Κοινωνία

Σειρά προτάσεων γιά την λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Αξιούπολης «Δ.Οικονόμου»

Συνάντηση εργασίας είχε το πρωί της Τρίτης, 21.7.15 ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης με τον απόστρατο στρατηγό Δημήτριο Οικονόμου και τη σύζυγό του, Άννα. Το ζεύγος, άκρως ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν στην γνώση και μόρφωση της νεολαίας της Παιονίας, είναι οι ευεργέτες – δωρητές της δημοτικής βιβλιοθήκης Αξιούπολης», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Οικονόμου, κατέθεσε εγγράφως μια σειρά προτάσεων στον δήμαρχο Παιονίας με στόχο την ανάπτυξη και διασφάλιση της βιωσιμότητας της βιβλιοθήκης, ενώ υπογραμμίζοντας την προοπτική του πνευματικού αυτού κέντρου της Αξιούπολης, πρότεινε δράσεις για τη διαφύλαξη της ζωντανής κληρονομιάς του δήμου.

Κατά την επακολουθήσασα συζήτηση ο κ. Γκουντενούδης επεσήμανε στον κ. Οικονόμου, ότι παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, πρωταρχικό μέλημα της παρούσας διοίκησης είναι η νέα γενιά και η γαλούχηση νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες που θα δώσουν στον τόπο μας όραμα και προοπτική.

 

«Άνοιγμα» στους εθελοντές

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο κ. Οικονόμου αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Η Άννα και εγώ, με την ανοικτή σας αυτή επιστολή, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα και τις πάγιες ανάγκες που υπάρχουν στην λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου», της οποίας, όπως γνωρίζετε, τυγχάνουμε δωρητές-ευεργέτες.

Τα προβλήματα, που σας αναφέρουμε δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι κατ’ εξοχήν λειτουργικά.

Η δωρεά μας προς τον πρώην δήμο Αξιούπολης είναι το εκχύλισμα της αγάπης προς τα παιδιά της πόλης μας, ένα χρέος προς την ιδιαίτερη Πατρίδα μας.

Είναι ένα όνειρο είκοσι ετών, που έγινε πραγματικότητα.

Το κτίριο είναι σύγχρονο σε τρεις ορόφους συνολικά 450 τμ. Το κτίσαμε με πολλή αγάπη, με πολύ μεράκι και προσωπική φροντίδα. Δαπανήσαμε περίπου 300.000 ευρώ.

Υπάρχουν σήμερα 9.455 τίτλοι βιβλίων, 581 CD-DVD, τέσσερες τοπικές εφημερίδες, πέντε εξειδικευμένα περιοδικά.

Είναι εγγεγραμμένοι 1155 χρήστες βιβλίων.

Το έτος 2014 έγιναν 4893 δανεισμοί βιβλίων. Στα δε εννέα χρόνια λειτουργίας έγιναν 310865 δανεισμοί, εκτός αυτών που έκαναν χρήση εντός της βιβλιοθήκης.

Το 60% των χρηστών ήταν από την Αξιούπολη και το 40% από δημοτικές, τοπικές κοινότητες του δήμου Παιονίας.

Η βιβλιοθήκη συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας. Προσφέρει καθημερινώς την γνώση, την μόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια μέσα από το βιβλιο και την σύγχρονη τεχνολογία.

Είναι γιά τον δήμο μία σοβαρή επένδυση, ένα «εργαλείο» που συμβάλλει στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στην βιβλιοθήκη πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσις, όπως σχολικές εορτές, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων νέων συγγραφέων, εκθέσεις έργων τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας. Λειτουργεί μόνιμη έκθεση με αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, που αφορά στην ιστορία της Αξιούπολης, μία σπουδαία προσφορά συμπολίτη μας.

Από το 2010 φιλοξενεί και παρέχει στέγη στο παράρτημα Μακεδονίας του εθνικού ιδρύματος μελετών και ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου παρουσιάζεται η ζωή και το εργο του εθνάρχη, με διαλέξεις, ιστορικά ντοκουμέντα, βιβλία, έντυπα, φωτογραφικό υλικό, cd και dvd.

Από την έναρξη της λειτουργίας το 2005 θεσπίσαμε ως κίνητρο την απονομή τεσσάρων βραβείων «Αννα Οικονόμου», αξίας 1000 ευρώ τον χρόνο.

Τα βραβεία αυτά χορηγούνται σε παιδιά που ξεχωρίζουν γιά την αγάπη τους στο βιβλίο (βιβλιοφίλους),

Η τελετή της απονομής γίνεται κάθε χρόνο της ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων «Αξιουπολίτικα» σύμφωνα με το γενικό πρόγραμμα του δήμου.

