Πολιτική

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ γιά τα στερεά απόβλητα παρέστη ο Χ.Γκουντενούδης

Στις εργασίες του ειδικού θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με τίτλο «Αστικά στερεά απόβλητα μοντέλα διαχείρισης και ο ρόλος των Ο.Τ.Α.», που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, συμμετέσχε το διήμερο 15 και 16.1.16 ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Στο συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ξεπέρασε τις 800 εγγραφές και το παρακολούθησαν μέσω «live streaming» χιλιάδες αυτοδιοικητικοί, διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις για βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις για την επίλυση του εθνικού θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κατά το διήμερο των εργασιών του συνεδρίου η κεντρική ένωση δήμων έθεσε τις βάσεις ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και την εκτίμηση χωρικών, πληθυσμιακών και οικονομικών παραμέτρων που αφορούν στους δήμους.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι δυσκολίες τις υφιστάμενης κατάστασης που αφορούν τη νησιωτικότητα, το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους ΟΤΑ, την ελληνική πραγματικότητα που εγκυμονεί τον κίνδυνο επαναλειτουργίας χωματερών και επιβολής προστίμων προς τους Δήμους.

Όσον αφορά το θέμα της ανακύκλησης τονίστηκε από τους συμμετασχόντες η ανάγκη σχεδιασμού προγραμμάτων ανακύκλησης ειδικά σχεδιασμένων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε περιοχής με την ταυτόχρονη ανάπτυξη υποδομών επεξεργασίας και διάθεσης υπολειμμάτων ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μεθόδων ανακύκλησης.
Παράλληλα, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και βέλτιστες πρακτικές από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Αυστρία ενώ διεξήχθη «Workshop» για νέες τεχνολογίες.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τους δημάρχους να συμφωνούν:
-Στην επικαιροποίηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης από το ΙΤΑ, που θα αφορά το σύνολο των θεμάτων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες θεσμικές ρυθμίσεις,
καθώς και
-Στον σχεδιασμό, δημιουργία και λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας ενός παρατηρητηρίου αστικών στερεών αποβλήτων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]