Κοινωνία

Αυθαίρετη ρίψη λυμάτων στο δάσος πίσω από τα σφαγεία του Κιλκίς

IMG_7928

Το σημείο που έπαθε ..” βλάβη ” το φορτηγό των σφαγείων έκανε όπισθεν και έριξε την πολύτιμη κοπριά μέσα στο δάσος

Την αυθαίρετη απόθεση λυμάτων των σφαγείων Κιλκίς σε σημείο του ελάχιστα απέχοντος από αυτά περιαστικού δασυλλίου «καυτηρίασε» με σχόλιό της η εφημερίδα «Μαχητής του Κιλκίς» στο φύλλο της Τρίτης 10.12.13, χαρακτηρίζοντας ως «θιασώτες της ασυδοσίας» τους άγνωστους δράστες και διατυπώνοντας ερωτηματικώς την απορία του γιά την μη επέμβαση των αρμοδίων αρχών.
Το σχόλιο συνοδευόταν από δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες-«αδιάψευστους μάρτυρες».
Ο πρόεδρος της «Σφαγεία Κιλκίς» ΑΕ Στάθης Μακρίδης έσπευσε να παράσχει κάλυψη στους υπεύθυνους της ρύπανσης, αντιδρώντας με την ακόλουθη επιστολή:
«Κύριε διευθυντά,
Πρέπει πρώτα πρώτα να σας ευχαριστήσουμε για την δημοσίευση σε προηγούμενο φύλλο σας δύο φωτογραφιών με σχετικό σχόλιο περί λυμάτων του σφαγείου μας. Αναμενόμενο ήταν αφού οι προφορικές μας διευκρινήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς. Αν, βεβαίως, οι φωτογραφίες αυτές ήταν και έγχρωμες θα απέδιδαν καλύτερα και την… φυσιογνωμία των λυμάτων. Ας είναι . Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας πώς αντιμετωπίζει η εταιρία μας τα υποπροϊόντα σφαγής.
Τα υποπροϊόντα αυτά κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες .
IMG_7924Στην πρώτη ανήκουν τα υλικά ειδικού κινδύνου (ΥΕΚ) τα οποία και καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες σε αποτεφρωτήρα του σφαγείου μας . Η δε τέφρα με πρωτόκολλο παραδόσεως-παραλαβής μεταφέρεται στον ΧΥΤΑ της πόλης μας. Στην δεύτερη ανήκουν υποπροϊόντα (έντερα κ.τ.λ.) που προωθούνται για αδρανοποίηση σε ειδικές μονάδες. Η εταιρία μας , για τον σκοπό αυτό υπέγραψε ειδική σύμβαση με επιχείρηση (έδρα στην Νεάπολη Κοζάνης) η οποία και τα παραλαμβάνει για αξιοποίηση (λίπασμα-καύσιμη ύλη-ζωοτροφές). Τέλος υπάρχει και η κοπριά, η οποία, καθ’ ότι παντελώς ακίνδυνη αποτίθεται σε χωράφια για λίπανση. Όλα αυτά με επίσημα παραστατικά και κάτω από αυστηρές οδηγίες και ελέγχους από την διεύθυνση κτηνιατρικής .
Αυτήν την κοπριά μετέφερε προς λίπανσιν σε συγκεκριμένο χωράφι αυτοκίνητό μας το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης , ανάγκασε τον οδηγό του να την αποθέσει σε χώρο δέκα τετραγωνικών μέτρων του απέραντου δάσους. Και αυτήν την κοπριά ανακάλυψε ο ευπαθής αναγνώστης σας η ευαίσθητη ψυχή του οποίου δεν άντεξε και έσπευσε να την φωτογραφίσει, προς τέρψιν των αναγνωστών σας. Ως να είχε ….ανακαλύψει την πυρίτιδα. Και δεν έχει, ίσως, αντιληφθεί ότι τέτοια όμοια κοπριά έχουμε στην αυλή μας, στην βεράντα μας, ακόμη και στην γλάστρα που κοσμεί το τραπέζι μας!..
Σεις βεβαίως διερωτάσθε: «Οι αρμόδιες τοπικές αρχές, πολιτικές και δικαστικές τι κάνουν;» Οι μεν δικαστικές αρχές, δυστυχώς, έχουν σοβαρότερα θέματα ν’ασχοληθούν .Οι τοπικές δεν έχουν χρήματα.
IMG_7927Οι πολιτικές όμως είναι αυτές που ταλαιπωρούν ,καθώς γνωρίζετε , την επιχείρησή μας και κρατούν στα συρτάρια τους δύο και πλέον χρόνια εγκεκριμένη μελέτη μας και δική τους απόφαση που μας εντάσσει σε πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου μας. Ενός σφαγείου που με θυσίες κρατάμε ανοικτό για να ’χουν δουλειά οι τριάντα περίπου εργαζόμενοι και να εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και έμποροι κρέατος του νομού μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση.Με τις καλύτερες ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων διατελούμε».
Πράγματι είναι ακίνδυνη η κοπριά σε σχέση με το έδαφος. Ομως, δεν έχει πληροφορήσει κανείς τον κ. Μακρίδη, γιά την υφιστάμενη διάταξη ρητής απαγόρευσης της «χύμα» και «όπου να ‘ναι» απόθεσής της λόγω των συνεπειών της ενοχλητικής οσμής και δυσοσμίας της στο ανθρώπινο περιβάλλον καθώς δημιουργεί αφόρητη ατμόσφαιρα; Και ακριβώς επειδή είναι ακίνδυνη, τότε ο κ. Μακρίδης και όλοι οι υπ’ αυτόν στο σφαγείο δεν έχουν παρά την κοπριά από την επεξεργασία των λυμάτων να την αποθέσουν στις δικές τους αυλές, κήπους, «ζαρτινιέρες» και γλάστρες που κοσμούν το τραπέζι τους.

Περισσότερα

Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, το «διαμάντι» της επιστημονικής έρευνας στον «πόλεμο» εναντίον του καρκίνου

Της Βασιλικής Μιχοπούλου* Ο δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος έχει λάβει έξι φορές υψηλού κύρους χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας σχεδόν […]

Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]