Κοινωνία

Σημαντική διάκριση του Σ.Σίμογλου μαζί με ομάδα Ελλήνων ερευνητών στις ΗΠΑ

Φοιτητές από το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και ο Κιλκισιώτης Σταύρος Σίμογλου, πήραν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μία έρευνα στην αυτοματοποιημένη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον της DARPA, της υπηρεσίας προηγμένων αμυντικών ερευνητικών προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό τόσο για τους ίδιους όσο και τα εργαστήρια ηλεκτρονικής, και κυκλωμάτων και συστημάτων του Π.Θ., που ασχολούνται ενεργώς με την έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους:

• Δημήτριο Γαρυφάλλου, υποψήφιο διδάκτορα του THMMY και μέλος του εργαστηρίου ηλεκτρονικής.
• Νικόλαο Σκετόπουλο,υποψήφιο διδάκτορα του ΤΗΜΜΥ και μέλος του εργαστηρίου κυκλωμάτων και συστημάτων.
• Σταύρο Σίμογλου, προπτυχιακός φοιτητής του ΤΗΜΜΥ και μέλος του εργαστηρίου κυκλωμάτων και συστημάτων.
• Χαράλαμπο Αντωνιάδη, διδάκτορα του ΤΗΜΜΥ και μέλος του εργαστηρίου ηλεκτρονικής
• Χρήστο Σωτηρίου, αναπληρωτή καθηγητή του ΤΗΜΜΥ και διευθυντή του εργαστηρίου κυκλωμάτων και συστημάτων
• Γεώργιο Σταμούλη, κοσμήτορα της πολυτεχνικής σχολής και διευθυντής του εργαστηρίου ηλεκτρονικής.

Ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώθηκε στο πρόβλημα ανάλυσης της καθυστέρησης ενός κυκλώματος. Πρόκειται γιά την σημαντικότερη ανάλυση κατά την σχεδίαση, καθώς καθορίζει την ταχύτητα του κυκλώματος, και μία ανακριβής εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλήρη αποτυχία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, διότι, γιά να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των καταναλωτών, τα κυκλώματα γίνονται εξαιρετικά πολύπλοκα.

Σε δηλώσεις του το μέλος της ερευνητικής ομάδας Σταύρος Σίμογλου από το Πεδινό, τόνισε τα εξής:

«Η ομάδα μας, κατόρθωσε να αναπτύξει μια καινοτόμο μεθοδολογία η οποία οδηγεί στην ακριβή εκτίμηση της καθυστέρησης και είναι εξαιρετικά πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες λύσεις. Η προτεινομένη μεθοδολογία αποτελεί ουσιαστικώς ένα πολύτιμο «εργαλείο» γιά την βελτίωση της ακρίβειας, και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου αλλά και κόστους σχεδίασης ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Και το ένα και το άλλο

Είναι από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό: Δύσκολη η κατάκτηση, πολύ πιο δύσκολη η διατήρηση. Και τούτο αφορά σε ο,τιδήποτε έχει να […]