Η προσέγγιση του θέματος των αδεσπότων στο τοπικό συμβούλιο Κιλκίς
Πάνω σε οργανωμένη βάση συζήτησης τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της πόλης του Κιλκίς με πρωτοβουλία της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς και με την ενεργό ανταπόκριση των συνεργαζόμενων υπηρεσιακών και άλλων φορέων.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, όπου το πρωί της Δευτέρας 1.12.14 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση, καταβλήθηκε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος και επιχειρήθηκε η καταγραφή προτάσεων ουσίας που αποσκοπώντας αφ’ ενός μεν στην μείωση αναπαραγωγής των αδέσποτων ζώων και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και αφ’ ετέρου δε στην προστασία των πολιτών από επιθέσεις που έχουν υποστεί από αδέσποτα ζώα.
Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι πολυσύνθετο και απαιτεί προσεκτικούς και ισορροπημένους χειρισμούς. Και το σοβαρότερο, όπως υπογραμμίστηκε στην συζήτηση, είναι ο πολλαπλασιασμός τους κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα όπως η εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος στειρώσεων και εμβολιασμών.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Πρόδρομος Πεντζερετζής, η δημοτική αρχή έχει προνοήσει σχετικώς τριπλασιάζοντας στον προϋπολογισμό του 2015 την δαπάνη για την σίτιση, τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.
Ο κ. Πεντζερετζής εξήρε το επίπεδο συνεργασίας του δήμου Κιλκίς με την αστυνομία και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το θέμα, παρά ταύτα σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι πολύ αυστηρό και ο δήμος Κιλκίς έχει πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες επ΄ αυτού. Ήταν επίσης θετικός στην ίδρυση νέου κυνοκομείου και στην απασχόληση ειδικού προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και την προσωρινή τους στέγαση στο υφιστάμενο καταφύγιο.
”Ο Δήμος Κιλκίς οφείλει να αναλάβει την ευθύνη και για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του” τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα.
Την ανάγκη να προγραμματιστούν άμεσα ενέργειες από τον δήμο Κιλκίς, με την συνδρομή εάν χρειαστεί του φιλοζωικού συλλόγου Κιλκίς και άλλων υπηρεσιών, υπογράμμισαν η ορόεδρός του κα Αλεξία Παναγιωτίδου και ο δικηγόρος Χριστόφορος Τουτουντζίδης οι οποίοι επέμειναν στην επέκταση του προγράμματος στειρώσεων, με συνέπεια την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, ενώ επιπροσθέτως ανέφεραν ότι το Κιλκίς κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ως προς τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων.
Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Μαρία Τσοπούλου τόνισε ότι η δημόσια συνεδρίαση του θέματος προκλήθηκε μετά από πιέσεις των δημοτών οι οποίοι και ζητούν την άμεση παρέμβαση του δήμου και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία καθώς έχουν σημειωθεί κρούσματα επίθεσης αδέσποτων σε πολίτες.
Κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη οργανωμένης ενημερωτικής εκστρατείας στους ιδιοκτήτες – κατόχους οικόσιτων ζώων συντροφιάς για τη σήμανση (τοποθέτηση ειδικού «μικροτσίπ» στα ζώα) για τη συμμετοχή των τελευταίων σε πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού αλλά και για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν έχουν φροντίσει για τη σήμανση των ζώων συντροφιάς.
Οι οριστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση – διαχείριση των αδέσποτων ζώων θα συνδιαμορφωθούν από την δημοτική κοινότητα, την διεύθυνση τοπικής ανάπτυξης και το φιλοζωϊκό σύλλογο Κιλκίς και θα ανακοινωθούν προσεχώς ενώ για τις διαστάσεις του θέματος θα διεξαχθεί συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.
Οι προτάσεις του φιλοζωικού συλλόγου γιά τα αδέσποτα
Από τον φιλοζωικό σύλλογο Κιλκίς ανακοινώθηκε, ότι την Δευτέρα 1.12.14, κατόπιν προσκλήσεως της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς, Μαρίας Τσοπούλου ο φιλοζωικός σύλλογος Κιλκίς παρευρέθη στην δημόσια τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς, που έλαβε χώρα στο γραφείο της στο δημοτικό κατάστημα, για συζήτηση και απόφαση σε ό,τι αφορά στην υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων εντός των ορίων της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
«….Το προεδρείο του φιλοζωικού συλλόγου Κιλκίς πρότεινε τις κάτωθι λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους δεκτές και υιοθετήθηκαν από το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, το οποίο δεσμεύθηκε για την εισήγησή τους στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για λήψη οριστικών αποφάσεων:
-Άμεση πραγματοποίηση περισσότερων στειρώσεων για ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος.
-Σύσταση ειδικευμένου συνεργείου από τον δήμο Κιλκίς και παραχώρηση οχήματος για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με σκοπό την στείρωσή τους.
-Άμεσα έργα στο καταφύγιο προκειμένου να μπορεί αυτό να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αδέσποτων ζώων, τα οποία χρήζουν περίθαλψης και φροντίδας.
-Λειτουργία νέου αδειοδοτημένου πλέον καταφυγίου.
-Έλεγχος σε δεσποζόμενα ζώα για την απαραίτητη εκ του νόμου σήμανση («μικροτσιπ») και καταγραφή τους και επιβολή των αντίστοιχων προστίμων.
-Ενημέρωση των πολιτών για τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, όσων διατηρούν δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, για την σημασία των στειρώσεων, αλλά και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των ζώων είτε δεσποζόμενων είτε αδεσπότων.
-Σύσταση της προβλεπόμενης εκ του νόμου πενταμελούς επιτροπής, η οποία και μόνο είναι αρμόδια να κρίνει για την επικινδυνότητα ή μη ενός ζώου».