Γενικά

Οι Σκοπιανοί προκαλούν με τη βίαιη συμπεριφορά κατά των προσφύγων

Aντιμέτωποι με την παρακρατική βία στα Σκόπια βρέθηκαν δεκάδες μεταναστών και προσφύγων κυρίως από την Συρία, κατά την διάρκεια της προσπάθειάς τους να κατευθυνθούν προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ξυλοκοπημένοι αγρίως από εκατό περίπου «μαφιόζους» όπως τους χαρακτήρισε ένα από τα θύματά του, ο Ζιχάντ, μιλώντας στον «Μ» και με την «αγαστή συνεργασία» της Σκοπιανής αστυνομίας που την ώρα του περιστατικού τους είχε επιθετεί με «σπραίυ» πιπεριού, «τυφλώνοντάς τους», περίπου είκοσι εξ αυτών υποχρεώθηκαν να εισέλθουν από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στον νομό μας, από όπου είχαν εισέλθει στην χώρα των Σκοπίων.

Από εκεί, με την βοήθεια ουσιαστικώς της ΜΚΟ των «Γιατρών χωρίς σύνορα» οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 11.5.15 στο διασυνοριακό κέντρο υγείας Πολυκάστρου γιά να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς ένδεκα εξ αυτών έφεραν διαφόρου τύπου κακώσεις.

Σε πρώτη φάση γιά τρεις εξ αυτών και στην συνέχεια γιά ένα ακόμη (έως τις 12 το μεσημέρι) κρίθηκε αναγκαίο μετά τις πρώτες βοήθειες στο Πολύκαστρο να διακομισθούν στο γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, καθώς ήταν περισσότερο βαριά τραυματισμένοι από τους υπολοίπους, χωρίς ωστόσο να τίθεται γιά κανέναν εξ αυτών θέμα κινδύνου της ζωής του.

Δυστυχώς, όπως έχει αναφερθεί και στα πρόσφατα ρεπορτάζ του «Μαχητή» γύρω από το θέμα του μεταναστευτικού, το εν λόγω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, και αποτελεί μία συνηθισμένη πρακτική με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πρόσφυγες και μετανάστες, που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη διαδρομή προς τις χώρες τις Κεντρικής Ευρώπης.ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ1

Το ανησυχητικό είναι, ότι με βάση τις αναφορές των ιδίων των προσφύγων στην εν λόγω πρακτική γιά το εν λόγω συμβάν «εμπλέκονται» και αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος χώρας.

Βεβαίως το «μπαλλάκι» των ευθυνών αγγίζει και την χώρα μας, καθώς τυπικώς η παρουσία παρατύπων ή παρανόμων μεταναστών δεν είναι επιτρεπτή στα όρια του νομού μας και ως εκ τούτου, θεωρητικώς δεν θα έπρεπε να διαφύγουν μέσω της ελληνοσκοπιανής μεθορίου, και αυτό περιπλέκει την κατάσταση στο πεδίο των επισήμων διαμαρτυριών από μέρους μας προς την γείτονα χώρα.

Από την άλλη, όμως, μιλάμε γιά ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης, που γίνονται ευκόλως αντικείμενο εκμετάλλευσης από μία «αλυσίδα» ανθρώπων, που ξεκινά από τις χώρες προέλευσής των και συνεχίζεται στις χώρες διέλευσής των μέχρι του, τελικού τους προορισμού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας, από διαφόρους επιτηδείους, αλλά με την ανοχή των ιδίων των προσφύγων και μεταναστών,έως όταν διακοπεί βιαίως και χωρίς την συναίνεσή των στο έδαφος των Σκοπίων.

Το παρήγορον γιά τα θύματα των επιθέσεων, που επανακάμπτουν στην χώρα μας είναι ότι διαθέτουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με βάση την σχετική εγκύκλιο του αρμοδίου υπουργείου.

Το επίμαχο περιστατικό είναι σχεδόν βέβαιον, όμως, ότι θα επαναληφθεί.
Ο αριθμός των προσφύγων και παρατύπων μεταναστών, που ακολουθούν την συγκεκριμένη διαδρομή είναι συνεχώς αυξανόμενος, λόγω και της βελτιώσεως των καιρικών συνθηκών, όπως και η «όρεξη» διαφόρων κακοποιών στοιχείων στα Σκόπια, που βλέπουν την «πελατεία» τους να αυξάνει αναλόγως και φροντίζουν μάλιστα να ανανεώνεται γιά όσα εκ των θυμάτων επιχειρούν ξανά να διέλθουν μέσω της χώρας των γιά τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τα πρόσφατα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από πλευράς της ΕΕ, που έτσι κι αλλιώς κρίνονται από πολλούς ως ανεπαρκή, ουσιαστικώς δεν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και ως εκ τούτου, το δράμα αλλά και η ευθύνη όσων εμπλέκονται στην διαχείρισή του, θα συνεχίζεται.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Συνάντηση δημάρχου Κιλκίς με την πρόεδρο και τα στελέχη του ‘’Νηρέα’’ για τα Κέντρα Πρόληψης

Επίσκεψη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη πραγματοποίησαν χθες η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων