Αγροτικά

Συναγερμός γιά την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και στο νομό Κιλκίς

Σε εγρήγορση εξακολουθούν να παραμένουν οι κτηνιατρικές αρχές της περιφερειακής ενότητάς μας γιά το θέμα της εμφάνισης της οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή της περιοχής μας.

Γιά τον λόγο αυτό η αρμόδια διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενός της Ιωάννης Αναστασιάδης και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν της εξέλιξη του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σας γνωρίζουμε ότι όλα τα βοοειδή τα οποία διακινούνται για οποιοδήποτε λόγο, θα εξετάζονται κλινικά για τον εντοπισμό συμπτωμάτων οζώδους δερματίτιδας και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

-Σε όλα τα βοοειδή που μετακινούνται, πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αγωγή για τα εξωπαράσιτα και εντομοπροστασία, τηρώντας τους χρόνους αναμονής του κατασκευαστή, η οποία θα αναγράφεται και στο μητρώο φαρμακευτικής αγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των χρόνων αναμονής για τα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

-Οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν εγκαίρως (τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν) την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται, για την πρόθεσή τους να μετακινήσουν βοοειδή (σφαγή, αγορά, πώληση) με το έντυπο γνωστοποίησης μετακίνησης, η οποία θα επικοινωνεί με την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία προέλευσης ή προορισμού και θα ενημερώνει στη συνέχεια τον κτηνοτρόφο για όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Την ίδια στιγμή τεχνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται την χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει διά ζώσης την έκταση που έχει προσλάβει η οζώδης δερματίτιδα στον πληθυσμό βοοειδών της χώρας μας, αλλά και να ενημερωθεί διεξοδικώς γιά την ασθένεια, η οποία εμφανίζεται γιά πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος και ως εκ τούτου η γνώση, έως τώρα, είναι θεωρητική.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3.11.15 στην έδρα της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή της εν λόγω επιτροπής, και τον επικεφαλής των ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς και αρμοδίων εκπροσώπων του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων όπως και του υπευθύνου εργαστηρίου που επεξεργάζεται τα δείγματα γιά τον εντοπισμό της ασθένειας.

Οπως δήλωσε στην «Η» προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Κιλκίς Ιωάννης Αναστασιάδης η σύσκεψη έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού γιά καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σήμερα ανάλογες επαφές έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δη στην περιφερειακή ενότητα Εβρου, στην οποία και εντοπίζεται η «καρδιά» του προβλήματος, δεδομένου ότι από την αρχή της εκδήλωσης της νόσου έως και σήμερα έχουν θανατωθεί πάνω από 4.500 ζώα, φέρνοντας σε απόγνωση το σύνολο της κτηνοτροφικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής καθώς περιοριστικά μέτρα, που έχουν να κάνουν ακόμη και με την διακίνηση του γάλακτος και του κρέατος.

Γεγονότα και καταστάσεις, που έχουν προβληματίσει σε σημαντικό βαθμό και τους Κιλκισιώτες παραγωγούς, όπως είχε διαπιστωθεί και στις πρόσφατες ενημερωτικές ημερίδες, που είχε διοργανώσει σε Κιλκίς και Πολύκαστρο η κτηνιατρική υπηρεσία Κιλκίς, καθώς υπό τις παρούσες οικονονομικές συνθήκες και συγκυρίες η εμφάνιση της νόσου σε σταβλισμένα και αγελέα κοπάδια βοοειδών θα ήταν πραγματική «ταφόπλακα» γιά την κτηνοτροφική κοινότητα του νομού μας, όπως χαρακτηριστικώς είχε δηλώσει στο Πολύκαστρο ο κτηνοτρόφος αγελαίας παραποτάμιας εκτροφής βοοειδών, που είναι και η πλέον επίφοβη μορφή εκτροφής γιά την εμφάνιση της νόσου, Χαράλαμπος Τζεβελέκης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]