Το 2014 τα τέσσερα βραβεία ήσαν ένα βιβλίο της προτίμησής τους και ένα ποδήλατο γιά κάθε παιδί.

Η επιλογή μας αυτή ήταν, επειδή εκτιμούμε ότι το ποδήλατο, ως μέσο μετακίνησης μικρών διαδρομών, παρέχει καλή σωματική άσκηση και υγεία, εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες, προστατεύει το περιβάλλον και συμβάλλει στην οικονομία.

Γιά την φετινή χρονιά το βραβείο θα είναι ένα βιβλίο και ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της αρεσκείας τους σε κάθε παιδί (κιθάρα, μπουζούκι, κλαρίνο, ποντιακή λύρα, τρομπέτα, φλάουτο και λαούτο).

Τα βραβεία αυτά στοχεύουν στην στήριξη και ενίσχυση της μουσικής μας παράδοσης (δημοτική-λαϊκή) που μαζί με τα τραγούδια και τους χορούς, διαφυλάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Οι δραστηριότητες που σας περιγράφουμε, και η καθολική αγάπη των δημοτών μας, καθιστούν την βιβλιοθήκη πνευματικό κέντρο της πόλης μας.

Ο «φάρος» αυτός της γνώσης έχει ζωή, έχει προοπτική.

Αισθανόμαστε ευτυχείς, που χαρίζουμε στα παιδιά του δήμου μας μία σημαντική κληρονομιά, που θα μείνει ζωντανή γιά πάντα.

Κύριε δήμαρχε, σχετικώς με την δωρεά μας αυτή θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η δωρεά προς τον δήμο είναι «δωρεά υπο-τρόπον» σύμφωνα με το άρθρο 503 του Αστικού Κώδικα.

Με την συμφωνία αυτή η κάθε δημοτική αρχή αναλαμβάνει να τηρεί τους όρους όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην υπ’ αριθμόν 50287.28.06.2002 συμβολαιογραφική πράξη.

Οι σημαντικότεροι από τους όρους είναι:

-Το κτίριο να λειτουργεί εσαεί στο μέλλον ως δημοτική βιβλιοθήκη

-Να προσληφθούν βιβλιοθηκονόμος και υπάλληλοι

-Να καλύπτει τις ανάγκες σε βιβλία Ελλήνων και ξένω συγγραφέων

-Να επισκευάζει και να συντηρεί το κτίριο και τον μηχανικό εξοπλισμό (ανελκυστήρα, θέρμανση, κλιματισμό, έπιπλα κα)

-Να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όπως το σύστημα πυρασφαλείας, που ήδη υπάρχει, να είναι σε λειτουργία, να υπάρχει προστασία από κλοπή (συναγερμός)

-Να μερινά γιά την καθαριότητα του κτιρίου και του αυλείου χώρου

-Η βιβλιοθήκη να λειτουργεί και τις απογευματινές ώρες καθημερινώς εκτός από τις Κυριακές και εθνικές εορτές.

Κύριε δήμαρχε,

Η επένδυση αυτή του δήμου, που παρέχει τόσο σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικό έργο, πρέπει να τύχει της ανάλογης φροντίδας και προστασίας.

Μία μόνο βιβλιοθήκη δεν είναι δυνατόν, όσες φιλότιμες προσπάθειες και εάν καταβάλλει, να ανταποκριθεί από μόνη της στα καθήκοντά της και να αξιοποιήσει διάφορα προγράμματα που υπάρχουν.

Μας λυπεί αφάνταστα οι πολίτες να βρίσκουν κλειστή την βιβλιοθήκη γιά κάποιους λόγους.

Γιά τον λόγο αυτό προτείνουμε να συγκροτήσετε μία τριμελή επιτροπή από εθελοντές υπαλλήλους ή ιδιώτες φίλους της βιβλιοθήκης που να έχουν την διάθεση να προσφέρουν την βοήθειά τους γιά την καλύτερη λειτουργία και διοίκηση της βιβλιοθήκης.

Την λύση αυτή την εφαρμόζουν με επιτυχία πολλές πόλεις της χώρας.

Παρακαλούμε να ανακοινώσετε την επιστολή μας σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Γιά λόγους ενημέρωσης γιά την βιβλιοθήκη, κρίνουμε χρήσιμο η επιστολή μας να δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο, εφ’ όσον και εσείς συμφωνείτε.

Προσβλέπουμε στην ευαισθησία σας να ασχοληθείτε με την βιβλιοθήκη, διότι είναι αποτέλεσμα της αγάπης δύο ανθρώπων, που με θυσίες προσέφεραν το «στολίδι» αυτό στην Πατρίδα μας».

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων