Αθλητισμός

Αεραθλητικός αγώνας στο αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας


Μία σημαντική πανελλήνιας εμβέλειας αεραθλητική εκδήλωση θα φιλοξενήσει το αεροδρόμιο Πολυκάστρου, στην Νέα Καβάλα.

Πρόκειται γιά τον πρώτο περιφερειακό αγώνα γενικής αεροπορίας, με τα αγωνίσματα χρονομέτρησης κύκλου και προσγειώσεων ακριβείας, τον οποίο διοργανώνει η ελληνική αεραθλητική ομοσπονδία (ΕΑΟ), με εκτελεστικό φορέα την αερολέσχη Θεσσαλονίκης.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 9 και 10.5.15.

Υπηρετώντας από το 1929 την αεροπορική ιδέα, το πνεύμα του Δαίδαλου και του ικάρου και των αδελφών Ράιτ η αερολέσχη Θεσσαλονίκης κρατεί αυτή την φλόγα αναμμένη και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους για να μεταλαμπαδεύσει την σπουδαιότητα του αεροπορικού πνεύματος», όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η αερολέσχη Θεσσαλονίκης
Η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης (ΑΛΘ), είναι μια μεγάλη συντροφιά ανθρώπων, που τους έφερε όλους κοντά η αγάπη τους για την πτήση και το αεροπλάνο.

Στις 31 Ιουλίου 1930, μόλις 27 χρόνια μετά την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο αεραθλητικό σωματείο στην Ελλάδα, με την επωνυμία «Ένωση Φίλων του Αέρος». Δύο χρόνια μετά, για να εναρμονισθεί με το διεθνή τίτλο «Aeroclub», μετονομάζεται σε «Αερολέσχη Θεσσαλονίκης».

Στα πρώτα χρόνια αναπτύσσονται τα τμήματα αερομοντελισμού και ανεμοπορίας, ενώ, στο τέλος της δεκαετίας του ‘60, αποκτώνται και τα πρώτα αεροπλάνα.

Η σχολή αεραθλητών χειριστών ιδιωτικών αεροπλάνων της ΑΛΘ αρχίζει τη λειτουργία της το 1970 και μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από αυτήν πάνω από 500 αεραθλητές χειριστές ιδιωτικών αεροπλάνων. Το 1988 ιδρύεται το τμήμα Αλεξιπτωτισμού και το 1993 δημιουργείται το τμήμα αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Από τον Οκτώβριο του 1997, τα μέλη της ΕΝΑΘ συγκροτούν το νέο τμήμα αιωροπτερισμού της ΑΛΘ, ενώ, το τμήμα αλεξιπτωτισμού, έχει πια αυτονομηθεί και λειτουργεί με νέα διοίκηση σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις.

Δραστηριότητες
Σήμερα, η αερολέσχη Θεσσαλονίκης αριθμεί πάνω από 250 μέλη. Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό της, είναι αεραθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση του αεροπορικού πνεύματος, καθώς και την προβολή της σπουδαιότητας της αεροπορίας με κάθε πρόσφορο μέσο.

Παρέχει δε στα μέλη της τις γνώσεις και τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών αυτών.

Η έδρα της βρίσκεται στον κρατικό αερολιμένα Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, όπου βρίσκονται τα γραφεία της και τα υπόστεγα των αεροπλάνων, ενώ διαθέτει πέντε ιδιόκτητα αεροπλάνα τύπου Σέσνα (C-152, C-172 και C-182) και σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης με άριστα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό. Κάθε χρόνο, η ΑΛΘ, υπό την αιγίδα της ελληνικής αεραθλητικής ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο.), διοργανώνει ή λαμβάνει μέρος σε αγώνες τοπικούς, περιφερειακούς, πανελλήνιους ή διεθνείς, ενώ οι αθλητές της έχουν διακριθεί με την κατάληψη των πρώτων θέσεων σε πλήθος αναμετρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Διαθέτει για τα μέλη της πλούσια αεροπορική βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη, οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις και πτήσεις εθισμού για τους νέους. Ακόμη, πραγματοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια με τα αεροπλάνα της ΑΛΘ σε όλα τα
ελληνικά αεροδρόμια, αλλά και σε πολλά ξένων χωρών (Ιταλίας, Aυστρίας, Βουλγαρίας, Τυνησίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Ρουμανίας, Κύπρου, Μάλτας κλπ).

Κοινωνική ευθύνη
Πλούσια είναι η προσφορά της αερολέσχης Θεσσαλονίκης και στον κοινωνικό τομέα, με εθελοντικές υπηρεσίες στην έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων, την επιτήρηση των θαλασσών για ρύπανση και, ακόμη, στην εδώ και είκοσι τρία (23) χρόνια οργάνωση και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Πυροπροστασίας & Επιτήρησης των δασών κατά τη θερινή περίοδο, πάντα σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τους Δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναγνωρίσεις
-Αεραθλητικό σωματείο, απόφαση γενικής γραμματείας αθλητισμού το έτος 1998 με αριθμό μητρώου ΟΛ89.
-Εθελοντική οργάνωση, απόφαση γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας το έτος 2001 με αριθμό μητρώου 28/2001.
-Πολιτιστικός φορέας, απόφαση διεύθυνσης πολιτιστικών δράσεων του Υπουργείου πολιτισμού & αθλητισμού το έτος 2011 με αριθμό μητρώου 1615.
-Ιστορικό ερασιτεχνικό σωματείο, απόφαση τμήματος σωματείων & γυμναστηρίων του υπουργείου παιδείας & θρησκευμάτων, πολιτισμού & αθλητισμού το έτος 2012 με αριθμό μητρώου ΟΛ89.
-Μέλος της ελληνικής αεραθλητικής ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο.), αρ. μητρώου ΟΛ89.

Βραβεύσεις
Για όλες αυτές τις δραστηριότητές της, η αερολέσχη Θεσσαλονίκης βραβεύθηκε επανειλημμένα, με αποκορύφωμα την ανώτατη διεθνή αεροπορική διάκριση «Diplome d’ honneur», με την οποία τιμήθηκε το 1991 από τη διεθνή αεροναυτική Ομοσπονδία (F.A.I.), καθώς και με το .Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. το έτος 2000, ενώ, το 1980, εκδόθηκε από τα ΕΛ.ΤΑ. αναμνηστικό γραμματόσημο προς τιμήν της αερολέσχης Θεσσαλονίκης!

Περισσότερες πληροφορίες, παρέχονται από την γραμματεία της αερολέσχης στο τηλέφωνο 2310 476000 (καθημερινές 10.00 με 16.00) ή από την ιστοσελίδα στην διεύθυνση: http://www.aeroclub-tsl.gr/index.php_

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]