Γενικά

Κουνήθηκε και το Κιλκίς από τον σεισμό μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Βόλβης

Σε περιοχές του νοτίου τμήματος του νομού Κιλκίς έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σημερινός σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11.21 το πρωί, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Το επίκεντρο του σεισμού, τον οποίο ακολούθησε σε απόσταση δυο λεπτών ένας δεύτερος μεγέθους 3,7 Ρίχτερ, εντοπίστηκε στη περιοχή των λιμνών της Βόλβης, η οποία είχε δώσει ακριβώς πριν 40 χρόνια τον μεγάλο φονικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, η σημερινή δόνηση χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα, ως «ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο δικαιολογείται από το περιβάλλον της περιοχής».

«Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία», αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

«Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Περισσότερα

Νέα σύσταση δήμου στους υπόχρεους για τον καθαρισμό και την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Ο δήμος Κιλκίς υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη