Πολιτισμός

«Σπονδή» σε πολιτισμό και Τέχνη το έβδομο πανθρακικό αντάμωμα

Στην Θράκη το σταυροδρόμι των πολιτισμών όπου δρόμοι τέμνονται και καρδιές σμίγουν, την πατρίδα του Ορφέα, του Διονύσου και του Δημοκρίτου ήταν αφιερωμένο στο έβδομο πανθρακικό αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέλλα και στα Γιαννιστά στις 26, 27 και 28 Ιουνίου 2015.
Ογδόντα δύο σύλλογοι μεταξύ των οποίων και ο πολιτιστικός σύλλογος Ρυζίων συμμετέσχον στο αντάμωμα αυτό, το οποίο συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία η πανελλήνια ομοσπονδία θρακικών σωματείων και ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Νέας Πέλλας. Περιελάμβανε υποδοχές, ξεναγήσεις στην πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δρώμενα, μουσική, τραγούδι και χορό.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΥΖΙΩΝ
Επίκεντρο όλων ήταν το “Δέντρο της Θράκης” (ελιά φυτεμένη σε έναν προϊστορικό πιθαμφορέα, εμπλουτισμένο) με τα λαβαράκια όλων των συλλόγων που συμμετέσχον.
Γύρω από το δέντρο όλα τα χορευτικα συγκροτήματα των συλλόγων με τις πλουμιστές τους φορεσιές χόρεψαν ταυτόχρονα δώδεκα χαρακτηριστικούς θρακιώτικους χορούς στέλνοντας από την αρχαία πρωτεύουσα όλου του κόσμου τα αιώνια μηνύματα της αγάπης, της ενότητας και της αλληλεγγύης.
Οι συντελεστές του ανταμώματος αυτού, εραστές του πολιτισμού και της Τέχνης μέσα σε μια ονειρική βραδιά με γλυκύτητα, ζεστασιά και επίπεδο κατάφεραν να μεταφέρουν νοερά τους παρευρεθέντες στα άγια εκείνα χώματα των αλησμόνητων πατρίδων με τις τρεις θάλασσες, τους θρύλους και τις παραδόσεις.
Ο άσκαυλος, η λιούρα, η γκάιντα, το καβάλι, το νταούλι και άριστοι τραγουδιστές συνόδευσαν τους χορευτές και διετράνωσαν για άλλη μια φορά ότι “Θράκη και Άνθρωπος” είναι μια σχέση αιώνων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]