Πολιτική

«Ναί…» στην κατασκευή του κολυμβητηρίου Κιλκίς μέσω του Σ.Δ.Ι.Τ

Το τελωνείο Κιλκίς εξυπηρετεί ανάγκες φυσικών και νομικών προσώπων όχι μόνο του νομού αλλά και άλλων περιοχών, ως εδρεύον σε ένα νομό με δύο οδικές πύλες εισόδου-εξόδου και μία σιδηροδρομική, έτσι που να μην δικαιολογείται η υπαγωγή του στην αντίστοιχη υπηρεσία άλλου νομού και, κατά μείζονα λόγο, η υποβάθμισή του, ακόμη και σε περίπτωση αναδιαρθρώσεως των τελωνειακών υπηρεσιών του νομού Κιλκίς.
Την κατηγορηματική αυτή θέση διατύπωσε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την συνεδρίασή του της Παρασκευής 17.10.14, όταν κλήθηκε κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση να τοποθετηθεί επί του σχετικού υπομνήματος του συλλόγου εργαζομένων στο τελωνείο, το οποίο ανέγνωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φωτιάδης, και στο οποίο παρετίθεντο επιχειρήματα, τα οποία «συνηγορούν» όχι απλώς στο να παραμείνει το τελωνείο σε α’ τάξεως αλλά και να αναβαθμισθεί.
Ο παριστάμενος στην συνεδρίαση βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι δεν αποκλείεται ενιαιοποίηση των τελωνείων Κιλκίς, Ευζώνων και Δοϊράνης, κάτι που είναι ήδη υπό διαβούλευσιν, με ζητούμενο, όπως τόνισε συνηγορώντας στο αίτημα, το να συνεχίσει το τελωνείο Κιλκίς να παρέχει και βάσει του νέου πλαισίου τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα.

«Εφικτή η κατασκευή αν…»
Η παρουσία του κ. Γεωργαντά στην συνεδρίαση οφειλόταν στον σκοπό της εκ μέρους του ενημερώσεως του σώματος γιά τις εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του κολυμβητηρίου Κιλκίς.
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμιε κατ’ αρχάς την περυσινή απόφαση της Πολιτείας γιά την κατασκευή κολυμβητηρίων διεθνών προδιαγραφών, με πισίνα 25 μέτρων, σε 18 πόλεις μεταξύ των οποίων και το Κιλκίς, μέσω της διαδικασίας των συμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Εν συνεχεία ανέφερε, ότι, ως προς το κολυμβητήριο του Κιλκίς, ο δήμος έχει ως μόνη υποχρέωση την σύνδεση της εγκατάστασης με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, ενώ η θέρμανσή της θα εξασφαλίζεται μέσω αυτονόμου μηχανισμού. Το κολυμβητήριο θα είναι υπαίθριο, με πρόβλεψη μελλοντικής κάλυψης με ειδική πλαστική προστατευτική κατασκευή-σκεπή («μπαλλόνι»).
Ένα πρακτικό πρόβλημα έχει να κάνει και με τον χώρο, καθώς δεν έγινε δεκτή η αίτηση κατασκευής του νέου κολυμβητηρίου πάνω στα θεμέλια του ολυμπιακών προδιαγραφών με πισίνα 50 μέτρων, που είχαν ήδη κατασκευασθεί την προηγούμενη δεκαετία. Και τούτο, διότι το κόστος διαμόρφωσης του χώρου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της νέας κατασκευής κρίθηκε ασύμφορο.
Όπως διευκρίνησε ο κ. Γεωργαντάς, αν ο δήμος κατορθώσει να εξεύρει άλλες «πηγές» χρηματοδότησης, τότε μπορεί να προχωρήσει στην συνέχιση του παλαιού έργου από τα υπάρχοντα θεμέλιά του, κάτι όμως που όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι ανέφικτο.
Όσον αφορά στο νέο κολυμβητήριο, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η διαδικασία κατασκευής του μπορεί να ενεργοποιηθεί αμέσως, αν το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς εγκρίνει την απαιτουμένη επικαιροποίηση του έργου, ώστε αυτό να ενταχθεί στις ΣΔΙΤ, προκειμένου να δρομολογηθεί, και ο δήμος, ο οποίος και θα έχει την χρήση του έργου, δώσει την σχετική απάντηση το ταχύτερο δυνατόν.
Το σώμα συμφώνησε να κινηθεί αμέσως η σχετική διαδικασία, όπως είχε αποφασισθεί και από την προηγουμένη διοίκηση, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.
Πάντως, από τους συμβούλους της μείζονος μειοχηφίας εκφράσθηκαν επιφυλάξεις γιά την αποτελεσματικότητα του ΣΔΙΤ, αν και υπήρξε παραδοχή της αποτελμάτωσης της κατασκευής του κολυμβητηρίου βάσει όσων ίσχυαν τότε ως προς τις χρηματοδοτήσεις, όταν και διατέθηκε ενάμισυ δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να κατασκευασθεί ποτέ το έργο.
Τόσο γιά το θέμα του τελωνείου όσο και γιά αυτό του κολυμβητηρίου ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης διαβεβαίωσε γιά την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής, όσον αφορά στις βάσει των αρμοδιοτήτων της απαιτούμενες ενέργειες.

«Υπερέβαλαν εαυτούς»
Την συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία σε αρκετές περιοχές του δήμου, με «αποκορύφωμα» στα Κρούσια και στο λεκανοπέδιο Μουριών.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές της πλειοψηφίας, παρά το υφιστάμενο οξύ πρόβλημα με την κίνηση των οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου εξ αιτίας της ελλείψεως καυσίμων, και ιδίως πετρελαίου κίνησης κατά την παρούσα φάση, τα συνεργεία των υπαλλήλων του δήμου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ακόμη και υπερβάλλοντας εαυτούς και εργαζόμενοι υπερωριακώς χωρίς αμοιβή, με πνεύμα εθελοντισμού, με επακόλουθο οι ζημιές να έχουν αποκατασταθεί σε αρκετές περιοχές και να προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς η αποκατάσταση και στις υπόλοιπες.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης έπλεξε το εγκώμιο των δημοτικών υπαλλήλων, τους απένειμε εύσημα γιά τον ζήλο, που επιδεικνύουν υπό τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, και ζήτησε συγγνώμη από τις τοπικές κοινωνίες γιά τις όποιες καθυστερήσεις αλλά και λίγη υπομονή και κατανόηση κατά το σύντομο, όπως είπε, διάστημα που μεσολαβεί έως την επίλυση του προβλήματος της κίνησης οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου.
Από πλευράς μειοψηφίας διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς καθυστερήσεις στην αποκατάσταση συγκεκριμένων ζημιών, κάτι που, όπως υποστήριξαν, μπορούσε να γίνει και υπό τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση οι ομιλητές εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους προς τους δημοτικούς υπαλλήλους γιά την επαγγελματική ευσυνειδησία τους στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από την θεομηνία.

«Σε δύο φάσεις»
Το σώμα ενημερώθηκε και γιά τις εξελίξεις στο θέμα της ανακατασκευής της οδού Κιλκίς-κόμβου Μαυρονερίου, ως κάθετης στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Αναστασιάδου ανέφερε, ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το τμήμα από πρώην στρατόπεδο Δογάνη μέχρι το ύψος της πρώτης στροφής προς Κρηστώνη θα αποπερατωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το τμήμα από την πρώτη στροφή προς Κρηστώνη μέχρι τον κόμβο Μαυρονερίου τον Ιανουάριο του 2016.
Διευκρίνησε δε ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ορίσθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.

«Θα δούμε με την ανακύκληση»

Όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας, επ’ αυτού τοποθετήθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις της μη συχνής κινήσεως των απορριμματοφόρων οχημάτων, στα πεζοδρόμια και ιδίως στα σημεία γύρω από τους κάδους απορριμμάτων.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης δήλωσε, ότι πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, αφού επίκειται η διευθέτηση του ζητήματος με την προμήθεια καυσίμων από πλευράς δήμου, κάτι που, όπως τόνισε, «θα λύσει τα χέρια του τομέα καθαριότητας».
Ακόμη, ο κ. Σισμανίδης δήλωσε, ότι θα υπάρξει πιό σχολαστική εξέταση του θέματος της ανακύκλησης, σχετικώς με το κατά πόσον αποκομίζει ουσιαστικά οφέλη ο δήμος Κιλκίς από την εφαρμογή των πτογραμμάτων της.

«Όχι επιλεκτικές αναθέσεις»

Από πλευράς του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Παζαρτζικλή τέθηκε το θέμα επιλεκτικής ανάθεσης εργασιών σε επαγγελματίες τεχνίτες, σε όλες τις περιοχές του δήμου.
Απαντώντας, ο κ. Σισμανίδης δήλωσε ότι αποτελεί και ζήτημα δικής του προσωπικής αρχής και ευαισθησίας η ανάθεση εργασιών γιά έργα του δήμου σε όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες τεχνίτες, εφ’ όσον εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον, και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα εφαρμοσθεί.
Τέλος, η δημοτική σύμβουλος κ. Αντωνιάδου έθεσε το θέμα της ασυδοσίας στην λειτουργία καταστημάτων ψυχαγωγίας και αναψυχής στην «καρδιά» του Κιλκίς, σε σημείο που να αποτελεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα, καθώς αναστατώνεται η ζωή των περιοίκων, που διαμαρτύρονται ακόμη και γιά ανυπόφορες καταστάσεις.
Ο κ. Σισμανίδης τόνισε, ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα προβαίνει σε όλες τις ενέργειες, βάσει των αρμοδιοτήτων της, ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα και να δίνονται οι λύσεις εκείνες, που θα συμβάλλουν στην κοινωνική ειρήνη και ηρεμία, ενώ με τις επισημάνσεις της κ. Αντωνιάδου συμφώνησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσογγίδης, ο οποίος και επιφυλάχθηκε γιά ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.
Ο τελευταίος εξήγγειλε και την πρωτοβουλία επιμορφωτικών συναντήσεων με «νεοφώτιστους» δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να «μυηθούν» στα της θεσμικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης προέβη σε σύντομο απολογισμό του 16ου διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, κάνοντας λόγο γιά απόλυτη επιτυχία και σημαντική πανελλήνια και διεθνή προβολή του Κιλκίς.

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας