Αθλητισμός

Παρακαταθήκη για κιλκισιώτικο και ελληνικό ποδόσφαιρο το αρχείο του Σάκη Σημαιοφορίδη

Η Δευτέρα 20.11.23 πέρασε ως μία από τις ιδιαίτερες για το κιλκισιώτικο αλλά και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι η ημέρα, κατά την οποία και τα δύο τίμησαν τον Ιωσήφ, … «κατά κόσμον» Σάκη Σημαιοφορίδη αλλά και… τιμήθηκαν από αυτόν.

Κιλκισιώτικο και ελληνικό ποδόσφαιρο τίμησαν αυτήν την εξέχουσα μορφή του απονέμοντάς του ηθικές αμοιβές ως ελάχιστη αναγνώριση των υπηρεσιών του σ’ αυτά, τόσο ως παίκτη όσο και ως προπονητή. Συγχρόνως τιμήθηκαν από αυτόν με την χειρονομία του να προσφέρει στους εκπροσώπους του, με τους οποίους συνέδεσε την πλούσια σταδιοδρομία του, δηλαδή Κιλκισιακό και Απόλλωνα Καλαμαριάς ως παίκτης, ΕΠΣ Κιλκίς (αντιπροσωπευτικές ομάδες) και ΕΠΟ (εθνικές ομάδες ηλικιακών κατηγοριών) ως ενωσιακός και ομοσπονδιακός προπονητής, το σπουδαίο αθλητικό αρχείο του.

Ένα πολύ πλούσιο αρχείο από αποκόμματα δημοσιευμάτων εφημερίδων, ολόκληρα έντυπα και πλήθος φωτογραφιών με επεξηγηματική αναφορά («λεζάντα») γιά κάθε περίπτωση.

Ένα αρχείο, το οποίο ψηφιοποιήθηκε από τον Γρηγόρη Σαλτσίδη, ο οποίος, με την σειρά του, βασιζόμενος σε αυτό, δημιούργησε ένα κατατοπιστικό «ντοκυμανταίρ» με τους βασικούς σταθμούς της σταδιοδρομίας του Σάκη, δηλαδή Κιλκισιακό, Απόλλωνα Καλαμαριάς και εθνικές ομάδες νέων και εφήβων.

 

Η εκδήλωση, ιδέα-πρόταση του καλού δημοσιογράφου (ΕΣΗΕΜ-Θ) και αθλητικού συντάκτη (ΠΣΑΤ) Παναγιώτη Χαραλαμπίδη, με διοργανωτή φορέα την ΕΠΣ Κιλκίς και υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε την ανωτέρω ημερομηνία στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, όπου προσήλθαν δεκάδες φίλων του ποδοσφαίρου και του Σάκη, συμπεριλαμβανομένων παλαιμάχων συμπαικτών, προπονητών και παραγόντων του τότε και του σήμερα.

Στο περιεχόμενο της εκδήλωσης αναφέρθηκε πρώτος ο κ.Χαραλαμπίδης, που την συντόνισε, παραθέτοντας με γλαφυρό τρόπο στοιχεία από την συνολική παρουσία του Σάκη στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα, επισημαίνοντας και τις ανθρώπινες και κοινωνικές προεκτάσεις τους και «ξετυλίγοντας» ένα μεγάλο «κουβάρι» αναμνήσεων, που «άγγιξαν» όλο το ακροατήριο.

Συνέχεια σ’ αυτό έδωσε ο πρώην σύμβουλος της ΕΠΟ, μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της ΕΠΣΚ και… αχρείαστος συστάσεων Βασίλης Χατζηαποστόλου, δίνοντας έμφαση στο κεφάλαιο του Σάκη ως ομοσπονδιακού τεχνικού.

Ακολούθησαν παρόμοιες αναφορές από τον πρόεδρο της ΕΠΣΚ Κώστα Πάταρα, ο οποίος εστίασε στο έργο του Σάκη ως προπονητή των αντιπροσωπευτικών ομάδων ΕΠΣΚ νέων και παίδων αλλά και πολλών ομάδων συλλόγων, συμβάλοντας στην άνοδο του αγωνιστικού επιπέδου του ποδοσφαίρου του νομού.

Το κεφάλαιο Απόλλων Καλαμαριάς κάλυψαν οι παλαίμαχοι συμπαίκτες του Σάκη, Δημήτρης Θωμαΐδης (τερματοφύλακας) και Σωτήρης Τίμος (κεντρικός αμυντικός), υπογραμμίζοντας περιστατικά της περιόδου της διοικήσεως του συλλόγου από τον αείμνηστο Βασίλη Τριανταφυλλίδη, επί το «ακριβέστερον»… Χάρρυ Κλύνν, «αγαπημένο παιδί» του οποίου ήταν ο Σάκης. Τους «σιγόνταρε» ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων Απόλλωνος Καλαμαριάς, χαρακτηρίζοντας τον Κιλκισιώτη άσσο ως μία από τις εμβληματικές μονάδες και μορφές του καλαμαριώτικου συγκροτήματος.

Ο Σάκης Σημαιοφορίδης, ως καθηγητής φυσικής αγωγής, διετέλεσε και προπονητής κλασικού αθλητισμού του ΓΑΣ Κιλκίς, στα τμήματα υποδομής και παραγωγής, έχοντας προωθήσει και εκεί πολλές μονάδες, που διακρίθηκαν στην συνέχεια, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Χαραλαμπίδης, ενώ «συνηγόρησε» ο τότε πρόεδρος του ΓΑΣΚ Τάσος Αμανατίδης.

Κατόπιν οι εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων επέδωσαν στον Σάκη τιμητικά πλακίδια, ενώ παρέλαβαν από αυτόν τις φροντισμένες συλλογές αρχειακού υλικού, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, συνιστά άλλη μία υπηρεσία του παλαίμαχου παίκτη και προπονητή στο ποδόσφαιρο, καθώς η γνώση του παρελθόντος συμβάλλει καθοριστικώς στην διαμόρφωση του μέλλοντος.

«Επιστέγασμα» της εκδήλωσης, το θαυμάσιο ψηφιακό δημιούργημα του Γρηγόρη Σαλτσίδη, με κατά κεφάλαιο προβολή και των τριών βασικών σταθμών της σταδιοδρομίας του Σάκη, Κιλκισιακό, Απόλλωνος Καλαμαριάς και εθνικών ομάδων νέων και εφήβων, μέσα από το δικό του πλούσιο αρχειακό υλικό, στο οποίο έχουν την «τιμητική» τους και αρκετά δημοσιεύματα και τίτλοι του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή».

Ένα δημιούργημα, που ανακάλεσε στην μνήμη όλων των παρευρεθέντων ουκ ολίγες από τις στιγμές εκείνες, που βίωσαν κιλκισιώτικο και ελληνικό ποδόσφαιρο από την παρουσία του Σάκη σ’ αυτό, και με τις δύο ιδιότητες, με όλους να υποδέχονται την προβολή με ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα.

Η εκδήλωση… «πήρε παράταση» μετά το τυπικό πέρας της, καθώς όλοι όσοι παρέστησαν ήθελαν να ανταλλάξουν δύο κουβέντες και να σφίξουν το χέρι του Σάκη, υπογραμμίζοντας το ότι αυτός δεν ανήκει στο ποδοσφαιρικό παρελθόν αλλά και είναι και θα είναι ποδοσφαιρική μορφή και του παρόντος και του μέλλοντος.

Σάκη, να’ σαι πάντα καλά. Το κιλκισιώτικο και το ελληνικό ποδόσφαιρο σ΄ευχαριστούν.

Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κεκιτζόγλου

Περισσότερα
Δείτε ακόμα