Ελλάδα

Τίτλοι τέλους για την επιχείρηση ρούχων του Α.Σαπίδη στην Εγνατία

Στη μακρόχρονη πορεία της έντυσε χιλιάδες Θεσσαλονικιές κυρίες, είδε της αλλαγές στη μόδα, τις διαφοροποιήσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά, βρέθηκε αντιμέτωπη με την οικονομική και υγειονομική κρίση και βίωσε μία σειρά προκλήσεων.

Ο λόγος για την επιχείρηση ενδυμάτων του Αλέξανδρου Σαπίδη, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία και μετά από 60 χρόνια παρουσίας κλείνει, αποχαιρετώντας το καταναλωτικό κοινό και τις φανατικές του πελάτισσες. Μάλιστα περνώντας κανείς μπροστά από το κεντρικό κατάστημα, που αποτέλεσε για χρόνια έναν ευρύχωρο «ναό» της μόδας, με μεγάλη ποικιλία ενδυμάτων, καλύπτοντας τις στιλιστικές ανάγκες των καταναλωτριών, βλέπει στις προθήκες του επιγραφές, που αποτελούν αποχαιρετιστήριο και ευχαριστήριο μήνυμα προς αυτές, καθώς αναγράφεται «Ευχαριστούμε για τα 60 χρόνια δίπλα μας».

Η επιχείρηση Α. Σαπίδης ΑΕ, που τα τελευταία χρόνια πέρασε στα χέρια των παιδιών του Αλέξανδρου Σαπίδη, Μαριάννα και Γιώργο, κατεβάζει ρολά στα τέλη του μήνα, δίνοντας ωστόσο για τις επόμενες ημέρες την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό να ψωνίσει ενδύματα με τιμές μειωμένες από 50% έως και 70%.

 

Από την Κερασούντα… στη Θεσσαλονίκη

Ο  Αλέξανδρος Σαπίδης με γονείς από την Κερασούντα του Πόντου, που διέθεταν εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων, γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1935. Μπήκε από μικρός στα εμπόριο, καθώς, όπως λέει «από 5 -6 χρονών, μετά το σχολείο βοηθούσα τους γονείς μου που, έχοντας έρθει ως πρόσφυγες στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν αρχικά γυρολόγοι. Το 1941 άνοιξαν κατάστημα με υφάσματα στο Κιλκίς».

Έχοντας διανύσει μία ζωή μέσα στα υφάσματα και δη στα γυναικεία, χρόνια αργότερα ο κ. Σαπίδης αποφασίζει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, στο νούμερο 32 της οδού Συγγρού, που έσφυζε τότε από εμπορική ζωή.

Το 1981, παράλληλα με το κατάστημα στη Συγγρού, ανοίγει το κατάστημα στην οδό Εγνατία και στον αριθμό 50, στη συμβολή της με την οδό Ίωνος Δραγούμη.

Εκεί παρέμεινε μέχρι και σήμερα, έχοντας μάλιστα δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια κλυδωνισμούς εξαιτίας της έλευσης των πολυεθνικών αλυσίδων ένδυσης, που αφαίρεσαν σημαντικό κομμάτι του καταναλωτικού κοινού από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της πολύχρονης κατασκευής του μετρό που επηρέασε την αγορά της Εγνατίας, των κρίσεων των τελευταίων ετών (οικονομική και υγειονομική), αλλά και της επιλογής των παιδιών του κ. Σαπίδη να τραβήξουν χωριστούς επαγγελματικούς δρόμους.

Στην ερώτηση για το πώς αισθάνεται που σε λίγο καιρό θα αποχωριστεί τον χώρο, στον οποίο εργάστηκε για χρόνια, είδε τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να τον αναλαμβάνουν, ο κ. Σαπίδης σημειώνει πως αισθάνεται «συναισθηματικά φορτισμένος», ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουμε η ζωή έχει τις προκλήσεις και τις εναλλαγές της.

Το πολυώροφο κτήριο, στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση Σαπίδη, είναι της οικογενείας και πρόσφατα νοικιάστηκε σε εταιρεία του εξωτερικού, περνώντας σε μία νέα εποχή.

Πηγή: voria.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα