Ο σταθμός της Ειδομένης έγινε “στρατόπεδο” μεταναστών

Γενικά /

Τους τελευταίους μήνες η Ειδομένη έγινε το επίκεντρο συζητήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θέμα των μεταναστών που κινούνται ή βρίσκονται στην περιοχή. Η ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης ( www. idomeni. gr) από το 2012 με άρθρο της εξέφρασε την ανησυχία για το θέμα των μεταναστών και τις αρνητικές επιπτώσεις στον τόπο μας.

Έπειτα παρουσίασε βάση στοιχείων συγκεντρώνοντας στοιχεία από επιστολές και από άρθρα, και παρουσίασε τις απόψεις από τις εμπλεκόμενες ομάδες με τους μετανάστες, εργαζομένων στην περιοχή καθώς και κατοίκων αναφέροντας παράλληλα τα διάφορα περιστατικά με πρωταγωνιστές τους μετανάστες. Ως αποτέλεσμα και συνιστώσα των απόψεων όλων των πλευρών, αποτελεί λύση η ενίσχυση των τμημάτων με την διακοπή της αποστολής δυναμικού σε άλλους νομούς, καθώς και την κατά επέκταση δημιουργία ενός χώρους φιλοξενίας των μεταναστών που να πληρεί τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τις συνθήκες φιλοξενίας , υγιεινής και ασφάλειας.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣΔόθηκε μία λύση ενώ κάποιοι αρκέστηκαν στο να περιορίζονται στη αναγνώριση του προβλήματος μόνο , και όχι στην επίλυση του. Μια νέα επιστολή φέρνει στην επικαιρότητα για ακόμα μια φορά το μείζον αυτό θέμα, της παρουσίας των μεταναστών στην Ειδομένη. Η επιστολή αναφέρει για την μερική αλλά όχι ουσιαστική επίλυση του θέματος των μεταναστών (ημίμετρο) με την μεταφορά τους στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ειδομένης . Μια άτυπη μετατροπή δημόσιου χώρου, αναφερόμενοι στο παλαιό κυλικείο καθώς και την αίθουσα αναμονής επιβατών του σταθμού, σε κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών χωρίς υποδομές υγιεινής , χωρίς θέρμανση και φωτισμό. Οι χώροι αυτοί έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές και έπαψαν να είναι λειτουργικοί στο επιβατικό κοινό.

Γενικότερα παρατηρήθηκε η μετατροπή του περιβάλλοντα χώρου, του ιστορικού Σιδηροδρομικού σταθμού Ειδομένης, ο οποίος έκανε βήματα ανάπτυξης με την θέσπιση διεθνούς επιβατικού δρομολογίου ,σε σκουπιδότοπο δημιουργώντας άσχημη εικόνα του σταθμού που αποτελεί σιδηροδρομική πύλη της Ελλάδας . Η ίδια πηγή αναφέρει περιστατικό όπου μετανάστες λόγω κρύου έβαλαν φωτιά μέσα στον χώρο που παρέμειναν (αίθουσα αναμονής στον Σταθμό) για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα την πρόκληση φθορών της αίθουσας και την μεταφορά μετανάστη με αναπνευστικά προβλήματα από τις αναθυμιάσεις στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Σε γενικότερα κλίμα επισημαίνεται ότι η παρουσία των μεταναστών δημιούργησε πέρα από τα προαναφερόμενα προβλήματα του άρθρου μας με την ονομασία Μετανάστες, την κατακόρυφη υποβάθμιση της περιοχής του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αμαύρωση της εικόνας που συναντάει ο διερχόμενος επισκέπτης καθημερινά. Το πρόβλημα των μεταναστών στην Ειδομένη, παρά το γεγονός οτι έχει αναφερθεί και παρουσιαστεί πολλές φορές συνεχίζει να υφίσταται και οι αρμόδιοι να αδιαφορούν σε όλη αυτή κατάσταση.
Πηγή:sidirodromikanea.blogspot.gr

Περισσότερα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η μονάδα λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ με 6.836.316 ευρώ

Η διαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με έναν συνδυασμό πρωτοποριακών μεθόδων, που περιλαμβάνει τεχνολογίες […]

Δείτε ακόμα