Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Συγκρίσεις και παραλληλισμοί

Η δεκαετία του ’50 ήταν μία περίοδος με πολύ σημαντικά γεγονότα και καταστάσεις κυρίως σε περιοχές πέριξ της Πατρίδας μας.

Οι κινητοποιήσεις και η έναρξη του ενόπλου αγώνα των Κυπρίων κατά της βρετανικής κατοχής, η επέμβαση των Αγγλογάλλων στην διώρυγα του Σουέζ και η εξέγερση στην Ουγγαρία με στόχο την αυτοδιάθεσή της από την επιρροή και όχι μόνον της Σοβιετής Ενωσης, όλα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του ’50.

Μία περίοδος ιδιαιτέρως έντονη, που στιγμάτισε όσους την έζησαν και κυρίως τους νέους της εποχής, όπως ο πρόεδρος της ΔΙΒΙΠΕΚ ΑΕ Βασίλης Σεργιαννίδης, που εκείνη την περίοδο ήταν νεαρός φοιτητής στο Γκράτς της Αυστρίας ελάχιστα δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Μάλιστα την περίοδο της εξέγερσης στην Ουγγαρία, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 1956 αυτός μαζί με άλλους συμφοιτητές του διοργάνωσαν την επίσκεψή τους στην γειτονική τους χώρα με σκοπό να γιορτάσουν μαζί με τους εξεγερμένους πολίτες της Ουγγαρίας την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά της τότε Σοβιετικής Ενωσης.
Κάτι το οποίο τελικώς δεν συνέβη διότι τους πρόλαβαν οι εξελίξεις, και αντί πανηγυρισμών και εισοδου στην Ουγγαρία, έζησαν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα και τις εικόνες της προσφυγιάς Ούγγρων πολιτών, που εγκατέλειπαν την χώρα τους, μετά την επέμβαση των Σοβιετικών αρμάτων μάχης και την «αποκατάσταση» της τάξης, με προορισμό την Αυστρία.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος μας διηγήθηκε το δωμάτιο όπου διέμενε στην αυστριακή πόλη, ήταν μερικές δεκάδες μέτρα από το εκεί συνεδριακό κέντρο, στο οποίο είχαν φιλοξενηθεί το πρώτο διάστημα οι Ούγγροι πρόσφυγες.
Εξ ου και η προσφορά του γιά κουβέρτες προς αυτούς καθώς το κρύο ήταν αρκετά έντονο την περίοδο.
Φαίνεται, όμως, ότι οι σύγχρονοι κυβερνώντες της Ουγγαρίας έχουν απωλέσει την μνήμη τους είτε, ακόμη χειρότερα, προσποιούνται ότι το έχουν πράξει, και απειλούν τους σημερινούς πρόσφυγες ότι «ούτε κυβέρτες δεν θα τους χορηγήσουν».

Κρίμα, διότι όταν οι ίδιοι ήσαν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι, όπως ο κ. Σεργιαννίδης, έπραξαν διαφορετικά και έδωσαν και την κουβέρτα τους!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Περισσότερα

Γιά… άλλο σκοπό!

Τα στελέχη πολιτικών γραφείων αιρετών, νυν και πρώην, επιλέγονται και προορίζονται να διεκπεραιώνουν κυρίως ενημερωτικής φύσεως θέματα των γραφείων και […]

ΜΑΥΡΟ γιά… τους αμετανόητους!

Ζούμε των αιώνα της αμεσότητας και ταχύτητας και στους τομείς της επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ωστόσο, φαίνεται, εν όψει των δημοτικών […]

Πάντα… δημοφιλής!

Εν τέλει, όποιον αυτοδιοικητικό χώρο και αν επιλέγει, Κώστας Ζώτος και… δημοτικότητα «πάνε μαζί»! Φέτος δήλωσε υποψηφιότητα περιφερειακού συμβούλου με […]

Δείτε ακόμα