Αγροτικά

Στα ύψη η τιμή των μαλακών σιτηρών λόγω και του πολέμου

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

«Κόβουν» τις εξαγωγές σιτηρών Βουλγαρία και Ουγγαρία. Στα 360 ευρώ το καλαμπόκι.

Με τις τιμές αυτές γίνονταν οι διαπραγματεύσεις ως το κλείσιμο της Τρίτης 8 Μαρτίου η αγορά της Γαλλίας που λίγο έως πολύ λειτουργεί ως βασικός διαμορφωτής και των επιμέρους αγορών της Ευρώπης.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξαντλεί πλέον και την δεύτερη εβδομάδα του και χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα πειστικά σημάδια κατάπαυσης του πυρός, η αποκλιμάκωση στις αγορές διατηρείται ως το λιγότερο ρεαλιστικό σενάριο, σε μια συγκυρία που έχει στρέψει τα βλέμματα των αγορών στην αδυναμία σποράς των εαρινών καλλιεργειών στην Ουκρανία. Η ανάγνωση της εξέλιξης αυτής γίνεται παράλληλα με το υψηλό κόστος στα λιπάσματα που δημιουργεί ανησυχίες για τις παραγωγές στις υπόλοιπες ζώνες αγροτικής παραγωγής της Ευρώπης.

Την αναστάτωση στην αγορά λιπασμάτων από τις εξελίξεις στην Ουκρανία ,αλλά και τις πολύ πρόσφατες εξαγγελίας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές λιπασμάτων από πλευράς της Ρωσίας ως αντίμετρο στις κυρώσεις εναντίον της από πλευράς κυρίως των δυτικών χωρών επιβεβαίωσε μιλώντας στον “Μαχητή” ο Κιλκισιώτης έμπορος ζωοτροφών Δρόσος (Σάκης) Ζιούτας, επικαλούμενος το τι συμβαίνει αλλά κυρίως το τι θα συμβεί κυρίως από την έλλειψη Ρωσικών πρώτων υλών για σκευάσματα λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Αν και, όπως ανέφερε, “η αγορά έχει αναπτύξει μηχανισμούς διεξόδου για την παραγωγή των σχετικών προϊόντων”.

Πέρα από την ανοδική τάση, που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, το βασικό νέο στοιχείο των αγορών είναι και οι περιορισμοί στις εξαγωγές με την Ουγγαρία να έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της αυτή, ενώ και η Βουλγαρία, βασικός προμηθευτής καλαμποκιού της Ελλάδας, προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στις ισορροπίες της εσωτερικής της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εξάγει περί τους 381.000 τόνους καλαμποκιού στην Ελλάδα ετησίως, ήτοι σχεδόν το 50% των συνολικών εισαγωγών της χώρας, με μια απόφαση που δεν μπορεί παρά να έχει άμεσες επιπτώσεις στις ισορροπίες της εγχώριας αγοράς.

Από την άλλη, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κρατικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών εκ νέου, μεταφέροντας ποσότητες προς τη γειτονική Πολωνία και τη Ρουμανία, σε μια εξέλιξη που θα διοχέτευε περί τους 17.000 με 18.000 τόνους σιτηρών ημερησίως.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε ωστόσο τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις τιμές κριθαριού στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια τροφοδοτεί με αξιόλογες ποσότητες και την αγορά της Κίνας.

«Θα φανεί και στην ΠΕ Κιλκίς »

Σε αυτήν τη φάση, η εγχώρια βιομηχανία και μύλοι, που στην πλειονότητά τους βασίζονται για το 30% της πρώτης ύλης που μεταποιούν στις παραγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δηλώνει ότι έχει καλύψει τις ανάγκες της, ωστόσο στην περίπτωση του μαλακού σίτου, οι αγορές γίνονται σε μηνιαίο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτά τα επίπεδα για να φέρουν ποσότητες που «είναι οριακά αλευροποιήσιμες» όπως σχολιάζει άνθρωπος της αγοράς.

Εξ ου και οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του που ετούτη την περίοδο ξεπερνούν κατά πολύ τα 0,30 ευρώ το κιλό, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς σιτηρών στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς ο Δημήτρης Βαφειάδης.

Κάτι το οποίο δεν έχει καταγραφεί ακόμη για τις λίγες σε επίπεδο νομού Κιλκίς ποσότητες αποθηκευμένου σκληρού σιταριού, για τις οποίες όπως υπογράμμισε “δεν υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον και ανοδικές τιμές προσφοράς”, οι οποίες θυμίζουμε την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές της χώρας ακόμη και το μισό ευρώ το κιλό μερικούς μήνες μετά την συγκομιδή του.

Το «matif» για τα σιτάρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που φορτώνουν κανονικά στη Μαύρη Θάλασσα αυτές τις ημέρες, είναι 5 με 6 ευρώ χαμηλότερο.

«Μόνο το 10%»
Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν και εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπολογίζουν στους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού τις ανάγκες της χώρας, εκ των οποίων οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%.

Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, αναφέροντας ότι προς το παρόν η εγχώρια αλευροβιομηχανία διαθέτει πρόσβαση σε εναλλακτικές αγορές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δωρέαν υπηρεσίες με ολοήμερη λειτουργία για άτομα με Άνοια σε νέα Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Κιλκίς του υπουργείου Υγείας

Ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπέγραψε την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για επτά […]