Κοινωνία

Σε διαφορετικό πλαίσιο και κλίμα οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης Α.Τρύφωνος στο Κιλκίς

Γιά πρώτη φορά από καταβολής τους, οι εκδηλώσεις μνήμης του προστάτου των αμπέλων, αμπελουργών και οπωροκηπευτικών Αγίου Τρύφωνος, τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο στο Κιλκίς ο φερώνυμος σύλλογος Στενημαχιτών, πραγματοποιήθηκαν σε πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Αιτία η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που υποχρέωσε τον σύλλογο να αρκεσθεί στην τέλεση των θρησκευτικών και μόνον εκδηλώσεων, και αυτών μέσο στο πλαίσιο των περιορισμών και απαγορεύσεων που επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

« …Την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Τρύφωνος, που είναι ο προστάτης των αμπέλων και των οπωροκηπευτικών.

Την μνήμη του Αγίου, γιορτάζει με διάφορες εκδηλώσεις και ο πολιτιστικός σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς, που φέρει το όνομα του Αγίου, τον οποίο θεωρεί και προστάτη του.

Εξ αιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, περιορίστηκαν μόνο στο θρησκευτικό μέρος.

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς τελέσθηκε αρτοκλασία, με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται γιά την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού. Ο αριθμός των πιστών, που μετέσχον στην Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία περιορίστηκε στο ελάχιστο κρατώντας μεταξύ τους την απαιτούμενη απόσταση.
Τον σύλλογο εκπροσώπησαν, με την παραδοσιακή φορεσιά, η πρόεδρος Ευαγγελία Μαυρομάτη, ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Καλαντζής, η υπεύθυνη του χορευτικού τμήματος Καλυψώ Μπατσή και ο ταμίας του Απόστολος Μακούλης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκαν στους πιστούς άρτος και σταφύλια, που είχαν ευλογηθεί από τους ιερείς του ναού πατέρες Ευστάθιο και Επιφάνιο»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα