Κοινωνία

«Σκασιαρχείο» …στην φύση έκανε η έκτη τάξη του 5ου ΔΣ Κιλκίς!

Με επιτυχία υλοποίησε στο Παρανέστι Δράμας την τελευταία περιβαλλοντική δραστηριότητά της κατά το λήγον σχολικό έτος η έκτη τάξη του πέμπτου δημοτικού σχολείου Κιλκίς, το διήμερο Παρασκευής 3 και Σαββάτου 4.6.16.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«Σκασιαρχείο …στην φύση» ήταν ο τίτλος εκπαιδευτικής δράσης του εθνικού θεματικού δικτύου «Υπαίθρια ζωή και περιβαλλοντική εκπαίδευση» του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Παρανεστίου, στην οποία συμμετέσχε σχολείο μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος πηγαίνουν στην στ’ τάξη και υλοποιούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Συν-ζω με την φύση», με υπεύθυνη προγράμματος την Αφροδίτη Ντίνου και συνεργάτες τον Κώστα Σακελλαρίου, την Βαρβάρα Ευθυμιάδου, που συνόδευσαν τα παιδιά στο Παρανέστι και την Μαρία Πραξιγά. Ταξιδέψαμε με τραίνο ως το Παρανέστι και οι δράσεις αναπτύσσονταν στον οικισμό του ΚΠΕ, όπου φτάσαμε τελικά το μεσημέρι. Όλο το διήμερο ήταν μια …ταχύρυθμη εκπαίδευση επιβίωσης στην ύπαιθρο. Το πρόγραμμα ήταν πυκνό κι ενδιαφέρον και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Το ΚΠΕ φιλοξενούσε συγχρόνως πέντε σχολικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και του 1ου και το 6ου Δ.Σ. Κιλκίς) την καθεμιά από τις οποίες είχε αναλάβει ένα μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ. Το πρόγραμμα είχε στόχο να βελτιώσει τη γνώση και να αναπτύξει την αυτονομία των παιδιών με μια σειρά βιωματικών δράσεων, που προσομοίαζαν με μεγάλη πιστότητα τις αληθινές συνθήκες επιβίωσης στην ύπαιθρο.

Χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας και ξεκινήσαμε με το μαγείρεμα, σερβίρισμα του μεσημεριανού μας και συμμάζεμα βεβαίως μετά. Επίδειξη και στήσιμο σκηνών για τη διανυκτέρευσή μας και στη συνέχεια περιβαλλοντικά παιχνίδια ανακαλυπτικά της χλωρίδας της περιοχής και του προσανατολισμού με περιβαλλοντικό χάρτη, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ως το βράδυ. Το άναμμα φωτιάς και το ψήσιμο του βραδινού μας ήταν άλλη μια ευχάριστη διαδικασία. Η διανυκτέρευση στις σκηνές ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα περισσότερα παιδιά και το απόλαυσαν παρ’ όλη την έλλειψη ανέσεων…

Η επόμενη ημέρα είχε ενημέρωση στο φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Ροδόπης στο Μεσοχώρι και δράσεις στο πεδίο, εκτός οικισμού, στο παραποτάμιο μονοπάτι του Νέστου. Ο μεγαλοπρεπής Νέστος ευλόγησε όλη την περιοχή γύρω του με μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του μας συνεπήρε. Στην πρώτη στάση μας στις όχθες του συνδεθήκαμε μαζί του απόλυτα, βουτώντας χέρια -κι όσοι ήθελαν και πόδια- στα κρύα, διάφανα νερά του. Αναζωογονητική εμπειρία! Στο τέλος του μονοπατιού μας περίμενε ένα τελευταίο παιχνίδι κι η αξιολόγηση του προγράμματος βάση συναισθημάτων. Τα παιδιά εκφράστηκαν με αυθορμητισμό και αμεσότητα και με μια κάποια μελαγχολία αποχαιρετήσαμε τον Δήμο Κουρτέση, από την Π.Ο. του ΚΠΕ, που ήταν μαζί μας το διημερο και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που εμπλούτισε τις περιβαλλοντικές γνώσεις κι εμπειρίες μας.

Το πρόγραμμα ήταν άκρως ικανοποιητικό και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις του. Οι γνώσεις τους και η άψογη συμπεριφορά τους μας έκαναν υπερήφανους και διαφήμισαν το σχολείο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στην παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Παρανεστίου για την άριστη οργάνωση και την ωραία φιλοξενία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]