Οικονομία

Σε περιφρούρηση της ΦΙΕΡΑΤΕΞ προχώρησαν οι εργαζόμενοι – Τι αναφέρει η διοίκηση

Σε διαθεσιμότητα βρίσκονται από την Τετάρτη 5.6.24 και έως τα τέλη Ιουνίου οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας ΦΙΕΡΑΤΕΞ – Αφοί Ανεζουλάκη.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το καθεστώς διαθεσιμότητας να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Περίπου 20 άτομα βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο και θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εποπτεύοντας τον χώρο, ώστε να μην υπάρξουν κινήσεις μεταφοράς εξοπλισμού,  κάτι που φοβούνται οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ «Ο Σπάρτακος», Νίκος Καρυπίδης, κατά την είσοδο τους για να πάρουν κάποιες καρέκλες και ένα τραπέζι ώστε να καθίσουν έξω από το εργοστάσιο, τούς έγινε σαφές πως θα είναι η τελευταία φορά που μπαίνουν στον χώρο κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, αν και, όπως σημειώνει ο κ. Καρυπίδης, το σωματείο έχει το δικαίωμα εισόδου.

Την αγωνία των εργαζομένων για την επόμενη μέρα εντείνει το ότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, έχουν αρχίσει αποχωρήσεις και διευθυντικών στελεχών από τη ΦΙΕΡΑΤΕΞ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον τι θα συμβεί, όταν τελειώσει η περίοδος διαθεσιμότητας και πώς θα διαχειριστεί η εταιρεία την έλλειψη παραγγελιών, η οποία υπαγόρευσε, σύμφωνα με τη διοίκησή της, τη διαθεσιμότητα του ενός μήνα.

Ήδη δε περίπου 30 εργαζόμενοι έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους  να αποχωρήσουν οικειοθελώς με μισή αποζημίωση. Πρόκειται για εργαζομένους με περισσότερα από 15 χρόνια στη ΦΙΕΡΑΤΕΞ, οι οποίοι φοβούμενοι για το τι μέλλει γενέσθαι επέλεξαν αυτή την οδό, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ «Ο Σπάρτακος», Νίκος Καρυπίδης.

Κάποιοι από τους παλαιούς εργαζομένους ενημερώθηκαν άτυπα από την εταιρεία για το δικαίωμά τους αυτό, όπως  σημείωσε ο κ. Καρυπίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξωθήθηκαν, και στη συνέχεια το… νέο μεταδόθηκε και στους υπόλοιπους. Σημειώνεται ότι οι παλιοί εργαζόμενοι αποτελούν περί το ήμισυ των 100 συνολικά εργαζομένων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα στην απαντητική επιστολή της η διοίκηση της ΦΙΕΡΑΤΕΞ αναφέρει: 

Μόλις στις 4.6.2024 ολοκληρώθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης της εταιρίας με το προσωπικό της, όπως εκπροσωπείται από το συλλογικό όργανό της (σωματείο εργαζομένων).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης κατέστη αντιληπτό σε όλους ότι:

α) υπάρχει σημαντική απομείωση του κύκλου εργασιών της εταιρίας λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η Δυτική Ευρώπη (χώρες τελικού προορισμού των προϊόντων μας) και

β) τους καλοκαιρινούς μήνες είθισται να παρατηρείται σημαντική μείωση παραγγελιών, καθώς ακολουθεί περίοδος δειγματισμού προϊόντων.

Τα ανωτέρω δεν μπορούν να αποτελούν «έκπληξη» κανενός «παράγοντα της αγοράς», εάν πράγματι έχει γνώση της ζώσας πραγματικότητας και των ειδικότερων συνθηκών δραστηριοποίησης του κλάδου μας.

Για τους ανωτέρω λόγους, η εταιρία έπραξε ό,τι επιτάσσει η σύνεση και η κοινή λογική ενεργοποιώντας διατάξεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το μέτρο της διαθεσιμότητας να εκκινεί από αύριο 5/6/2024 μέχρι 30/6/2024, δηλαδή θα έχει εφαρμογή αρχικά μόλις για 25 ημέρες με πιθανότητα να παραταθεί και τους λοιπούς καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και την πορεία της αγοράς.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη, το πώς θα εξελιχθεί  μεσοπρόθεσμα η σημερινή κατάσταση της αγοράς καθώς και η πορεία των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των πωλήσεων της εταιρίας.

Περαιτέρω, γνωστοποιούμε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 θα δημοσιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού πρώτα ανακοινωθεί η ημερομηνία δημοσίευσης.

Τέλος, κατά την εκτίμησή μας, κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για το επενδυτικό κοινό, καθώς με την υπ. αριθ. 1966/30.4.2024 Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήδη έχει τεθεί η μετοχή μας σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Σημειωτέον ότι η εταιρία μας πάντοτε λειτουργεί με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα