Πολιτική

«Πανέτοιμοι και αποφασισμένοι» το μύνημα του Κ.Σιωνίδη

Μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας απέστειλε προς πάσαν κατεύθυνσιν ο υποψήφιος δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης με την μεστή ομιλία του κατά την εναρκτήρια της προεκλογικής εκστρατείας συγκέντρωση του συνδυασμού του «Η Παιονία της Προόδου».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9.2.14 στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Πολυκάστρου, που αποδείχθηκε …μικρή γιά το μέγεθος της συγκέντρωσης, παρουσία επιφανών πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Αναφερόμενος στις αρχές, στους στόχους και στο πρόγραμμα του συνδυασμού, ο κ. Σιωνίδης, του οποίου ο λόγος κατά γενική ομολογία, απέπνεε σιγουριά και κύρος, τόνισε μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«… Εγώ θα ήθελα στο άκουσμα της λέξης Παιονία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να σκέφτονται την γεύση. Να σκέφτονται ένα βουνό, ένα ποτάμι κι ένα κάμπο και να επιθυμούν τους φυσικούς καρπούς αυτής της γης. Θα ήθελα να ζητούν κάστανα του Πάικου και τυριά από τους Εύζωνους και τον Φανό, να ζητούν μελιτζάνες και ρόδια από τον Εύρωπο και την Αξιούπολη, κρασιά από την Γουμένισσα, καλαμπόκι από το Πολύκαστρο, πατάτες από τα Λιβάδια… Τέτοια πράγματα θα ήθελα. Γήινα και χειροπιαστά!
Το κακό είναι ότι τέτοια πράγματα ακούγονται σαν οράματα. Και τα οράματα στην Ελλάδα κανείς δεν τα πιστεύει. Όταν μάλιστα βγαίνουν απ’το στόμα των πολιτικών, τα οράματα μοιάζουν με φερετζέδες που κρύβουν το κυνήγι της καρέκλας! Έτσι, δυστυχώς, μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά. Και με τέτοιο κακό ιστορικό, σαν το ελληνικό των τελευταίων τριάντα χρόνων, δεν έπαθαν ζημιά μόνον τα οράματα, έπαθε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Και είναι καιρός, αγαπητοί φίλοι, να μάθει από τα παθήματά της.
Στο μεταξύ όμως και μέχρι να ξεμπερδέψουμε εμείς οι έλληνες με τις ενοχές και τους ενόχους μας, η Παιονία είναι εδώ και περιμένει. Περιμένει να σεβαστούμε την φύση της και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές της. Και οι κάτοικοι της Παιονίας, οι δημότες της, περιμένουν. Να ξαναπάρουμε μπροστά, να πάψουμε τους καυγάδες και την παρελθοντολογία και να βγάλουμε άξια το ψωμί μας, να βάλουμε και στην άκρη αντί να χρωστάμε, να δώσουμε τις ευκαιρίες και την στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά μας και οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας. Αυτά τα απλά πράγματα είναι οι προτεραιότητές μου.SIONIDHS
Οι εθνικές αξίες, οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι ιδεολογίες, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ασφάλεια… ακόμα και τα γλέντια κι οι χοροί είναι οι τρόποι που διαλέγουμε να κάνουμε πιο ευχάριστη και πιο παραγωγική τη ζωή μας. Χωρίς όμως τα κύρια και τα πρώτα, όλα τα υπόλοιπα χάνουν τη σημασία τους, γίνονται κούφιες λέξεις στο στόμα των αργόσχολων.
Αποφασίστε εσείς πόσο δεξιό ή αριστερό είναι αυτό που σας λέω. Όπως και να το πείτε πάντως, ότι χρώμα και να του δώσετε, για μένα είναι το ίδιο. Eίναι καλό για την Παιονία και μου φτάνει. Το σήμα του δήμου μας είναι μπλε, όχι επειδή εδώ πλειοψηφεί ένα κόμμα, αλλά διότι εδώ στην Παιονία, στην Ειδομένη και στους Εύζωνους βρίσκεται μια σπουδαία ελληνική πύλη. Στις γραμμές του σήματος βλέπω ένα καλλιεργημένο χωράφι, επειδή αυτή είναι η πραγματική δύναμη της περιοχής μας. Είναι η δύναμη της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής σ’ένα τόπο χωρίς περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από βιομηχανία, μεγάλα αστικά κέντρα και μεταλλεία.
Αν σας φαίνεται περίεργο που σας μιλάει για ποιοτική αγροτική παραγωγή ένας άνθρωπος όπως εγώ, ένας άνθρωπος των αριθμών και των βιβλίων, ένας λογιστής, …μην απορείτε!
Με μεγάλωσε και με σπούδασε μια αγροτική οικογένεια,. Σέβομαι την ιστορία της οικογένειάς μου, αγαπώ την ύπαιθρο, αλλά δεν είμαι ρομαντικός. Όσα λέω, τα δείχνουν κι οι αριθμοί, ξέρετε.. Δεν μπορώ βέβαια να ισχυριστώ ότι ένα κιλό ρόδια μπορεί να δώσει τα κέρδη μιας συσκευής σαν το κινητό μας τηλέφωνο. Αλλά με τη σωστή παραγωγή, την σωστή τυποποίηση, τη σωστή μεταποίηση και τη σωστή διανομή το λαχανικό και το φρούτο μπορεί να μας ζήσει μια χαρά. Και ν’αφήσει και λεφτά για να πάρουμε το επόμενο κινητό, αν μας χρειάζεται! Έτσι κάνουν στην κοιλάδα του Λίγηρα, έτσι κάνουν στην Τοσκάνη, έτσι κάνουν σε μια ολόκληρη χώρα όπως η Νέα Ζηλανδία, γιατί άραγε δεν μπορούμε κι εμείς;

SIONIDIS OMILIA«Πρώτα ο δήμος»
Τώρα θα μου πείτε τί δουλειά έχει ο δήμος με την οικονομία μιας περιοχής. Αυτά, σκέφτεστε, είναι του υπουργείου, άντε και της Περιφέρειας, ο δήμαρχος είναι για να ανάβει τα φώτα και να μαζεύει τα σκουπίδια. Έ, λοιπόν, ο δήμος είναι η κοινωνία μιας περιοχής και εκφράζει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της. Μπορεί ο δήμος Παιονίας να μην έχει δημοτικές γαίες να διαθέσει, να μην μπορεί να ιδρύσει μια δημοτική αγροτική επιχείρηση αλλά μπορεί να επεκτείνει τις υποδομές, τους δρόμους και τις αρδεύσεις, να γίνει πηγή πληροφόρησης για έργα και χρηματοδοτήσεις, να γίνει κέντρο επιμόρφωσης, να γίνει πρεσβευτής των παραγωγών της περιοχής, να συντονίσει τις τοπικές και τις ιδιωτικές προσπάθειες, να αυξήσει τη φήμη του τόπου προέλευσης των προϊόντων μας. Και αλλοίμονό μας αν περιμένουμε μόνο από την περιφέρεια ή την Πολιτεία. Είδαμε άλλωστε τι μπορούν ή τι ενδιαφέρονται να κάνουν.
Θα μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, αγαπητοί μου συνδημότες. Στις δικές μας ιδέες και τις προσπάθειες. Στις δυνατότητες του δικού μας τόπου. Για τον τουρισμό, για παράδειγμα, μιλάνε όλοι οι Ελληνες και ονειρεύονται εκατομμύρια –και επισκέπτες και ευρώ! Κι όμως! Κανείς δεν πρόκειται να έρθει στην Παιονία αν δεν τον καλέσουμε, αν δεν ετοιμάσουμε όσα χρειάζονται, αν δεν προσφέρουμε αυτά που θα μας ξεχωρίσουν.
Σκεφτείτε το Πάικο. Από όλα όσα έχω ακούσει για την αξιοποίησή του θα σας πω ποιό με συγκινεί και με πείθει περισσότερο.. Λοιπόν είναι η προσπάθεια μερικών νέων ανθρώπων να στήσουν διαδρομές περιπατητικές και ποδηλατικές, να οργανώσουν σημεία χειμερινής και καλοκαιρινής διαβίωσης για άσκηση και περιπέτεια στην φύση. Σε ποιούς απευθύνονται; Σε νέους από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με αντίστοιχες ευαισθησίες που αναζητούν εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες. Πόσα χρήματα χριεάζονται; Λίγα! Ποιά θα είναι η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος; Καμμία! Τέτοιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα στηρίξει ο δήμος.
Δείτε το έργο των εκκλησιαστικών μνημείων που αναπαλαιώνονται με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης της περιοχής μας -πρότυπη προετοιμασία του φακέλου, εκατομμύρια ευρωπαϊκών χρημάτων για τις κατασκευές, σπουδαίοι χώροι για να επισκεφθεί ο προσκυνηματικός τουρίστας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτό, κυρίες και κύριοι, σημαίνει ουσιαστική συμβολή στον τόπο.
Αυτό σημαίνει θετική σκέψη στη θέση της στείρας άρνησης.
Και μιας και μίλησα για άρνηση, θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι αυτός ο κανόνας στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και του δήμου μας. Δεν είναι η άρνηση ο χαρακτήρας του Έλληνα! Υπάρχουν βέβαια και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που βολεύονται στην άρνηση –είναι γνωστοί και οι άνθρωποι και τα περιστατικά. Λιγότερο γνωστές είναι ίσως οι αιτίες –είναι η άγνοια, η φιλοδοξία, ο τοπικισμός, τα συμφέροντα, η ιδεοληψία, η αμορφωσιά…; Δεν μπορώ να ξέρω! Ευτυχώς είναι η εξαίρεση, είναι η μειονότητα. Η μειονότητα της Άρνησης! Και είναι ίσως η μόνη μειονότητα που δεν αξίζει να τη σεβαστούμε ή να τη φροντίσουμε…
Ούτε και στα χρόνια που πέρασαν, την πολυλογαριάσαμε. Αντίθετα! Σ’αυτά τα τρία πρώτα χρόνια του «καλλικρατικού δήμου» της Παιονίας είχαμε λαμπρά παραδείγματα θετικής σκέψης, συναίνεσης και συνεργασίας. Η δημοτική μας παράταξη είναι κι αυτή αποτέλεσμα συναίνεσης. Είναι γεμάτη ανθρώπους που παραμέρισαν το προσωπικό συμφέρον για να επικρατήσει η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια. Τους τιμώ όλους και τους ευχαριστώ για τη στάση τους.
Και δεν είναι μόνο τα στελέχη της παράταξης μας. Η κυρία Λιάρτση, για παράδειγμα, με εντυπωσίασε με τις θετικές της παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ήταν η μόνη, την αναφέρω γιατί εκπροσωπεί την μείζονα αντιπολίτευση και γιατί ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πνεύμα που θα επικρατήσει και στο μέλλον.
Δεν έχουμε, ξέρετε, και άλλο δρόμο εκτός από τη συναίνεση. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι στην πενταετία που έρχεται θα ζήσουμε τις αντιφάσεις αυτής της κρίσης ακόμα πιο έντονα απ’ότι πριν.
Θα περάσουμε δύσκολα, η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα.

«Θα τα καταφέρουμε»
Η έλλειψη πόρων για την διαχείριση της δημόσιας ζωής θα συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα θα ανοίγουν ευκαιρίες, θα βελτιώνονται οι προοπτικές.
Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι από τα μέσα της επόμενης δημαρχιακής περιόδου θα μπορούμε να αισιοδοξούμε, να ξαναβλέπουμε τις προσωπικές μας προσπάθειες να πιάνουν τόπο. Θα μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Θα μιλάμε για πρόοδο και δεν θα λέμε ανοησίες.
Για να γίνει όμως αυτό, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Και το κυριότερο, δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα και ακροβατισμούς. Θα πρέπει να είμαστε μαζί, να σκεφτόμαστε μαζί και να προσπαθούμε μαζί. Γιατί τίποτε δεν θα είναι δώρο.
Η Παιονία θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, πιο ανταγωνιστική, σε όλα. Στη διεκδίκηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στην επικοινωνία με την Ευρώπη, την Κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες επενδυτές, τους πολίτες εντός και εκτός του Δήμου. Χρειαζόμαστε την ενότητα, τη συνεργασία όλων των κατοίκων αυτού του Δήμου. Χρειαζόμαστε συναίνεση και πρέπει να αποκλείσουμε τις διχαστικές νοοτροπίες και τα μικροπολιτικά συμφέροντα.
Στο δίλημμα «μνημονιακός ή αντιμνημονιακός» απαντάμε «Εγώ είμαι με τον τόπο μου, με την Παιονία». Στις εμπρηστικές προκλήσεις «ή με μας ή με το μεγάλο κεφάλαιο» απαντάμε «με ό,τι θα φέρει πρόοδο στην Παιονία, με ό,τι είναι δίκαιο και θα δώσει δουλειά στους ανέργους μας και στα παιδιά μας». Στις δικαιολογίες του τύπου «Πιάστε πρώτα τους κλέφτες και μετά ασχοληθείτε με τη μικροκομπίνα μου» απαντάμε «Εδώ είναι η Παιονία που κτίζει το μέλλον της και δεν ανέχεται την παραμικρή κλοπή, την παράνομη υδροληψία, την άχρηστη σπατάλη».
Προσέξτε, φίλοι μου. Το νοικοκύρεμα των τελευταίων χρόνων στον δήμο, η περιστολή και ο εξορθολογισμός των δαπανών, η Ηράκλεια προσπάθεια όσων δούλεψαν στον δήμο με πρώτο τον δήμαρχο Λαπόρδα, όλα αυτά δεν έγιναν και δεν θα συνεχίσουν να γίνονται για να ξαναβρούν ευκαιρίες εύκολου πλουτισμού όσοι τις ψάχνουν. Τους λέω από τώρα να μη χάσουν το χρόνο τους με την Παιονία!
Και δεν είναι μόνο το οικονομικό που με απασχολεί. Είναι και το περιβάλλον, το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Η προστασία του είναι καθήκον όλων μας –αυτό το ξέρουν όλοι, αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι το εννοούν ή το κάνουν και πράξη.
Να σας εξηγήσω τι εννοώ…

«Όχι στο υποκριτικό ενδιαφέρον»
Το περιβάλλον δεν κινδυνεύει μόνο από τα παράνομα ή τα ακατάλληλα μεταλεία. Κινδυνεύει από το παραπανήσιο νιτρικό λίπασμα, από τη σπατάλη του νερού, από την παράνομη χωματερή, από τους όγκους των σκουπιδιών που δεν ανακυκλώνονται, από τα τοξικά υπολείματα ακόμα και ενός ελαιοτριβείου. Κινδυνεύει από τον ωχαδελφισμό μας. Μέχρι σήμερα ο δήμος της Παιονίας έκανε καλή δουλειά και με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που ξαναγίνονται φυσικά τοπία και με το σταθμό μεταφόρτωσης που ετοιμάζεται. Με το νερό επίσης γίνεται σπουδαία δουλειά που έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού και θα μας εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα για δεκαετίες. Έχουμε όμως αρκετή δουλειά ακόμα. Και πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας.
Αν θέλουμε άψογο όνομα και για τα αγροτικά μας προϊόντα και για τον τουρισμό πρέπει η Παιονία να είναι φυσική και πεντακάθαρη. Και όσοι δεν βλέπουν την ώρα να ξεκινήσουν ψηφίσματα και καταγγελίες του «αέρα» για να επιδείξουν την «προοδευτικότητά» τους θα ήταν προτιμότερο να φροντίζουν το περιβάλλον στην καθημερινότητά τους. Γιατί για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερος υποκριτής από τον άνθρωπο που φωνάζει «Σώστε τον πλανήτη» αλλά αφήνει το πόσιμο νερό να ποτίζει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους!
Σας μιλώ για την Παιονία, αγαπητοί φίλοι και φίλες, γιατί αυτήν πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν σκεφτόμαστε τι θα ψηφίσουμε σε τρεις – τρισήμιση μήνες. Ακόμα κι όταν σκεφτόμαστε με όρους προεκλογκού αγώνα, ακόμα κι όταν μας παρασέρνει η επιθυμία της νίκης, την Παιονία πρέπει να έχουμε στο νου μας.
Αυτός ο τόπος μας γέννησε, αυτός μας τρέφει και σ’αυτόν θα καταφύγουμε την ώρα της ανάγκης. Αυτόν το τόπο υπηρέτησα δώδεκα χρόνια. Και ο χρόνος μου και η σκέψη μου σταδιακά αφιερώθηκαν στην πρόοδο αυτού του τόπου. Και γι αυτό, σήμερα δηλώνω την υποψηφιότητά μου ως ο επόμενος δήμαρχος της Παιονίας!
Θα μπω μπροστά σε μια μεγάλη προσπάθεια. Θα έχω κοντά μου μια μεγάλη παράταξη –που τώρα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς έρχονται ακόμα περισσότεροι αξιόλογοι άνθρωποι από τη Γουμένισσα, την Αξιούπολη, τον Εύρωπο, τα Λιβάδια και, βέβαια, το Πολύκαστρο.
Θα έχω μαζί μου τη στήριξη και τη συμβουλή των πιο αξιόλογων πρώην δημάρχων της περιοχής μας.
Θα έχω δίπλα μου αξιόλογους και δοκιμασμένους αιρετούς και λειτουργούς της αυτοδιοίκησης και προεδρους συλλογικών φορέων. Είναι πολλοί, εδώ, σήμερα, ανάμεσά σας.
Θα έχω πίσω μου την πρόσφατη ιστορία του Δήμου Παιονίας και τα σπουδαία αποτελέσματα που κατορθώσαμε με το νοικοκύρεμα.
Και κυρίως θα έχω μαζί μου τους δημότες της Παιονίας γιατί στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές θα φροντίσω, θα φροντίσουμε όλοι μαζί, να μάθουν και να εκτιμήσουν τη δουλειά που κάναμε και τη δουλειά που πρόκειται να κάνουμε ως εκπρόσωποι και διαχειριστές του τόπου μας. Θα καταλάβουν όλοι ότι όταν προσπαθείς τίμια και εργατικά, το αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα σε δικαιώνει. Αυτό αισθάνομαι ότι πρέπει να είναι το ήθος των δημοτών της Παιονίας!
Θα έχω όμως και κάποιους απέναντί μου…
Είναι οι άνθρωποι που αδιαφορούν για τον τόπο τους και προτιμούν να κάνουν τις δημοτικές εκλογές το στίβο των μικροπολιτικών τους τακτικών. Είναι οι πολιτικάντηδες με τις ηχηρές ιδέες, τις συκοφαντικές γλώσσες και τη μηδενική συνεισφορά στον τόπο. Θα είναι απέναντί μου μέχρι το τέλος!

«Η Παιονία θέλει και μπορεί»
Η Παιονία θέλει να προοδεύσει και μπορεί. Θα βγει από την κρίση με τις δυνάμεις της και με την κοινωνία της μονιασμένη και ειρηνική. Χωρίς τους ψιθυριστές και τους ηττοπαθείς, θα τα καταφέρει πιο γρήγορα, πιο καλά!
Η Παιονία θέλει να ζήσει απ’ όσα φτιάχνουν οι άνθρωποί της και θα ζήσει καλά αν δουλέψουμε αντί να αεροβατούμε…
Γι αυτό είμαστε σήμερα όλοι εδώ! Για να δουλέψουμε με ενθουσιασμό για τον τόπο μας. Θα το κάνουμε, αγαπητοί μου φίλοι, αγαπητοί μου συνδημότες, θα το κάνουμε και θα πετύχουμε.
Η Παιονία της Προόδου είναι η ταυτότητά μας, είναι και ο στόχος μας.
Η Παιονία της Προόδου θα είναι η μεγάλη νικήτρια στις δημοτικές εκλογές. Θα είναι και η διοίκηση του δήμου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σας το υπόσχομαι!
Μαζί θα το πετύχουμε. Μαζί θα κάνουμε υπερήφανους τους συμπολίτες που μας στήριξαν. Μέχρι τότε έχουμε δουλειά να κάνουμε…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα