Γενικά

«Σταματήστε την συστηματική υποστελέχωση του νοσοκομείου – κέντρου υγείας Γουμένισσας»

Από το σωματείο εργαζομένων στο γενικό νοσοκομείο – κέντρο υγείας Γουμένισσας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η υγειονομική κρίση, που βιώνουμε εδώ και είκοσι μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ανέδειξε τα τεράστια και διαχρονικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αντί γιά επιβράβευση μετά την υπεράνθρωπη προσπάθεια, που καταβάλαμε όλοι οι υγειονομικοί, ήρθε η εφαρμογή της Κ.Υ.Α 4620/21, που έθεσε σε εργασιακή αναστολή τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, καθώς και η πρόσφατη αναστολή, γιά δεύτερη φορά, κανονικών αδειών σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Το ΓΝ – ΚΥ Γουμένισσας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» «μάχης» κατά της covid-19 εξυπηρετώντας τον πληθυσμό της Παιονίας. Εγκαίρως συνέταξε και εφάρμοσε επιχειρησιακό σχέδιο με δύο επί πλέον επικαιροποιήσεις για την υποδοχή, αντιμετώπιση και νοσηλεία των ασθενούντων από covid-19.

H κλινική covid λειτούργησε το πρώτο διάστημα επιτυχώς, όμως ελλείψει κυρίως τεχνικού εξοπλισμού και μέσων, ανέστειλε την λειτουργία της με την έναρξη του δεύτερου «κύματος» της νόσου.

Τότε ακριβώς, από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2021, το νοσοκομείο μας συνέδραμε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο, αυτό του Κιλκίς.

Παρά την μικρή δυναμική του σε προσωπικό, κατάφερε και συνεχίζει να λειτουργεί επιτυχώς με δύο εμβολιαστικές γραμμές, συμμετέχοντας ενεργώς στο πανελλαδικό κίνημα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η εκδήλωση ενδιαφέροντος γιά εθελοντική συμμετοχή στο νησιωτικό εμβολιαστικό κίνημα, εν όψει της τουριστικής περιόδου, και η προσφορά γιά εκούσια μετακίνηση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Μάιος-Ιούνιος 2021).

Στις 01/09/21 τέθηκαν σε αναστολή συνολικώς 17 υπάλληλοι από τους 126,ποσοστό περίπου 12,5%, αρκετά υψηλό για την δυναμική του νοσοκομείου.Από την επόμενη κιόλας ημέρα προέκυψε δυσλειτουργία τόσο στην διοικητική υπηρεσία και στο τμήμα εστίασης, καθώς τέθηκε σε αναστολή ο μοναδικός μάγειρας, κυρίως όμως στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου, και μάλιστα σε χρονική περίοδο έντονης διασποράς του ιού στην περιοχή. Σημειωτέον ότι τέθηκαν σε αναστολή δύο από τους συνολικώς τρεις χειριστές του τμήματος, με αποτέλεσμα να μην διεκπεραιώνεται η διάγνωση και, επομένως, η αντιμετώπιση των ασθενών, που ταλαιπωρούνται και παραπέμπονται σε όμορα νοσοκομεία.

Το κρίσιμο αυτό διάστημα από την αρχή της πανδημίας έρχονται να προστεθούν η μετακίνηση δύο μόνιμων και ενός επικουρικού παθολόγου στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο, η μετακίνηση του μοναδικού αναισθησιολόγου και μετακίνηση και των δύο πνευμονολόγων στην διάρκεια του τέταρτου «κύματος».

Γιά τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:

-Άρση της ΚΥΑ περί αναστολής καθηκόντων προκειμένου να συνεχίσει το νοσοκομείο μας να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
-Άρση της αναστολής αδειών για την αποφυγή εξάντλησης του ήδη ταλαιπωρημένου προσωπικού.

-Διακοπή της συστηματικής αποδυνάμωσης του νοσοκομείου.

-Διακοπή της υποστελέχωσης της Π/Κ.

-Επιστροφή του σταθμού ΕΚΑΒ γιά την έγκαιρη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών.

-Τέλος στις μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να σταθεί δίπλα μας για το καλό του τόπου και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται για τα δίκαια αιτήματά μας».

Ομόφωνο «ναι» φορέων δήμου Παιονίας στην αναβάθμιση και ενίσχυση του νοσοκομείου–κέντρου υγείας Γουμένισσας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30-9-21, στο ,προαύλιο του ΓΝ- ΚΥ Γουμένισσας έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, με θέμα την συνέχιση και ενίσχυση λειτουργίας των κλινικών του ιδρύματος.

Στην συνέλευση συμμέσχον ο γενικός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και στο γηροκομείο του Κιλκίς.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Εκεί, πέρα από την έκθεση των δεδομένων και την τοποθέτηση των προσκεκλημένων, αποφασίστηκε περαιτέρω δράση.
Στο πλαίσιο απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, που ελήφθη στις 22/09/21, γιά την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αποτροπή συγχωνεύσεων-καταργήσεων υγειονομικών δομών, προγραμματίσθηκε συνάντηση τοπικών φορέων, πολιτικών και πολιτιστικών παραγόντων, που θα αφορά στην διατήρηση και ενίσχυση λειτουργίας του νοσοκομείου και στην δημιουργία επιτροπής αγώνα για τον σκοπό αυτό (σ.σ.: πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6-10-21), ενώ για την Τετάρτη 13.10.21 προγραμματίσθηκε «ανοικτή» συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου – κέντρου υγείας, με ώρα έναρξης 10.30 το πρωί.

Σχετικώς με τα αιτήματα των φορέων του δήμου Παιονίας, στο ψήφισμα,το οποίο συντάχθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, και εν όψει της «ανοικτής» συγκεντρώσεως αναφέρονται τα εξής:

Οι φορείς απαιτούν ΟΜΟΦΩΝΩΣ

-Παύση στις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.

-Διακοπή της συστηματικής αποδυνάμωσης του νοσοκομείου.

-Διακοπή της υποστελέχωσης της Π/Κ.

-Επιστροφή του σταθμού ΕΚΑΒ γιά την έγκαιρη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών, δεδομένου ότι πρόκειται για ορεινή περιοχή με πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο.

-Ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικό, με στόχο την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, με σκοπό την παροχή και νέων υπηρεσιών στον δήμο Παιονίας.

Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ.

Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας,στην 4η υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) και στο υπουργείο υγείας και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο».

Συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα γιά το νοσοκομείο Γουμένισσας

Επιτροπή αγώνα, με σκοπό την στήριξη του νοσοκομείου – κέντρου υγείας Γουμένισσας και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων, συγκροτήθηκε μετά την σύσκεψη φορέων του δήμου Παιονίας στις 6-10-21 γιά το εν λόγω θέμα.

Η επιτροπή είναι πενταμελής και την συγκροτούν οι εξής:

Αθανάσιος Τζούρτζος, δημοτικό σύμβουλος, αντιδήμαρχος οικονομικών.
Νικόλαος Καπουτζής, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πρώην συντονιστής- διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου.
Αστέριος Τάτσης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γουμένισσας.
Ιωάννης Ζαγκότης, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος του ΓΝ – ΚΥΓουμένισσας.
Στέλλα Γιαννακοπούλο, νοσηλεύτρια, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο.

«Έργο της επιτροπής θα είναι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η διενέργεια δράσεων υπέρ της στηρίξεως του ιδρύματος», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα