους διακινείται το συντριπτικό ποσοστό των εμπορευμάτων ( από τρίτες και ευρωπαϊκές χώρες) προς και από την χώρα μας.
Ο σύλλογος υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ζητά την άμεση τροποποίηση του άρθρου 19 -“Επίδομα παραμεθορίων περιοχών” του προαναφερόμενου νομοσχεδίου και ζητά σε αυτό να συμπεριληφθεί χωρίς εισαγωγικά και προϋποθέσεις όλος ο Νομός Κιλκίς ως ΄΄ παραμεθόριος΄΄ με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό αυτόν.
Καλούμε όλους τους βουλευτές του νομού μας, αλλά και τους βουλευτές των υπολοίπων θιγομένων νομών (Σερρών – Πέλλας – Δράμας ), να δράσουν άμεσα και να αποτρέψουν την προφανή αδικία που επιχειρείται εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων των νομών τους. Τους τονίζουμε ότι μόνο ενωμένοι θα καταφέρουν κάτι – αν πραγματικά ενδιαφέρονται – όπως έγινε την περίοδο 2006-2008 όταν και πείστηκε η τότε πολιτική ηγεσία να εντάξει τους νομούς αυτούς στα ευεργετήματα της παραμεθορίου περιοχής.
Καλούμε επίσης τον κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τους κ. Αντιπεριφερειάρχες των θιγομένων Περιφερειακών Ενοτήτων με τους αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους να δώσουν τον αγώνα τους προκειμένου να συνδράμουν το έργο των βουλευτών για την αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης.
Τέλος δηλώνουμε ότι ο σύλλογός μας θα συμμετέχει στην στάση εργασίας που προκήρυξε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς, αύριο Τρίτη 15-12-2015 από τις 11.00 π.μ έως και τη λήξη του ωραρίου εργασίας μας».
Όπως αναφέρεται και στην ανωτέρω ανακοίνωση το θέμα είχε τεθεί ξανά και το διάστημα 2006-2008 και επί της ουσίας είχε αποτραπεί μέσω των τότε παρεμβάσεων σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και της σθεναρής στάσης που είχαν κρατήσει οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας μαζικώς σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, όπως μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό των μεθοριακών σταθμών κυρίως των Ευζώνων και δευτερυόντος της Δοϊράνης.
Κάτι το οποίο σε ένα βαθμό οφειλόταν στο γεγονός, ότι η ψήφιση της επίμαχης διάταξης δεν είχε εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή με την σημερινή μορφή του κατεπείγοντος.
Όπως δήλωσε στον «Μαχητή του Κιλκίς» ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αχιλλέας Καλεμκερίδης η κυβερνητική πρωτοβουλία «είναι αιτία πολέμου» και θα υπάρξουν και νέες αντιδράσεις από μέρους των εργαζομένων σε περίπτωση που τελικώς ψηφισθεί απόψε στην Βουλή ως έχει η κυβερνητική πρόταση.
Τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, έκλεισαν συμβολικά την είσοδο για είκοσι λεπτά και την έξοδο για άλλα τόσα, έφτασαν εργαζόμενοι του Δήμου Παιονίας ζητώντας να μην εξαιρεθεί ο νομός Κιλκίς από την κατηγορία των παραμεθόριων περιοχών.
Ήδη υπάρχουν, όπως δήλωσε, συζητήσεις με τους συναδέλφους των από τις άλλες θιγόμενες περιοχές Πέλλας, Δράμας και Σερρών με στόχο να καθορισθούν από κοινού οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις των μετά βεβαίως από τον αρχικό αιφνιδιασμό.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ 4ωρης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε στην απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που έγινε σήμερα Τριτη 15 Δεκεμβρίου 2015 στο Δημαρχείο Κιλκίς, διαπιστώνουμε και καταγγέλλουμε :
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Κυριακή 13/12, Κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο Νόμου το οποίο ψηφίζετε την Τρίτη 15/12. Δίχως χρόνο για ουσιώδη διάλογο, δίχως περιθώρια για εναλλακτικές προτάσεις, με φανερή έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης, το ίδιο όπως οι προηγούμενοι, αποφασίζουν για τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι απλά για να είνα αρεστοί στο ιερατείο των Βρυξελλών προκειμένου να μείνουν λίγο παραπάνω στην εξουσία και να συνεχίσουν την κατεδάφιση των ελάχιστων που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι.
Στο παραπάνω σχέδιο Νόμου και στο άρθρο 19 καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες θα καταβάλλεται το επίδομα παραμεθορίων περιοχών. Από αυτές τις περιοχές απουσιάζει το Κιλκίς η Πέλλα οι Σέρρες η Δράμα… Γιατί εξαιρούνται αυτοί οι νομοί;
Γιατί κυρίες, κύριοι Βουλευτές της κυβέρνησης; Δεν γνωρίζετε ότι ο νομός μας συνορεύει με την FYROM; Υπάρχει κάτι άλλο και δεν μας το πληροφορήσατε; Θα φέρεται σε επόμενο νομοσχέδιο την «γεωγραφική» μεταφορά του Κιλκίς; Και που θα το μεταφέρετε αγαπητοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
Στον Νομό μας συντρέχουν προϋποθέσεις που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος όπως:
· Ο Νομός Κιλκίς είναι ο φτωχότερος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας.
· Οι κλιματικές συνθήκες είναι αντίξοες και υποβάλλουν τους Δημοσίους Υπαλλήλους σε περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, κατά τους χειμερινούς μήνες.
· Η χορήγηση του επιδόματος των παραμεθορίων περιοχών θα αποτελέσει κίνητρο για την παραμονή των υπηρετούντων Δημοσίων Υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, αλλά και κίνητρο προσέλκυσης νέων υπαλλήλων ώστε να εγκατασταθούν να προσφέρουν και να στελεχώσουν επαρκώς τη Δημόσια Διοίκηση του Νομού μας.
Η κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέτρο δικαιότερης μισθολογικής πολιτικής, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και θα επιφέρει άμεσα αρνητικότατες συνέπειες και στην τοπική αγορά.
Ταυτόχρονα με την αποστέρηση έστω και του μικρού αυτού ποσού των εκατό(100)ευρώ μηνιαίως, το οποίο μετά από πολλούς αγώνες άρχισε να καταβάλλεται από το Μάρτιο του 2012, επέρχεται και μια επιπλέον ουσιαστική απαξίωση, καθώς με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως παραμεθόριας, πλέον παύει η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις, η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στην περιοχή είτε να επιστρέψει σ’ αυτή.
Εν κατακλείδι Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 19, που θα φτωχοποιήσει επιπλέον χιλιάδες συμπολίτες μας, όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη ,τους Δημάρχους τα Δημοτικά Συμβούλια και όλους τους κοινωνικούς φορείς, να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας για τη διατήρηση χορήγησης του επιδόματος και να δεσμευτούν ότι θα αντιταχθούν στην με οποιοδήποτε τρόπο παραπέρα μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.
Η δική μας απάντηση θα είναι
Δυναμική – Συμμετοχική – Μαζική