Αγροτικά

«Στα σκαριά» η δεύτερη φάση κατασκευής του αρδευτικού δικτύου της Αρτζάν-Αματόβου

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Χρειάσθηκε να περάσουν δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια και να προσφέρει η πολιτική συγκυρία την παρουσία στην ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κιλκισιώτικου πολιτικού στελέχους και βουλευτή, (Σάββας Τσιτουρίδης το 2004, Γεώργιος Γεωργαντάς το 2022), και ενός κυβερνητικού αξιωματούχου σε επίπεδο ειδικού γραμματέα στο παρελθόν και σήμερα γενικού στο ίδιο υπουργείο με αντικείμενο διαχείρισης και στις δύο περιόδους (Δημήτρης Παπαγιαννίδης), γιά να δούμε ευρωπαϊκά κονδύλια και γιά να εισέλθει ξανά πιό ουσιαστικά και συγκεκριμένα η περιοχή μας στον χάρτη της άρδευσης.

Ένας χάρτης, στον οποίο η παρουσία του νομού μας και τότε και σήμερα είναι εξαιρετικά μικρότερη σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο (18% έναντι 40% και 50% του κοινοτικού στην Ευρώπη), όπως δηλώθηκε σε κάθε ευκαιρία από πλευράς των κκ Γεωργαντά και Παπαγιαννίδη στην διήμερη περιοδεία τους το σαββατοκύριακο 27και 28 Αυγούστου σε διάφορα σημεία του νομού μας αρχικώς στην Αξιούπολη(Πηγή), μετέπειτα στην Γρίβα ,αργότερα σε Βαφειοχώρι και Μουριές και την επομένη ημέρα στην Τέρπυλλο.

Και τότε, το 2004, και τώρα με σημαντικότερο κοινό παρονομαστή γιά την προσπάθεια διαφοροποίησης των δεδομένων στις αρδευόμενες εκτάσεις στον νομό μας με σημείο αναφοράς την περιοχή της Αρτζάν – Αματόβου με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός μεγάλου αρδευτικού έργου, η πρώτη φάση του οποίου εγκαινιάσθηκε κοντά τρία χρόνια αργότερα, πάλι από ένα Κιλκισιώτη κυβερνητικό αξιωματούχο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, τον υφυπουργό και βουλευτή Κωνσταντίνο Κιλτίδη, και την εξαγγελία να προχωρήσει η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης.

Με την ένταξη της από το νέο έτος στο σχετικό κυβερνητικό προγραμματισμό, όπως ανακοίνωσαν υπουργός και γενικός γραμματέας Γεώργιος Γεωργαντάς και Δημήτρης Παπαγιαννίδης αντιστοίχως στην συνάντηση του Βαφειοχωρίου με αγρότες της περιοχής παρουσία του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη και του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη.

Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), το οποίο θα προσφέρει επιπλέον 11.400 στρέμματα αρδευόμενης έκτασης και παράλληλα θα χρηματοδοτήσει και τις εργασίες αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου λίμνης Μεταλλείου, όπως ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση με τα μέλη του οικείου ΤΟΕΒ το πρωί του Σαββάτου, και όλα αυτά με την χρήση των νέων τεχνολογιών όπως υπογραμμίσθηκε, αλλά και την προσθήκη της ενεργειακής αυτονομίας γιά όλο το δίκτυο της Αρτζάν- Αματόβου με την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Τα φράγματα

Ανάλογη συνάντηση υπήρξε με τα μέλη των ΤΟΕΒ Γουμένισσας και Μουριών, με την πρώτη να σχετίζεται με την προοπτική και τις διαδικασίες γιά την κατασκευή φράγματος στην περιοχή της Γρίβας για 6.000 περίπου στρέμματα για άρδευση αμπελιών και καστανοχώραφων κυρίως και την δεύτερη για την προοπτική αύξησης χωρητικότητας των λιμνοδεξαμενών σε Σ.Σ. Μουριών, Σούρμενα και Αγία Παρασκευή.

Το τέλος της περιοδείας του γενικού γραμματέα ενωσιακών πόρων και υποδομών στο Κιλκίς, πάντοτε βεβαίως με την παρουσία του πολιτικού του προϊσταμένου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτή Κιλκίς Γεωργίου Γεωργαντά, ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Τέρπυλλο, στην πρώτη ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αγροτών για το φράγμα του Μεταξοχωρίου.

Για την κατασκευή του, όπως προέκυψε ως απόφαση της συνάντησης, θα χρειασθεί να αξιοποιηθούν δεδομένα της προϋπάρχουσας προκαταρκτικής ανολοκλήρωτης μελέτης, όπως, γιά παράδειγμα, αυτά της υδρολογικής για φράγμα, το οποίο θα μπορεί να αρδεύσει επτάμισυ χιλιάδες στρέμματα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, με σκοπό την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και κυρίως της δυνατότητας να ενταχθεί το έργο κατασκευής του στο σχετικό κυβερνητικό πρόγραμμα, “ώστε ο νομός μας να «πιάσει» τον μέσο εθνικό ποσοστό του 40% σε αρδευόμενες εκτάσεις, που λόγω των καιρών της κλιματικής και επισιτιστικής κρίσης αποκτούν βαρύνουσα σημασία γιά την παραμονή στην παραγωγή και την προσέλκυση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στην παραγωγή”.

Περισσότερα

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα