Κοινωνία

Δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς του συλλόγου καρκινοπαθών

Με μία ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση του συλλόγου την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 που πραγματοποιήθηκε στην λέσχη αξιωματικών Κιλκίς.
Η πρόεδρος Γεωργία Κολεσιώτου ξεκίνησε την ομιλία με αναφορά στο 2005, έτος κατά το οποίο ο Χαρίτων Αναστασιάδης εμπνεύστηκε την ιδέα λειτουργίας ενός συλλόγου καρκινοπαθών στην περιοχή του νομού Κιλκίς. Την ίδια χρονιά συστάθηκε ο σύλλογος με πρόεδρο την Ευδοξία Ραμπίδου-Ξηρουδάκη, μία δραστήρια γυναίκα, που με υπομονή και επιμονή πλαισιωμένη και από άλλα μέλη του συλλόγου θεμελίωσαν «την πέτρα» της προσπάθειας αυτής.
Τις χρονιές που ακολούθησαν από τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, ενημερώσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες για την ψυχολογική στήριξη ασθενών όπως και συγγενών τους.
«…Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο συνεχίζοντας το έργο των προηγουμένων διοργανώνοντας ομιλίες, συμμετέχοντας σε ημερίδες, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες δρόμων υγείας, ενημερώνοντας σχετικά με την πρόληψη και ευαισθητοποιώντας τον κόσμο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ξεκίνησε ένα «άνοιγμα» του συλλόγου και σε άτομα μη καρκινοπαθή με την δημιουργία μητρώου μελών φίλων αρωγών.
Η δωρεά μαλλιών, ο προληπτικός έλεγχος σε άνδρες και γυναίκες (psa, test-pap κλπ), και η αποφυγή βλαπτικών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ, άγχος) είναι μερικές από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για την επόμενη χρονιά…».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απονομή τιμητικού επάθλου στην κινητή μονάδα μαστογράφου του Θεαγενείου για το εθελοντικό της έργο. Η παρουσία του επικεφαλούς της Μονάδας Γεώργιου Συμπιλίδη, διευθυντή κλινικής μαστού του Θεαγενείου αλλά και της Σοφίας Κυριακίδου, χειρίστριας μαστογράφου καθώς και του Μιλτιάδη Τσακουρίδη, οδηγού του οχήματος της μονάδας, έφερε στη θύμηση πολλών όμορφες στιγμές συνεργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της κινητής μονάδας και του συλλόγου οι οποίες είχαν πρωταρχικό τους στόχο την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.
Ακολούθησε η παρουσίαση του φετινού ημερολογίου του συλλόγου στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείου του Κιλκισιώτη παιδίατρου Νικόλαου Ξανθόπουλου, όπου απεικονίζονται στιγμές από την μικρασιατική εκστρατεία καθώς και φωτογραφίες με τις δράσεις του συλλόγου.
Στο τέλος η Σωτηρία Χατζοπούλου, κομμώτρια και ταυτόχρονα νοσηλεύτρια, παρουσίασε με παραστατικότατο τρόπο την αξία της δωρεάς μαλλιών για περούκες σε άτομα με αλωπεκία και κάλεσε τους παρευρεθέντες να μην διστάσουν να γίνουν φίλοι-αρωγοί του συλλόγου ξεπερνώντας κάθε ταμπού και προκατάληψη όσον αφορά στο θέμα του καρκίνου.
Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελληνικούς χορούς που χόρεψαν φίλες του συλλόγου, «Η παρέα του Φίλιππα Τάτσιου», οι οποίες πάντοτε υπό την καθοδήγηση του Φίλιππα, προθυμότατα αποδέχονται κάθε πρόταση συμμετοχής σε εκδήλωση του συλλόγου.
Οι ευχές μετά το σβήσιμο των κεριών της επετειακής τούρτας από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, «τροφοδότησαν» όλα τα μέλη να συνεχίσουν δυναμικότερα την προσπάθειά τους η οποία όταν αγκαλιάζεται και πλαισιώνεται από φίλους αποδίδει σίγουρα θετικότατα αποτελέσματα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]