Πολιτισμός

Σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς ζήτησαν εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων

Με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών και την παρουσία εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 και την Δευτέρα 7.4.14, σε αίθουσα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διημερίδα με θέμα «Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία».
Το πρωί της Κυριακής 6.4.14 , ο επίσκοπος Ευμενείας, κ.κ. Μάξιμος, τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο οποίο μίλησε ο Στέφανος Τανιμανίδης παρουσία του πρεσβευτή της Ελλάδος Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, της γενικής προξένου, επισήμων και πλήθος ομογενών.
Την Δευτέρα 7.4.14, από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την «καρδιά» της ενωμένης Ευρώπης, οι εκπρόσωποι ογδόντα ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, σε συναντήσεις που είχαν,
με τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, τον επικεφαλή στα θέματα της Τουρκίας στην γενική διεύθυνση διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κριστόφ Φιλόρι, τον Γερμανό ευρωβουλευτή τούρκικης καταγωγής στην μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα για σχέσεις με την Τουρκία Ισμαήλ Ερτούγκ, καθώς και με τους επικεφαλείς Ευρωβουλευτές των Ελληνικών κομμάτων, τόνισαν ότι, ο όπου Γης ποντιακός Ελληνισμός, 95 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και την Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους την περίοδο 1914-1923 από τους Νεοτούρκους και τους κεμαλιστές, δεν επιδιώκει τίποτε περισσότερο από το «να πείσει την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν», όπως αυτό επισημάνθηκε και το 2006, σε σχετική έκθεση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στον αγώνα αυτό δήλωσαν συμπαραστάτες Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, με τους οποίους αντιπροσωπεία των Ποντιακών οργανώσεων, είχε ξεχωριστές συναντήσεις το πρωί της ίδιας ημέρας.
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης ,που υποστήριξε την ημερίδα, ενημέρωσε τους παρισταμένους σχετικά με την πρόταση για το ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, που σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων πολιτών και άλλες ποντιακές οργανώσεις, κατέθεσε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την απόφαση που πήρε στις 13.3.14, η πλειοψηφία του.
Να αποστείλει προς την Τουρκική κυβέρνηση σχετικό ψήφισμα, με το οποίο να ζητάει την επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Στην συνέχεια ανακοίνωσε τα ονόματα των δεκάδων ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα και το οποίο ενημέρωσε ότι θα επιδοθεί στην συνάντησή του που θα έχει μαζί με αντιπροσωπεία Ποντιακών οργανώσεων, στον πρόεδρο του Ε.Κ. Μάρτιν Σούλτς, με το οποίο εξουσιοδοτούνται τα αρμόδια όργανα του Ε.Κ. να ζητήσουν, το Ελληνοχριστιανικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, να ενταχθεί στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ποτέ πλήρως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σεβασθεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δεν συμβιβασθεί με το ιστορικό της παρελθόν», επισήμανε ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, ελληνικής ,ποντιακής καταγωγής, Χρήστος Δουλγερίδης.
«Η τρισχιλιόχρονη ειρηνική και δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, μετά τον ξεριζωμό του το 1923 από τις εστίες τους, άφησε πίσω εκτός από δεκαπλάσια περιουσία από αυτή που ως ανταλλάξιμη τους δόθηκε στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες ελληνοχριστιανικά μνημεία, που δυστυχώς οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν και κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν την φυσιογνωμία τους».
Μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης αλλαγής χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί, τόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Στάθης Ταξίδης, ενώ θύμισε στους συνέδρους, ότι το Τουρκικό σύγχρονο κράτος, οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα, χιλιάδων αθώων θυμάτων και οφείλει να αλλάξει επί τέλους αυτήν την αδιέξοδη πολιτική.
Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος Παναγία Σουμελά, δικηγόρος και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, αφού διάβασε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, κατέθεσε πρόταση προς τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας .
Σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα φυλασσόμενα σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, κειμήλια της ιεράς μονής της Παναγίας Σουμελά, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισμένους χώρους της, για να είναι προσβάσιμα στους χιλιάδες που κάθε χρόνο την επισκέπτονται.
Επίσης τόνισε: «Απαραίτητη προϋπόθεση καλής γειτονίας και ανάπτυξης σχέσεων με την Τουρκία, που είναι σε μία προοπτική να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε., είναι να δει η κάθε πλευρά, αυτοκριτικά, το δικό της παρελθόν».
Ο αρμενικής καταγωγής διευθυντής του πολιτικού γραφείου της AR.F. Τσίρο Μανογιάν, τόνισε ότι η πολιτική του παντουρκισμού Χριστιανικών μνημείων, που επιχειρήθηκε στην Τουρκία, την περίοδο 1914-1923, είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 εκατομμυρίων αθώων ψυχών, Αρμενίων και Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την καταστροφή και τη σύληση ιστορικών χριστιανικών μνημείων.
Την καταδίκη της πολιτικής της Γενοκτονίας, από τις τουρκικές κυβερνήσεις, που συντελέσθηκε σε βάρος αθώων θυμάτων αλλά συνεχίστηκε σε βάρος ιστορικών ελληνοχριστιανικών μνημείων, για χρόνια και είχε ωςαποτέλεσμα, εκτός των χιλιάδων θυμάτων, τόσο την καταστροφή ιστορικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στον Πόντο, όσο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων της Τουρκία, ζήτησε από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., αντιπερειφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.
«Από το Ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ζητούμε να επιμείνουν σε αναγνώριση της ποντιακής Γενοκτονίας και φυσικά να πιέσουν την Τουρκία για αυτή την αναγνώριση, ώστε η Ε.Ε. να μην είναι μόνο η Ευρώπη των σπρέντς, των τραπεζιτών και των οικονομικών μεγεθών, αλλά και η Ευρώπη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του πολιτισμού, της ανεξιθρησκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Βούλα Τεκτονίδου.
«Η προσπάθειά μας για την διατήρηση και προβολή της Ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου, αλλά και αγώνας μας να πείσουμε το τουρκικό κράτος να συμβιβασθεί με το ιστορικό του παρελθόν, αποτελεί προτεραιότητά μας.
Πιστεύω ενέργειες σαν αυτή των τελευταίων χρόνων, δηλαδή της άδειας που δόθηκε ογδόντα χρόνια μετά την εγκατάλειψή της, για την επαναλειτουργία της ιεράς μονής Παναγίας Σουμελά, της αποκατάστασης και ανακαίνισης Ελληνοχριστιανικών μνημείων που καταστράφηκαν και απόδοσης τους στην αρχική φυσιογνωμία και χρήση τους, μπορούν να συμβάλουν στην προσέγγιση των λαών Ελλάδας, Τουρκίας.
Διότι, πιστεύουμε ότι όταν εκδημοκρατισθεί η Τουρκία και δει κατάματα το παρελθόν της, τότε μόνον μπορούμε να ελπίζουμε στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τους πολίτες της, επισήμανε από την πλευρά του, ο συντονιστής της εκδήλωσης και επίτιμος πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ, Στέφανος Τανιμανίδης.
«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, για την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών σε σχέση με τα θέματα της Ιστορίας και του πολιτισμού του ιστορικού Πόντου και να τις υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς, πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ποντιακής νεολαίας, νομικός και επιχειρηματίας Ντένιζ Λεόνωφ.
Έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, έως ότου δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, τόνισαν ο ορόεδρος του συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες «Καμίαν κ΄εν αργός», Γιώργος Σιδηρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι ποντιακών φορέων από την Ελλάδα, τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ , την Νότιο Αφρική, κρατών της Ευρώπης και την Αυστραλία.
Επίσης ζήτησαν οι ευρωβουλευτές να λειτουργήσουν ως θεσμικοί «δίαυλοι» για την προβολή των θεμάτων του ποντιακού Ελληνισμού στις χώρες τους, με στόχο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία.,
Οι εκπρόσωποι των ποντιακών οργανώσεων, αφού ευχαρίστησαν τον Γ. Χατζημαρκάκη και τον Στ. Τανιμανίδη για την πρωτοβουλία που είχαν για την πραγματοποίηση της διημερίδας και συνεχάρησαν τους εισηγητές, τόνισαν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χωρίς να επιδιώκουν αναμόχλευση παθών και πρότειναν τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας δεύτερης ημερίδας στην Τουρκία, με σχετικά με την πραγματοποιηθείσα θέματα.
Η διημερίδα αυτή, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων, είναι η συνέχεια σειράς δράσεων τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης, σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον Ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Ακόμη ζήτησαν από τους παρευρεθέντες ευρωβουλευτές να εισηγηθούν στην ολομέλεια του σώματος, την καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 19ης Μαΐου, ως ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Στην διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν τρία DVD,με φωτογραφικό υλικό, με αντίστοιχα με τις εισηγήσεις θέματα, ενώ λειτούργησε και έκθεση σχετικής θεματικής φωτογραφίας, σε επιμέλεια της Ελένης Σαββίδου.

Η δθημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Πυρρίχιου ποντιακού χορού που ενθουσίασε τους παρευρεθέντες, από νέους του συλλόγου Ποντίων Καλαμαριάς, με την συνοδεία στην λύρα του δικηγόρου Αθανάσιου Στυλίδη και στο νταούλι του επιχειρηματία Κώστα Ζώη.
Την διημερίδα συντόνισαν η δικηγόρος Κατερίνα Τσαπικίδου και ο δημοσιογράφος Αντώνιος Πουγαρίδης, ενώ τους καλεσμένους καλωσόρισε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής γραμματείας, της «Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών» τελειόφοιτος της νομικής, Χρήστος Αποστολίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π.Ευάγγελος Ψάλλας, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Βελγίου κ.κ. Αθηναγόρα.
Οι εκπρόσωποι, του προέδρου του Ε.Κ. Μάρτιν Σούλτς, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρος Καράογλου υπουργός Μακεδονίας Θράκης, του υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, πρεσβευτής Χαλαστάνης Κωνσταντίνος, του υπουργού πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου,
της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτης Κουρουμπλής, των ΑΝ.ΕΛ., Γαβριήλ Αβραμίδης, της ΔΗΜ.ΑΡ., η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, του Κ.Κ.Ε. ο ευρωβουλευτής Χαράλαμπος Αγγουράκης, μεταφέροντας και σχετικά μηνύματα των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων τους.
Στην ημερίδα παρέστη επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Κασπάρ Καραμπετιάν, που μετέφερε την απόφαση του φορέα τους, για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.
Οι παριστάμενοι μεταξύ άλλων τόνισαν πως:
Για να συνεχιστεί ο διάλογος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να προχωρήσει:
-Στον άμεσο εκδημοκρατισμό της,
-Στην αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας ιδιαίτερα του συμβιβασμού της με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση των τραγικών γεγονότων της περιόδου 1914-1923,που συντελέστηκαν από τους νεότουρκους και του κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Ο.Η.Ε. του 1948.
-Να δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, στο εσωτερικό της και ειδικότερα αυτές των ποντιόφωνων που κατά χιλιάδες ζουν σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της.
-Να σεβαστεί τα ελληνοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν.
Η διημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών και την ευγενική υποστήριξη του Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν κ’ έν αργός».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη με Βαγγέλη Μαρινάκη

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]