Συστάσεις και οδηγίες γιά την αντιμετώπιση της γρίππης
Το τμήμα πρόληψης και προαγωγής υγείας της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες σχετικά με την εποχική γρίππη:
«Η διαχρονική παρακολούθηση της γρίππης στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.
Τα προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίππη πρέπει να εντείνονται με κορυφαίο μέτρο πρόληψης τον αντιγριππικό εμβολιασμό. Παρ’ όλο, που ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μάλιστα εγκαίρως, πριν την εμφάνισή της και την περίοδο έξαρσης αλλά και σε όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίππη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, άτομα που φροντίζουν βρέφη και ηλικιωμένους, εγκύους κ.λπ.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:
• Επαναληπτική δόση εμβολίου στα άτομα υψηλού κινδύνου, κατόπιν συνεννοήσεως με το θεράποντα ιατρό. Σημειώνεται ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
• Η λήψη μέτρων υγιεινής όπως ο αερισμός των χώρων ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία.
• Το συχνό πλύσιμο των χεριών.
• Η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.
•Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί τη μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κ.λπ.).
• Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.
• Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης για να μην μεταδίδουν τον ιό (οικιοθελής απομόνωση).
• Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
• Η λήψη αντιιικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή».