Πολιτική

Εκτός λειτουργίας πανάκριβα μηχανήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο Κιλκίς

Σε έγγραφη διαμαρτυρία προς τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια προέβη το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, γιά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, καταγγέλοντας συγχρόνως τον διοικητή Ιωάννη Ανδρίτσο γιά «μη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με την δέουσα προσοχή».

Ειδικότερα στο έγγραφό του το σωματείο αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ,
Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων στο γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, στην συνεδρίασή του της Δευτέρας 5-10-20 αποφάσισε ομοφώνως, διά της παρούσης, να καταγγείλει ωρισμένα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου Κιλκίς, που το οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμισή του, και τα οποία τέθηκαν προ οκταμήνου ενώπιον του διοικητού κ. Ιωάννη Ανδρίτσου, αλλά, δυστυχώς, δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Κατόπιν τούτων σας επισημαίνουμε τα σοβαρά διαχρονικά λειτουργικά προβλήματα, που ταλανίζουν το νοσοκομείο μας, τα οποία προκύπτουν από υποχρηματοδότηση – υποστελέχωση, και ζητούμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή σας:

– Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού (ιατρικού προσωπικού) συνεπεία της οποίας δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος πάνω σε καθημερινή βάση και γιά όλο το εικοσιτετράωρο.
Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ζωή αφ’ ενός μεν των ίδιων των ασθενών, αφ’ ετέρου δε του προσωπικού, λόγω αυξημένων και αδικαιολογήτων δρομολογίων και διακομιδών γιά διενέργεια της εξέτασης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Επί πλέον, συνεπάγεται αδικαιολόγητη σπατάλη πόρων (οδοιπορικά) αλλά και ανθρώπινου δυναμικού (εργατοώρες μη παραγωγικές) σε μία δύσκολη περίοδο, όσον αφορά στην διάθεση και των δυο παραγόντων.
– Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού (ιατρικού προσωπικού) συνεπεία της οποίας δεν λειτουργεί ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός μαστογράφος.
– Έλλειψη βασικών οργανικών ιατρικών ειδικοτήτων όπως πνευμονολόγου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου.
– Επιτακτική ανάγκη η άμεση αύξηση του αριθμού των τραυματιοφορέων, αφού υπάρχουν μόνο δύο (2) τραυματιοφορείς γιά όλο το νοσοκομείο κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.
– Σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό παρατηρούνται και σε άλλες ειδικότητες, όπως των βοηθών θαλάμων, καθαριστριών, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικού προσωπικού. Θα πρέπει αμέσως να γίνει η επαναπροκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, γιά να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου.
– Ατυχής απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Κιλκίς, να μην παρατείνει έως τις 31-12-21 τις συμβάσεις δώδεκα εργαζομένων στην καθαριότητα, οι οποίοι αντεπεξήλθαν στον δύσκολο αυτό καθήκον μέσα στην πανδημία, κρατώντας το νοσοκομείο καθαρό και ασφαλές γιά το προσωπικό και τους ασθενείς, «επιβραβεύοντάς» τους με ανεργία.
– Έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων γιά τις ανάγκες των εργαζομένων (διενέργεια τακτικών και εκτάκτων γενικών συνελεύσεων αλλά και πλήθους άλλων εκδηλώσεων, ημερίδων, σεμιναρίων κ.τ.λ.).
– Παρ’ ότι ήδη υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου από τις 04/11/16, βάσει της οποίας τεκμαίρεται, ότι το κτίριο «εγκυμονεί» κινδύνους και προτείνονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος, έως και σήμερα δεν έχει γίνει καμμία παρέμβαση.
– Το νοσοκομείο Κιλκίς, γιά το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεών του ΔΕΝ διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, αφού το υφιστάμενο έχει λήξει πριν χρόνια.
– Η πλύση του ακάθαρτου ιματισμού του νοσοκομείου Κιλκίς, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πλυντηρίων επί δυόμισυ έτη, έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία. Ο στολές του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, λόγω περικοπών, δεν περιλαμβάνονται στην σύμβαση, παρ’ ότι αποτελεί υποχρέωση του νοσοκομείου, και μεταφέρονται γιά καθαρισμό στις οικίες των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας.
– Οι επτά ανελκυστήρες μεταφοράς προσωπικού του νοσοκομείου δεν διαθέτουν πιστοποίηση, ενώ στην ηλεκτρική εγκατάσταση μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει ιατρός εργασίας.
– Η υπέργεια δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου και διάφορες φιάλες ιατρικών αερίων βρίσκονται εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά), και απέχουν μόλις δύο μέτρα από το κτίριο των Τ.Ε.Π.
– Άμεσος έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των κτιρίων επιβάλλεται λόγω παλαιότητος των κτιρίων
– Λόγω παλαιότητος και διαβρώσεως των κτιρίων, παρατηρείται πτώση σοβάδων στα μπαλκόνια της α΄ πτέρυγας (κατασκευής 1937). Ίδια φαινόμενα, μικρότερης κλίμακας παρατηρούνται και στην β΄ πτέρυγα.
– Άμεση βαφή της πρόσοψης του νοσοκομείου, αντικατάσταση απαρχαιωμένου ξενοδοχειακού εξοπλισμού (κρεββάτια, στρώματα , κομοδίνα, κ.ά.).

Κύριε υπουργέ,
Με αφορμή τα ανωτέρω, θέλουμε να ενημερώσουμε την ηγεσία του υπουργείου υγείας, ότι ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε αγόγγυστα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον ευαίσθητο αυτό χώρο για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργεία του νοσοκομείου μας με την δέουσα ευσυνειδησία, όμως απαιτούμε όπως η εκάστοτε διοίκηση να σέβεται τις προσπάθειες και τους κόπους των εργαζομένων.

Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και την ιδιότητά σας, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε αμέσως».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του Κυριάκου Βελόπουλου στο μοναστήρι του Οσίου Νικόδημου Πενταλόφου