Πολιτική

Σοβαρό πρόβλημα προκαλεί στους παραγωγούς η παραίτηση τριών αντιπροσώπων ΕΛΓΑ

Σοβαρό πρόβλημα γιά τους παραγωγούς της περιοχής ευθύνης του δήμου Κιλκίς προκαλεί η παραίτηση τριών αντιπροσώπων του ΕΛΓΑ και του πρώην ΟΓΑ, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του δήμου Κιλκίς.

Και τούτο, διότι, μετά την ανωτέρω εξέλιξη οι παραγωγοί σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη γιά κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την καταβολή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι τρεις ανταποκριτές επικαλέσθηκαν ως λόγο της παραίτησής τους το υπερβολικό φόρτο εργασίας, σε συνδυασμό με την εκ μέρους του ΕΛΓΑ δραστική περικοπή των αμοιβών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή», ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης, αφού διευκρίνησε, ότι το θέμα δεν αφορά στον δήμο Κιλκίς καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν ορίζει καμμία σχέση συνεργασίας τοπικής διοίκησης-ΕΛΓΑ, δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η παραίτηση των τριών ανταποκριτών του ΕΓΛΑ δεν ήταν δυνατόν να μην γίνει δεκτή.

Ο κ. Σισμανίδης ανέφερε, επίσης, ότι αν ο ΕΛΓΑ αντιμετώπιζε το θέμα θετικώς, ο δήμος είχε την δυνατότητα, προκειμένου να καληφθούν οι ανάγκες του, να ορισει ανταποκριτές ΕΛΓΑ και στις επτά δημοτικές ενότητές του, συν δύο επί πλέον στην δημοτική ενότητα Κιλκίς ήτοι συνολικώς εννέα: «Εμείς είχαμε την καλύτερη πρόθεση και διάθεση, όμως το θέμα δεν «περπάτησε» και αυτό επαναλαμβάνω έχει να κάνει με το ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «δένει τα χέρια του δήμου».

Στην επισήμανση γιά τις συνέπειες της παραίτησης και μη αντικατάστασης των τριών ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, με αποκορύφωμα την αναγκαστική μετακίνηση των παραγωγών στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πληρώνονται γιά τις αποζημιώσεις, ο κ. Σισμανίδης απάντησε …με νόημα:

«Γι’ αυτό, λόγω των όσων σας ανέφερα, ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Είναι θέμα καθαρά της κεντρικής διοίκησης της Πολιτείας. Αρα, την όποια απάντηση μπορούν να σας την δώσουν μόνο …τα κόμματα εξουσίας!».

«Η σταγόνα»
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «σταγόνα» που έκανε να «ξεχιλίσει το ποτήρι» της αγανάκτησης των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, ήταν η προσήλωση της κεντρικής διοίκησής του στο γράμμα της διάταξής του, γιά ανώτατο όριο αμοιβής («πλαφόν»), πάνω από το οποίο δεν αναγνωρίζεται καμμία πρόσθεση εργασία και δεν προβλέπεται αντίστοιχη αμοιβή, χωρίς να ληφθούν υπ όψιν οι ιδιαιτερότητες της πρόσφατης βαρυχειμωνιάς, με τις πυκνές χιονοπτώσεις, τον πολυήμερο ολικό παγετό και γενικώς τις σε υπερθετικό βαθμό δυσμενείς συνθήκες, υπό τις οποίες κλήθηκαν να εργασθούν αυτοί οι άνθρωποι, γιά τον υπολογισμό και καταγραφή των ζημιών.

Ενώ, δηλαδή, ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται επί πολλές ημέρες ακόμη και έως δώδεκα ώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών, οι ίδιοι, χάρη στους οποίους θα αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί της περιοχής, αφ’ ενός μεν δεν θα αμειφθούν γιά τον τεράστιο κόπο τους, επειδή αυτό «κολλά» …στα «πλαφόν» του ΕΛΓΑ, ασχέτως του ότι αυτά έχουν να κάνουν με …τις ομαλές συνθήκες, αφ’ ετέρου δε υφίσταται θέμα έγκαιρης πληρωμής και της αμοιβής που δικαιούνται.

Από την άλλη, «πηγή» προσκείμενη στον ΕΛΓΑ αφού επικαλέσθηκε το ισχύον «πλαφόν» στις αμοιβές των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ εξέφρασε την άποψη, ότι ο προσθετος χρόνος εργασίας των συγκεκριμένων ανταποκριτών ΕΛΓΑ στον δήμο Κιλκίς ενδέχεται να οφείλεται σε πρόσθετα καθήκοντα που τους ανέθεσε ο δήμος «εκμεταλλευόμενος την παρουσία τους σ’ αυτό και μετατρέποντάς τους, έστω και περιστασιακώς σε υπαλληλικά στελέχη του».

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο ειναι να δοθεί αμέσως λύση στο θέμα, ώστε να μην χρονίσει το πρόβλημα, το οποίο ούτως ή άλλως έχει προκύψει γιά τους παραγωγούς της περιοχής του δήμου Κιλκίς, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ζωή τους.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]