Αθλητισμός

Σε απόσταση …μιάς νίκης από την άνοδο ο Εύαθλος/Μακεδόνες

Ξεκίνησε με έκδηλο το λόγω της σημασίας της συνάντησης άγχος και την επακόλουθή του νευρικότητα, στην «φωτιά» της οποίας «έχυναν λάδι» τα λάθη και παραλείψεις μιάς μέτριας και επιεικώς ανεπαρκούς γιά κρίσιμο αγώνα διατησίας (Μελανίδης, Μητώνας).

Ομως, ο Εύαλος/Μακεδόνες «έδειξε χαρακτήρα», κατάφερε να ανακτήσει πλήρως την αυτοκυριαρχία του και εν συνεχεία αγωνίσθηκε σαν ….πρωταθλητής, φτάνοντας με αρκετή άνεση στο τελικό 92-75 επί του ΓΑΣ Αλεξανδρείας, στον πρώτο από τους τελικούς κατατακτήριους αγώνες γιά την οριστική ανάδειξη του πρωταθλητή α’ κατηγορίας ένωσης καλαθοσφαιρικών σωματείων Κ.Μακεδονίας (ΕΚΑΣΚΕΜ) και την προαγωγή στην γ’ εθνική.

Ετσι, το καλαθοσφαιρικό συγκρότημα του Πολυκάστρου απέχει πλέον μόλις …μία νίκη από την επίτευξη αυτού του σκοπού, που θα το αναδείξει στο τρίτο του νομού με συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα, και η οποία θα καταγραφεί ως η σημαντικότερη διάκριση καλαθοσφαιρικού φορέα του Πολυκάστρου.
Μάλιστα, η πίεση αυτής της προσπάθειας είναι τώρα λιγότερο έντονη, καθώς υπάρχει το περιθώριο του τρίτου και τελευταίου αγώνα στο Πολύκαστρο, σε περίπτωση ήττας στον επαναληπτικό της Αλεξανδρείας.

Η νευρικότητα του πρώτου δεκαλέπτου και τα πρώτα από τα αρκετά λάθη της διαιτησίας, ιδίως στον καταλογισμό των φάουλ, είχαν ως αποτέλεσμα να «βγει» προς στιγμήν ο Εύαθλος/Μακεδόνες «έξω από τα νερά του», χάνοντας αρκετές επιθέσεις και μη βρίσκοντας τρόπο να περιορίσει την επιθετική δραστηριότητα του ΑΣ Αλεξανδρείας, ο οποίος και προηγήθηκε σ’ αυτήν την περίοδο με 21-20.
Ωστόσο, από το ξεκίνημα κιόλας του δευτέρου δεκαλέπτου ο Εύαθλος/Μακεδόνες έδειξε το ποιός «έχει το πάνω χέρι», με κατακόρυφη άνοδο της αμυντικής απόδοσής του και κυριαρχία κάτω από τα δύο καλάθια, που του πολλαπλασίασε και τις επιθετικές επιλογές με ανάλογη αποτελεσματικότητα.

Η λήξη του ημιχρονίου τον βρήκε προηγούμενο με 48-37.
Στην επανάληψη το πολυκαστρινό συγκρότημα χωρίς η απόδοσή του να φτάσει στα επίπεδα του δευτέρου δεκαλέπτου του πρώτου μέρους, και παρά την εμμονή της διαιτησίας στο να το «φορτώνει» με ανύπαρκτα φάουλ (έφτασαν συνολικώς …τα 26!), διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού και ήταν σταθερώς καλύτερο από το αλεξανδρινό, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του τελευταίου να μειώσει την διαφορά και να «θεμελιώσει» πιθανότητες ανατροπής. Η διαφορά όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά, απεναντίας, αυξήθηκε, ενώ με λιγότερο …κατατρεγμό από την διαιτησιά ο Εύαθλος/Μακεδόνες ήταν σε θέση να την διευρύνει και άλλο.

Σ’ αυτό συνετέλεσε άθελά της και η τεχνική ηγεσία του ΓΑΣ Αλεξανδρείας, που στην περίπτωση του πολύπειρου Ημερίδη «πιάστηκε στον ύπνο», επιμένοντας στο να μην προσαρμόζει το παιχνίδι πάνω του, ενώ έβλεπε ότι, ό,τι έφευγε από τα χέρια του …«έγραφε», «ποντάροντας» προφανώς σε σύντομη εξάντλησή του!

Όμως, ο …αειθαλής εμβληματικός άσσος του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου, σ’ αυτόν τον αγώνα ….δεν ήταν …«ήμερος» και δεν καταλάβαινε τίποτε, παίζοντας ως να ήταν τουλάχιστον …δεκαπέντε χρόνια νεώτερος και καταφέρνοντας το πλέον καίριο και οδυνηρό πλήγμα στο φιλομενούμενο συγκρότημα.
Το χειρότερο γιά τον ΓΑΣ Αλεξανδρείας υπήρξε το ότι το κακό δεν προήλθε μόνο από τον ασταμάτητο Μπάμπη. Διότι, είτε όταν καθόταν στον πάγκο γιά να «πάρει ανάσες» είτε όταν αναλάμβανε περισσότερο δημιουργικό και λιγότερο εκτελεστικό ρόλο, άλλοι …ένδεκα συμπαίκτες του συνέχιζαν, με το ίδιο πάθος και συνέπεια, από εκεί που αυτός σταματούσε.

Και από αυτόν τον «φονικό» συνδυασμό της έξοχης συλλογικής προσπάθειας με την μεγάλη ημέρα, στην οποία βρέθηκε η συγκεκριμένη μονάδα, ήταν φυσιολογικό επακόλουθο να φτάσει ο Εύαθλος/Μακεδόνες Πολυκάστρου σ’ αυτήν την σπουδαία όσο και άνετη νίκη στον πρώτο τελικό κατατακτήριο αγώνα γιά τον τίτλο και την άνοδο και να «πατήσει» το «κατώφλι» της γ’ εθνικής κατηγορίας.

Τα δεκάλεπτα:
20-21, 28-16 (ημιχρόνιο 48-37)
21-19, 23-19 (τελικό 92-75)

Η σύνθεση:
Πολυχρονίδης 13 (3τρ.), Ημερίδης 42 (5τρ.), Σιώπκας 4, Πούλος 8, Κούτουλας 6, Βαρβούτας 9 (1τρ), Ζεμπεκίδης 4, Κήρυκος 2, Μ.Γκαντίδης 4, Βακιρλής, Καραστογιάννης, Α.Λέφας.
-Η επομένη αγωνιστική ημέρα:
Σάββατο 16.5.15, 18.00, ΓΑΣ Αλεξανδρείας-Εύαθλος/Μακεδόνες Πολυκάστρου

 

Περισσότερα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]

Δείτε ακόμα