Σεβασμιώτατος κκ Δημήτριος: «Έκκληση για το ταχυδρομικό γραφείο Γουμένισσας”

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ότι αφορά την κατάργηση του ταχυδρομικού γραφείου Γουμένισσας, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ Δημήτριος έκανε την παρακάτω δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
“Από την προηγούμενη χρονιά δρομολογήθηκαν διαδικασίες εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού (περί τις 2.000) και από τα ΕΛΤΑ, όπερ σημαίνει συρρίκνωση των σχετικών υπηρεσιών και μάλλον δρομολόγηση εκχώρησης. Αυτό το μέτρο άρχισε να ενυλώνεται εντός του κρατικού μηχανισμού.
Μέχρι την οριακή ημερομηνία 22/02 προκλήθηκαν αιτήσεις εθελούσιας αποχώρησης 1.968 εργαζομένων και οσονούπω ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του όλου μέτρου. Στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων του κράτους έναντι του μεγάλου και επαχθούς δανειστικού χρέους, μέσα στους γενικούς σχεδιασμούς τεχνο-οικονομικής υφής.
Ατυχώς καταφρονείται μια άλλη διάσταση, η νομιμοποίηση της κρατικής δεοντολογίας και υφής, η εξυπηρέτηση του ίδιου του λαού, των στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής βάσης. Το διαπιστώνουμε από ετών (και) στην επαρχία μας, με ακραίες συνέπειες κοινωνικής και οικονομικής σημασίας.
Αυτό που ζήσαμε και ζούμε από ετών, τη συρρίκνωση των πολυειδών φορέων της κοινωφελούς προσφοράς, το βλέπουμε επαπειλούμενο τώρα στην προσφορά των ΕΛΤΑ. Όπως το διαδηλώνει με ανάρτησή του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητος Γουμένισσας Αστέριος Τάτσης, μια περιοχή όπου η κωμόπολη της Γουμένισσας και άλλοι οκτώ οικισμοί, με ανάγκες (και δυνατότητες) αναπτυξιακές, παλαιότερα εξυπηρετούνταν με το ταχυδρομικό γραφείο και πέντε υπαλλήλους. Από εκείνους τους πέντε, μέχρι πρότινος απέμειναν μόνο δύο (!) στη Γουμένισσα για το ταχυδρομικό γραφείο, ενώ λειτουργεί πρακτορείο στη Γρίβα με μία υπάλληλο.
Τώρα μετατέθηκε ο ένας υπάλληλος στο ταχυδρομικό γραφείο Πολυκάστρου, ο απομένων διευθυντής οσονούπω απομακρύνεται με εθελούσια αποχώρηση και το ταχυδρομικό γραφείο καταργείται σε βάρος μιας ευρύτερης κοινωνίας φορέων και ανθρώπων (όπως η μητρόπολη, οι ενορίες και μονές, οι δημοτικές υπηρεσίες της δημοτικής κοινότητος, το νοσοκομείο, το δασαρχείο, οι πολίτες και τα καταστήματα).
Δεν μας αναλογεί ιστορικό χρέος να καταλογίζουμε πολιτικά μερίδια ελλειμματικότητας και καίριων ευθυνών για την οικονομική και πολιτική καταχρέωση της πατρίδας μας. Τα απαριθμούν πολλοί, μας τα δείχνει η γειτονική Ιταλία με συλλογικότητα οικονομικο-πολιτικού σχεδιασμού καίτοι από διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων. Ως προς εμάς, αρκούμεθα να τονίσουμε ότι η θεσμική Εκκλησία πάντοτε αυτοθυσιαζόταν προσφέροντας τα πάντα για να ξαναστηθεί οικονομικά και κατά συνέπεια κοινωνικά πρωτίστως η βασανισμένη λαϊκή βάση και αναλογικά η κρατική οντότητα (το 95% της περιουσίας της μέχρι το 1952 και δεσμευμένο το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο).
Με αυτήν την αίσθηση και με την συναίσθηση ευθύνης για τα κοινωνικά μας δρώμενα (στη διελκυνστίδα μεταξύ κρατικών χρεών και κρατικής προσφοράς), απευθύνουμε δημοσίως έκκληση στους τρεις βουλευτές μας του Κιλκίς (πολιτικά στελέχη των τριών μεγάλων κομματικών σχηματισμών) να ενδιαφερθούν για τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού μας, να μεριμνήσουν για τη διατήρηση του ταχυδρομικού γραφείου της Γουμένισσας και να συμπαραταχθούν με το λαό της επαρχίας μας που προσβλέπει στη στοιχειώδη εξυπηρέτηση των αναγκών του.
†ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου”