Γενικά

Συστάσεις γιά πρόληψη και αντιμετώπιση της γρίππης

Με αφορμή την παρατηρούμενη έξαρση της γρίππης οι αστυνομικοί της γειτονιάς Κιλκίς εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία απευθύνουν συστάσεις προς τους πολίτες γιά πρόληψη και αντιμετώπισή της.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τα δεδομένα του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίππης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας πάσχουν από γρίππη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίππης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητα τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίππη και δεν έχουν εμβολιασθεί. Επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, τονίζοντας εκ νέου τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίππης, ως ακολούθως.

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίππης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για την σοβαρή νόσηση από τη γρίππη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες:
– Άτομα ηλικιών 60 ετών και άνω.
– Παιδία και ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
Ανοσοκαταστολή ( κληρονομική ή επίκτηκη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων.
Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
– Νευρομυίκα νοσήματα.
– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
– Λεχώνες.
– Θηλάζουσες.
– Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) >40kg/m2.
– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια ( π.χ. νόσος Καβασάκι, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από τη γρίπη.
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
– Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Γ. Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
Υπενθυμίζεται, ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από την γρίππη) προστατεύει από τις επιπλοκές.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www. Keelpno.gr.».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας