Κοινωνία

Σοβαρές καταγγελίες γιά το ίδρυμα «Χρυσόστομος Βογιατζής»

Αποδέκτης σοβαρών καταγγελιών γιά το κοινωφελές ίδρυμα «Χρυσόστομος Βογιατζής» του Κιλκίς, οι οποίες παραπέμπουν σε λειτουργικό και διαχειριστικό σκάνδαλο, έγινε το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή».

Ως γνωστόν το εν λόγω ίδρυμα αποτελεί κληροδότημα του εκ Στενημάχου καταγομένου αειμνήστου συμπολίτου Χρυσοστόμου Βογιατζή, ο οποίος απεβίωσε το 1993, με διαθήκη που συνετάγη το 1991.

Σύμφωνα με την εν λόγω διαθήκη, το ίδρυμα προορίζεται να χορηγεί υποτροφίες σπουδών σε οικονομικώς αδυνάμους αποφοίτους του 2ου λυκείου Κιλκίς, με την διευκρίνηση ότι κατά προτίμηση θα προηγούνται καταγόμενοι από την Ανατολική Ρωμυλία, εφ’ όσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Άλλη διάταξη της διαθήκης προβλέπει γιά το ίδρυμα τριμελές διοικητικό συμβούλιο υπό τον εκάστοτε σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου ως πρόεδρο, τον εκάστοτε δήμαρχο Κιλκίς και τον εκάστοτε πρόεδρο πρωτοδικών Κιλκίς, ενώ όσον αφορά στο ύψος των υποτροφιών, αυτό ορίζεται αναλόγως προς το ύψος των καθαρών εσόδων του ιδρύματος και τον αριθμό των υποτρόφων, ο οποίος, σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις του ιδρύματος και πάγια πρακτική, δεν υπερβαίνει τους τρεις με τέσσερις.

Ειδικότερα καταγγέλλονται:

– Το ότι με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης του Μαρτίου του 2018 εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ιδρύματος γιά εκείνο το έτος, εκεί που με προηγηθείσα απόφαση του Φεβρουαρίου του ιδίου έτους γνωστοποιήθηκε… η διακοπή της χορήγησης ήδη εξαγγελθεισών υποτροφιών και ανεστάλη η προκήρυξη χορήγησης νέων από τα έσοδα του ιδρύματος!

– Ενώ την οικονομική τριετία 2015-2017 το υπόλοιπο του ταμείου του ιδρύματος ακολουθούσε σταθερώς ανοδική πορεία (121.772, 76 ευρώ το 2015, 126.653, 18 ευρώ το 2016 και 130.154,89 ευρώ το 2017) αίφνης το 2018 ανακοινώθηκε η ανωτέρω διακοπή: «Άδειασε… ξαφνικά το ταμείο;» διερωτώνται οι καταγγέλλοντες! Σημειώνουν, μάλιστα, ότι σήμερα έπρεπε να υπάρχουν στο ταμείο του ιδρύματος κοντά στις 200.000 ευρώ, και μάλιστα χωρίς πώληση περιουσιακών στοιχείων του, αφού, βάσει της διαθήκης, αυτά είναι αναπαλλοτρίωτα.

– Η απόφαση για την διακοπή της χορήγησης υποτροφιών, ενώ ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018, δεν κινητοποιήθηκε ποτέ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ φέτος υπήρξε και απόρριψη ενστάσεων, που είχαν υποβληθεί από ενδιαφερομένους … το ίδιο έτος, δηλαδή το 2018!
-Πότε στάλθηκαν γιά δημοσίευση από την ΑΔΜΘ. τα έτη 2015 και 2016 και 2017 κατατέθηκαν καθυστερημένα το 2018, του 2018,2019,2020 έως σήμερα δεν έχουν κατατεθεί; Ιδού το σημαντικό ερώτημα.

– Κατά τα προηγούμενα της διακοπής χορήγησης υποτροφιών έτη είχαν επωφεληθεί από αυτές μη δικαιούχοι, ενώ αγνοήθηκαν σκανδαλωδώς δικαιούχοι! Συγχρόνως ο αριθμός των υποτρόφων επεκτάθηκε μέχρι… «ξεχειλώματος».

– Σε ό, τι αφορά στις ενστάσεις, η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης είχε εκδώσει έγγραφο οδηγιών προς το ίδρυμα σχετικώς με την διεκπεραίωση του θέματος. Ένα έγγραφο του οποίου η τύχη … παραμένει άγνωστη, με επακόλουθο από το 2018 να φτάσουμε στο 2021, γιά να γίνει νέα συνεδρίαση γιά το όλο ζήτημα!

– Εξακολουθεί να υφίσταται η απορία γιά το σκεπτικό, με το οποίο τα τελευταία χρόνια στην θέση του εκάστοτε προέδρου πρωτοδικών στο τριμελές δημοτικό συμβούλιο τοποθετείται πλέον δικηγόρος του Κιλκίς.

Σύμφωνα με αναφορές τους, καταγγέλλοντες τα ανωτέρω έχουν ήδη ακολουθήσει την δικαστική οδό, ενώ συγχρόνως βάλλουν κατά των υπευθύνων του ιδρύματος τόσο γιά τα παρατεθέντα οικονομικής φύσεως προβλήματα όσο και για την εδώ και τρία χρόνια μη δημοσιοποίηση της απόφασης της διακοπής χορήγησης υποτροφιών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι αυτή η «κωλυσιεργία», όπως την χαρακτηρίζουν, «στερεί σημαντική οικονομική στήριξη από νέες «φουρνιές» μαθητών με «ρίζες» καταγωγής στην Ανατολική Ρωμυλία, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη αυτής της στήριξης.

Οι καταγγέλλοντες επικαλούνται σειρά στοιχείων, επί των οποίων στηρίζουν τις αναφορές τους, θέτοντάς τα, όπως τονίζουν, στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου αλλά και των μέσων επικοινωνίας.

Γιά όλα αυτά τι απαντούν οι σχετιζόμενοι με την διοίκηση του ιδρύματος «Χρυσόστομος Βογιατζής»;

Και αν νέος σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου και λόγω διαθήκης «εξ οφφίτσιο» πρόεδρος του ιδρύματος χρειάζεται κάποιο διάστημα να ενημερωθεί, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλλα δυο μέλη.

Ήδη έχουν ακουστεί τόσα πολλά, που τίθενται εν κινδύνω η φήμη και το κύρος του ιδρύματος.

Αυτό «επιθυμούν» οι ιθύνοντές του;

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη