Πολιτισμός

Σε διεθνή διαγωνισμό η ταινία «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ»

Με την ταινία «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό «Μuseums in Short».

Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους (διάρκεια 10’) με θέμα την προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του γόνου της Ευρωπού, Σελεύκου Α’, μάλλον του σπουδαιότερου – και κατά τον αρχαίο ιστορικό Αρριανό– εκ των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έμελλε να γίνει βασιλέας-ηγέτης της Δυναστείας των Σελευκιδών.

Ένας παγκόσμιος ηγέτης της ελληνιστικής οικουμένης από την Ευρωπό της μακεδονικής Βοττιαίας, μια άγνωστη για το ευρύ κοινό σπουδαία αρχαία πόλη στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ του στου Πάικου και της κοιλάδας του Αξιού ποταμού.

Πόλη με στιβαρά τείχη στον 5ο ήδη αι. π.Χ., η Ευρωπός απέκρουσε τις επιθέσεις του Θράκα βασιλέα Σιτάλκη και άνθισε στα χρόνια του Μακεδονικού Βασιλείου του Φιλίππου Β’ και αργότερα στα ελληνιστικά χρόνια (3ος-2ος αι. π.Χ.).

Το Museums in Short είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2012.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 16 χώρες με 57 ταινίες. Η εξαιρετική ταινία για τον Σέλευκο είναι παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Βρίσκεται online στην πλατφόρμα του διαγωνισμού και αναμένει την ψήφο του κοινού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο σύνδεσμο

https://www.museumsinshort.eu/partecipanti/dettaglio_video_2020.asp?id=364&idanno=9

και να ψηφίσουν την ταινία. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη -χρειάζονται μόλις 10 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί.

Πηγή: parallaximag.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα