Πολιτική

Σφοδρή εναντίωση στην κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στο Πάικο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα από πλευράς οργάνωσης και ενημέρωσης ημερίδα πραγματοποίησε την Τετάρτη 28.3.18 στο κέντρο νεότητας Γουμένισσας η συντονιστική επιτροπή ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στα ποτάμια, ρέματα του Πάικου, στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΡΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Μία συνάντηση που έδωσε την δυνατότητα στις δεκάδες κατοίκων της περιοχής που την παρακολούθησαν, να ενημερωθούν ειδικότερα και γενικότερα μέσα από τις τοποθετήσεις-εισηγήσεις των ομιλητών για τους λόγους, για τους οποίους αντιτίθενται στην κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην επίμαχη περιοχή, μετά τον αντίστοιχο, που εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί στην περιοχή της Κάρπης.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΡΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Την ημερίδα συντόνισε ο αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Αγιος Τρύφων» (με τους σκοπούς της επιτροπής έχουν συνταχθεί πάρα πολλοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής), Αστέριος Τάτσης, αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στους «κινδύνους» που προκύπτουν από τον επίδοξο επενδυτή στον τομέα της «οικολογικής καταστροφής στην περιοχή και την λεηλάτηση του κοινωνικού αγαθού του νερού, στον βωμό», όπως επεσήμανε, «παχυλών κερδών για τον ίδιο και ψίχουλων για την τοπική κοινωνία, που στο σύνολο και θεσμικά έχει εναντιωθεί στην κατασκευή του σταθμού».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΡΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος του τοπικού ορειβατικού συλλόγου περιηγητών (ΟΣΠΕΓ) Χρήστος Σέβης που στην τοποθέτησή του ουσιαστικώς εξέθεσε όλα τα δεδομένα της αμφιλεγόμενης κατά την εκτίμησή του «πολιτικής διαδρομής των εν λόγω αδειών κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών έργων» από πλευράς του κατόχου επενδυτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νικολάου Γκεσούλη, την αντίστοιχη διαχείριση του από πλευράς της παρούσης δημοτικής αρχής του δήμου Παιονίας, που ουσιαστικώς επιχειρεί με την συνέργεια ωρισμένων τοπικών παραγόντων (εννοώντας προφανώς τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους Ιωάννη Αλίρη και Αθανάσιο Τζούρτζο) και σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψη της τοπικής δημοτικής κοινότητας αλλά και όλων όσων συντάσσονται με την επιτροπή αγώνα κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού στην επίμαχη περιοχή.

Παράλληλα φρόντισε να αμφισβητήσει επί της ουσίας την σχετική επιτροπή, που έχει συγκροτήσει ο δήμος με στόχο την ενημέρωση των δημοτών γύρω από το θέμα, αναφερόμενος στην πρώτη και μοναδική συνεδρίασή της, όπου οι προσκεκλημένοι της για διαφόρους λόγους και αιτίες ήταν «αναμενόμενα μεροληπτικοί υπέρ της κατασκευής του σταθμού», ενώ παρουσίασε και τα πολλά «τρωτά» και «αμφιλεγόμενα» σημεία της σχετικής μελέτης, που την καθιστούν επί της ουσίας «άκυρη», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε.

Στο ίδιο κλίμα αντίθεσης και οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ Χρήστου Αγγελοστογιάννη, που τόνισε ότι εάν κατασκευασθεί ο σταθμός αποκτά αυτόματα και τα δικαιώματα χρήσης του νερού, για τα οποία ο οργανισμός «παλεύει» εδώ και χρόνια για αρδευτικούς σκοπούς, έχοντας σε εξέλιξη διαδικασία, που θα τελεσφορήσει σε μία διετία και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τον καταστήσει δεύτερο στην επετηρίδα χρήσης του και του προέδρου του συνεταιρισμού «Εύφορη Γη» της Γουμένισσας Αντώνη Ρήτου, που τόνισε τις «αρνητικές συνέπειες» τις οποίες κατά την άποψή του θα επιφέρει η εγκατάσταση του επίμαχου σταθμού στις ξακουστές δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής αμπέλου, καστάνου και κερασιού και κατ’ επέκτασιν «στην αγροτική οικονομία και απασχόληση πολλών και όχι ενός».

Ανάλογες ήταν και οι θέσεις που ανέπτυξηαν το μέλος της «Οικολογικής Δράσης νομού Κιλκίς» Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, το μέλος του ΟΣΠΕΓ Μπάμπης Μακρίδης, όπως και οι Γεώργιος Καραβίδας του δικτύου φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων (με έδρα την Καρδίτσα), ο οποίος αναλυτικώς και με την χρήση ψηφιακών μέσων παρουσίασε «την καταστροφικότητα μιάς τέτοιας ονομαζόμενης επένδυσης».

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η συντονιστική επιτροπή:
«Όλοι οι παρευρεθέντες την ενημερωτική συνάντηση έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και διάφορους αποδέκτες. Δε θέλουμε τέτοιου τύπου επενδύσεις στα ρέματά μας και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε δυναμικά για να τις αποτρέψουμε. Δε θα παραδώσουμε την άδεια χρήσης του πόσιμου νερού μας σε κανέναν ιδιώτη. Οι κκ Αλίρης και Τζούρτζος και όλοι όσοι είναι υποστηρικτές των υδροηλεκτρικών πρέπει να λογοδοτήσουν στους συνδημότες τους που τους εξέλεξαν, για τη στήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν στον συγκεκριμένο επίδοξο επενδυτή. Υποσχόμαστε πως θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις, για να μπορούν να πειστούν όλοι οι συνδημότες μας για το δίκαιο των θέσεων μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]