Πολιτική

Σειρά προτάσεων για επίλυση του προβλήματος των αδέσποστων

Σειρά προτάσεων για αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, κατά την συνεδρίασή του της Τετάρτης 29.11.17, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Βαφειάδης.

Συγκεκριμένα για το θέμα ο κ.Βαφειάδης είπε τα εξής:

“Τα αδέσποτα έχουν αναχθεί σε οξύ πρόβλημα, όμως δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση, όταν υπάρχει βούληση για εξευρεσή της. Προτείνο λοιπόν:

Άμεση ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων του δήμου και υποχρεωτική συνεδρίασή της τουλάχιστον κάθε μήνα, όπως ο νόμος 4235/14 ορίζει. (Ένας κτηνίατρος, ένας εκπρόσωπος του δήμου, δύο μέλη του φιλοζωικού συλλόγου και ένας εκπαιδευτής). Η εν λόγω επιτροπή είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τις περισυλλογές και επανατοποθετήσεις των αδέσποτων ζώων, καθώς και για να παρακολουθεί το πρόγραμμα στειρώσεων κλπ.

Είναι απαραίτητη η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα γίνονται οι στειρώσεις, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις στα αδέσποτα ζώα του δήμου.

Για την εξασφάλιση εσόδων του δήμου έχει προβλεφθεί η είσπραξη των προστίμων από όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εγκλήματα κατά των ζώων.

Συμπληρωματικά προτείνεται πως είναι εφικτή η παρακράτηση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του ποσού των 0.50 ευρώ σε κάθε λογαριασμό για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου. Ο νόμος όριζε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 θα έπρεπε όλοι οι δήμοι να έχουν ιδρύσει τέτοια.

“Υπάρχει πίστωση”
Εως την συγκέντρωση των ποσών που θα χρειασθούν για τη ίδρυση του δημοτικού κτηνιατρείου είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πίστωσης από τον προϋπολογισμό του δήμου για εμβολιασμούς, στειρώσεις και σίτιση αδέσποτων.

Πίστωση η οποία ΥΠΑΡΧΕΙ και είναι 99.000 ευρώ και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται και λεπτομερής απολογισμός για το πού διατίθενται τα χρήματα αυτά.

Είναι απαραίτητο να γίνει μια συμφωνία με τους τοπικούς κτηνιάτρους, ώστε να αναλάβουν έναντι λογικού ποσού τη στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων του δήμου. Σημαντική είναι η συνεισφορά εθελοντών κτηνιάτρων Ελλήνων και αλλοδαπών, οι οποίοι μετά από πρόσκλησή του δήμου μπορούν να τα στειρώνουν δωρεάν.

Κάθε ζώο που θα στειρώνεται και θα εμβολιάζεται θα αφήνεται στο μέρος από όπου έχει περισυλλεγεi, όπως ο νόμος ορίζει, φορώντας απαραίτητα διακριτικό λουρί με τα στοιχεία του δήμου, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι ο δήμος το έχει φροντίσει, ότι είναι υπό την προστασία του και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα. Απαγορεύεται εκ του νόμου η μόνιμη παραμονή των αδέσποτων ζώων σε χώρους φιλοξενίας.

Τα ζώα πρέπει αμέσως μετά την αποθεραπεία από τη στείρωση ή τη θεραπεία τους από κάποιο νόσημα, να επανέρχονται στο οικείο περιβάλλον τους. Το ζήτημα είναι να ορισθεί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ποιο είναι το οικείο περιβάλλον ή ο φυσικός χώρος των αδέσποτων. Π.χ. τα θηριώδη μαντρόσκυλα ή τα κυνηγόσκυλα κλπ είναι δυνατόν να έχουν ως φυσικό χώρο την 21η Ιουνίου, δηλαδή τον κεντρικό δρόμο του Κιλκίς.

Συνεργασία του δήμου με την αστυνομία, ώστε να ελεγχθούν οι κάτοχοι σκύλων για την τοποθέτηση “τσιπ” και ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τον έλεγχο των συνθηκών ζωής τους και σε περίπτωση παραβίασης η κοπή προστίμου το οποίο εισπράττει ο Δήμος (άρθρο 9 νόμου 4039/12).

Εκστρατεία ενημέρωσης (συννεντεύξεις, έντυπα κλπ) σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα κατοικίδιά τους, (“τσιπ”, βιβλιάριο υγείας, πρόστιμα κλπ) όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα δράσης του δήμου για τα αδέσποτα και θα καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό.

Ενημέρωση για το πότε συγκαλείται η πενταμελής επιτροπή και γνωστοποίηση των αποφάσεων της. Είναι καιρός τώρα πλέον να προχωρήσετε στην υλοποίηση των στοιχειωδών υποχρεώσεών σας”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]