Κοινωνία

Συντονίζουν τις δράσεις τους γιά την υγεία οι σύλλογοι καρκινοπαθών και γυναικών Κιλκίς

Συνάντηση με σκοπό τον συντονισμό της δράσης τους σε ό,τι αφορά στην προώθηση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων, πραγματοποίησαν ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Αγιος Ευγένιος» και ο σύλλογος γυναικών Κιλκίς, μέλος της ομοσπονδίας γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1.12.14, στα γραφεία του «Αγίου Ευγενίου», και τις εισηγήσεις επί των θεμάτων συνεργασίας έκαναν οι πρόεδροι Ειρήνη Χατζή του συλλόγου γυναικών και Γεωργία Κολεσιώτου του «Αγίου Ευγενίου».
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…. Και οι δύο σύλλογοι επιτελούν κοινωνικό έργο αφού ο σύλλογος γυναικών Κιλκίς ασχολείται με τα προβλήματα του «ασθενούς» φύλου, της γυναίκας, ενώ ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «αγγίζει» το ευαίσθητο κομμάτι της ασθένειας του καρκίνου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης η πρόεδρος του “οικοδεσπότη” συλλόγου καρκινοπαθών νομού Κιλκίς Γεωργία Κολεσιώτου έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό του συλλόγου και στους σκοπούς του, ενώ ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των παρευρεθέντων μελών και των δύο συλλόγων όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς του νομού μας ο οποίος τυγχάνει να είναι ένας από τους τέσσερις της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.
Η οικονομική κρίση που πλήττει την υγεία με την κατάργηση και τον περιορισμό των προληπτικών εξετάσεων, η ταλαιπωρία των ασθενών στις επιτροπές του ΠΕΔΥ για το ποσοστό αναπηρίας το οποίο για τους καρκινοπαθείς μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και κυρίως οι ανασφάλιστες γυναίκες ήταν μερικά από τα προβλήματα που συζητήθηκαν.
Η Ειρήνη Χατζή αναφερόμενη στο έργο του συλλόγου γυναικών Κιλκίς και πανελλαδικά από την ΟΓΕ όσον αφορά στην υγεία, δήλωσε ότι οι γυναίκες μέσω των συλλόγων τους διεκδικούν δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόνοιας προκειμένου οι Ελληνίδες να έχουν τη θέση που τις αρμόζει.
Η Γεωργία Κολεσιώτου δήλωσε ότι ο σύλλογος του Κιλκίς διοργανώνει ενημερωτικές ομιλίες στους δήμους Κιλκίς και Παιονίας σχετικά με την πρόληψη και μάλιστα το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμενος με τοπικούς φορείς και συλλόγους συνετέλεσαν ώστε η κινητή μονάδα μαστογράφου του Θεαγενείου αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να επισκεφτεί την περιοχή του Κιλκίς όπου εξετάστηκαν ανασφάλιστες κυρίως γυναίκες. Επίσης στο Σύλλογο Καρκινοπαθών θεωρούν ότι μέσα από διάλογο με αρμόδιους φορείς και κυρίως με θεσμικούς παράγοντες, τοπικούς και κεντρικούς, θα μπορέσουν να επιτευχθούν συνεργασίες και να δοθούν λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα