Από το «όνειρο» σε «εφιάλτη» οι σιτοπαραγωγοί του νομού
Την απογοήτευση και τον προβληματισμό σε όλους τους παραγωγούς σιτηρών της περιφερειακής μας ενότητας έχουν προκαλέσει οι άστατες καιρικές συνθήκες πού επικρατούν όλο τον Ιούνιο.
Και τούτο διότι οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες ωρισμένες φορές συνοδεύονται και από έντονες χαλαζοπτώσεις, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στις περιοχές της Αξιουπόλεως και του Πολυκάστρου, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στον αλωνισμό τους.
Προβλήματα που δεν σχετίζονται μόνον με τους χρόνους αλωνισμού, ο οποίος εκτελείται περιστασιακά και αποσπασματικά μόνον όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, αλλά έχουν να κάνουν με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τον όγκο τους.
Και όλα αυτά σε μία χρονιά που προοιωνιζόταν εξαιρετική τόσο από πλευράς απόδοσης όσο και από πλευράς ποιότητας, όπως δήλωσαν στον “Μαχητή” δύο σημαντικοί σιτοπαραγωγοί του τόπου μας ο Κιλκισιώτης Δήμητρης Βαφειάδης και ο Παίονας Δημήτρης Κουλίνας.
Ο κ. Βαφειάδης («Πολυβόλος») δήλωσε εντελώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις ενώ ο κ. Κουλίνας απολύτως επιφυλακτικός για την εφετινή περίοδο ,η οποία από μία εξαιρετική πορεία αποδόσεων 550 -800 κιλών ανά στρέμμα πέριξ της κοιλάδας του Αξιού τείνει να καταστεί άκρως προβληματική καθώς η πολλή βροχή την έχει υποβαθμίσει ποιοτικά σε όλα τα επίπεδα, πρωτεϊνες, υαλώδη και ειδικό βάρος.
Αντίστοιχες είναι και οι αναφορές του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς και επίσης σημαντικού παραγωγού Ανδρέα Βεργίδη για την λιγότερο παραγωγική ανατολική περιοχή του νομού μας, όπως στην ευρύτερη της Πλαγιάς, με ικανοποιητικές αποδόσεις, κοντά στα 300 κιλά το στρέμμα για το “σκληρό” σιτάρι, διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους.
Αυτό όπως είναι ευνόητο θα επηρεάσει και τις τιμές των σιτηρών όπου και εδώ οι ενδείξεις ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν τηρουμένων των αναλογιών, ενθαρρυντικές καθώς λόγω γενικότερης πτώσης στην ευρωπαϊκή παραγωγή και τα αποθέματα “σκληρού” σίτου είχαν ανοδική τάση ξεκινώντας από τα 0,18 εωρώ το κιλό μέχρι 0,22 και 0,24 ευρώ για τα πιο ποιοτικά και σποροπαραγωγής αντίστοιχα.
Ευχή όλων βεβαίως να μεταβληθούν τα καιρικά δεδομένα, αν και δυστυχώς οι σχετικές προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, ώστε να διασωθεί ότι περισσότερο μπορεί για μία χρονιά “που γι΄αλλού ξεκίνησε κι΄αλλού μας πάει”!