Πολιτισμός

Μία σημαντική αναδρομική έκθεση ζωγραφικής στην «Τέχνη»

Έργα ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, που όμως “έφυγε” από κοντά μας, θα φιλοξενήσει η «Τέχνη» Κιλκίς. Ειδικότερα, θα λειτουργήσει στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» αναδρομική έκθεση έργων του σπουδαίου ζωγράφου Κώστα Λούστα που έχοντας συμπληρώσει 60 περίπου χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο και διθυραμβικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 81 ετών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 17.12.14, με ώρα έναρξης 7 το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Λούστας, είχε εκθέσει ξανά έργα του «Τέχνη», προ εικοσαετίας, σε μια έκθεση που έγραψε ιστορία στο Κιλκίς, και όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του στην διοίκηση του φορέα, ο καλλιτέχνης είχε εκφράσει το ενδιαφέρον και την επιθυμία να πραγματοποιήσει εκ νέου έκθεση στο Κιλκίς.
Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιαιτέρως σημαντική έκθεση ζωγραφικής, που σαφώς τιμά όχι μόνο την «Τέχνη», αλλά και το κοινό του Κιλκίς.
Η έκθεση, την οποία θα σχολιάσει η εικαστικός Μαίρη Σαραντοπούλου, θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 14.1.15, με ώρες λειτουργίας καθημερινώς 10π.μ-12μ και 4-8μ.μ. ενώ Κυριακή 5.30-8.30 μμ.
Ο δημιουργός
Ο Κώστας Λούστας εννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σπούδασε στην ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Η πρώτη του ατομική έκθεση στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στη Χ.Α.Ν. με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου το 1961. Από το 1962 ο Κώστας Λούστας έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη, όπου ανάμεσα στους πρώτους υποστηρικτές του υπήρξε ο συλλέκτης Χρήστος Μπάστης. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Di Salvo Art Gallery, Chase Gallery, Gallery Chevance, Paollilo Gallery), και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη (Saldinger Gallery, Long Island University, Brooklyn, και Firehouse Gallery, Nassau) όσο και στο Λονδίνο (Ζaydler Gallery). Ανάμεσα στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο αυτή συγκαταλέγονται αυτές στις γκαλλερύ «Τέχνη» και Βέλτσου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1965 αντίστοιχα, και στην γκαλλερύ «Hilton» της Αθήνας το 1968. Η συνεργασία του με την διεθνούς φήμης Galerie Internationale στην Madison Avenue της Νέας Υόρκης, στην οποία πραγματοποίησε ατομική έκθεση για πρώτη φορά το 1972, συνεχίστηκε με πολυετές συμβόλαιο. Στην Αθήνα το 1980 και το 1983 διοργανώθηκαν ατομικές εκθέσεις στις γκαλλερύ ‘Eγγονόπουλος’ και ‘Συλλογή’ αντίστοιχα.
Το 1991 ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το 1993 με τη σειρά 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Δημητρίων, ο Κώστας Λούστας προσέλκυσε πρωτοφανή αριθμό επισκεπτών, και βραβεύτηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα. Ακολούθησε μια σειρά ατομικών εκθέσεων στην ελληνική περιφέρεια (δημοτικές πινακοθήκες Κοζάνης, Λαμίας και Πτολεμαίδας), και το 1998 επέστρεψε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με τη συλλογή ‘Elgar 96’. Το 1999 διοργανώθηκε ατομική έκθεση στη Paul Hawkins Gallery στο Mayfair του Λονδίνου. Η σειρά έργων με θέμα το γυναικείο γυμνό, και με τίτλο ‘Παραλλαγές 2000’, εκτέθηκε το 2001 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ του Ο.Λ.Θ.). Το 2002 διοργανώθηκε ατομική έκθεση από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Η συλλογή του με τίτλο ‘Αmelia 2004’ παρουσιάστηκε από την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στη Βίλα Μπιάνκα τον Μάιο του 2005, και είχε ως θέμα τη μικρή του εγγονή Amelia. Τα τελευταία χρόνια είχε συνεργαστεί με Αθηναίους γκαλερίστες όπως οι Μιχαλαριάς και Καπόπουλος, και τις αίθουσες τέχνης Αέναον, Γκαλερί της Έρσης και Περιπλάνηση, καθώς και με τις γκαλερί Άτριον και Άρτιον, Μεταμόρφωση και Ειρμός της Θεσσαλονίκης. Το 2006 η αίθουσα τέχνης Ιανός της Αθήνας διοργάνωσε ατομική έκθεση των έργων του. Οι ομαδικές του εκθέσεις στην Ελλάδα ήταν αναρίθμητες, ενώ είχε συμμετάσχει σε όλες τις Πανελλήνιες. Ατομικές του εκθέσεις διοργανώθηκαν από την γκαλλερύ «Άτριον» της Θεσσαλονίκης το 2010 και το 2012. Μέρος της προσωπικής συλλογής έργων του καλλιτέχνη εκτέθηκε στο πλαίσιο τιμητικής αναδρομικής έκθεσης στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο το Νοέμβριο 2012.
Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την ποίηση και την δημοσιογραφία. Το 1977 τιμήθηκε από το σύλλογο Ελλήνων λογοτεχνών για την προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα, και είχε επίσης βραβευθεί για το ποιητικό του έργο από τις Νομαρχίες Κοζάνης και Φλώρινας. Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών της Φλώρινας εξέδωσε το 1997 τη συλλογή ποιημάτων του, που χρονολογούνται από το 1986 έως και το 1997. Το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Εκατό και Πλέον Δαχτυλίδια για Πρίγκιπες» εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ιανός» το 2005. Η μοναδική τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου ‘Νυκτερινός Επισκέπτης’, που προβλήθηκε από το πρώτο κρατικό κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης (ΕΤ1) τον Ιανουάριο του 1996, επαναλήφθηκε κατόπιν παράκλησης πολλών τηλεθεατών. Υπήρξε ένα από τα τρία ιδρυτικά στελέχη του μουσείου σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των «Δημητρίων» επί σειρά ετών, και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έως και το 2008 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]