Αρθρογραφία

Συμπλέγματα και «αντίδοτα»

Πηγή εικόνας : eskilkis.gr

Πηγή εικόνας : eskilkis.gr

Παρακολουθώντας στην τηλεόραση την αγαπημένη Φαίη από το Κιλκίς, μου δημιουργήθηκε στο μυαλό η παρακάτω σκέψη: Είναι άραγε ντροπιαστικό, και αν ναι, πόσο ντροπιαστικό μπορεί να είναι το να κατάγεσαι από το Κιλκίς ;

Βλέποντας τους «επώνυμους» συμπατριώτες μας, συμπεραίνω ότι δεν μοιράζονται όλοι την ίδια αγάπη για την πατρίδα τους, για την Πατρίδα μας. Το Κιλκίς, λοιπόν, παρ’ όλο που είναι τόπος καταγωγής ορισμένων πολύ γνωστών ονομάτων στον χώρο της τηλεόρασης και της μουσικής αποτελεί θέμα «ταμπού» για μερικούς από αυτούς.

Ας πάρουμε για παράδειγμα γνωστή παρουσιάστρια, η οποία ποτέ δεν έχει παραδεχτεί δημοσίως (ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει στην δική μου αντίληψη) ότι έζησε και μεγάλωσε στο Κιλκίς, δηλώνοντας ανέκαθεν «Σαλονικιά». Από την άλλη μεριά ο Δημήτρης Μπάσης, μία από τις καλύτερες λαϊκές φωνές της νέας γενιάς, δηλώνει Κιλκισιώτης, καθώς έχει και πολλούς φίλους και αγαπημένους ανθρώπους από τον τόπο, από τον οποίο κατάγεται. Δεν ντρέπεται για τον τόπο του, και για αυτό και δεν κρύβει την καταγωγή του.

Και για το τέλος ένα ακόμα παράδειγμα, ίσως το πιο έντονο, η Φαίη Σκορδά. Η αγαπημένη κ. Σκορδά από το ξεκίνημα της στην «Μακεδονία TV», από το «Άλτερ» και στην συνέχεια από το «Μέγκα» και τον «Αντέννα», πάντα δήλωνε Κιλκισιώτισσα. Με συνεχείς αναφορές και στο Κιλκίς καθώς και στο άλλο χωριό της, τα Άνω Πορρόια Σερρών τιμά την καταγωγή της, και όχι μόνο δεν ντρέπεται αλλά είναι υπερήφανη. Δέχεται με αγάπη και ευχαρίστηση τα πειράγματα των συνεργατών της για το Κιλκίς. Κρατεί τον δεσμό με τον τόπο της ισχυρό, καθώς τον επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία, και αναφέρεται σε αυτόν κάθε φορά που κάτι της θυμίζει τα χρόνια, που έζησε σαν παιδί εδώ.

Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, γιατί το να μην είσαι από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας μπορεί να θεωρείται υποτιμητικό. Δεν μπόρεσα ποτέ να αντιληφθώ, γιατί, όταν καταφέρνεις να βρίσκεται μπροστά από τις κάμερες, να μην αναφέρεσαι στη καταγωγή σου δίνοντας ένα μικρό χαμόγελο στους ανθρώπους που ζουν στη πόλη στην οποία γεννήθηκες και μεγάλωσες. Δεν μπόρεσα ποτέ να ενστερνισθώ την νοοτροπία της περιφέρειας, που υποτιμητικώς μπορεί να θεωρείται κατώτερη. Κλείνοντας παραθέτω το εξής: Όταν ο αρχαίος Σκύθης ηγεμόνας και φιλόσοφος Ανάχαρσις έγινε δέκτης ειρωνικού σχολίου για την καταγωγή του, τότε αυτός απάντησε «για μένα είναι ντροπή η πατρίδα μου, αλλά εσύ είσαι ντροπή για την πατρίδα σου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα