Οικονομία

Πτωτική φέτος η πορεία των τιμών αμνοεριφίων στην αγορά

Πτωτικές είναι οι φετινές τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές τιμές κατά 0,80 ευρώ περίπου μεσοσταθμικών.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν παράγοντες τις αγοράς στον νομό μας η τάση διαμαρφώνεται πτωτικώς καθώς υπάρχει σημαντική προσφορά στην αγορά και οι έως τώρα τιμές κυμαίνονται από 4,2 μέχρι 4,5 ευρώ το κιλό γιά τα αρνιά και σχεδόν αντίστοιχες ως ελαφρά μικρότερες για τα ερίφια.
Ήδη στις μεγαλύτερες παραδοσιακές δημοπρασίες αμνοεριφίων της Βορείου Ελλάδος όπως αυτά του Λαγκαδά και κυρίως της Δράμας, οι τιμές κυμάνθηκαν στα προαναφερθέντα επίπεδα, όπως και σε μικρότερα όπως αυτά της Αξιούπολης την περασμένη Τετάρτη αλλά και το Κιλκίς το Σάββατο που επικύρωσε το διαμορφωθέν κλίμα.
Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες γιά την φετινή πορεία των τιμών, που πραγματικά λόγω και της εν γένει αγροτικής συγκυρίας λειτουργεί πολύ πιεστικά γιά τον κόσμο της παραγωγής, είναι η απουσία ενδιαφέροντος απο πλευράς της ιταλικής αγοράς λόγω του καθολικού Πάσχα που φέτος συμπίπτει με το ορθόδοξο.

Δυστυχώς, γιά τους παραγωγούς αμνοεριφίων οι πρακτικές των μεγάλων «αλυσίδων» καταστημάτων να πωλούν αμνοερίφια σε τιμές προσφοράς αλλά και κάτω των έξ ευρώ το κιλό σε συνδυασμό με την επάρκεια και την χαμηλότερη γενικώς ζήτησε λόγω της οικονομικής κρίσης του κρέατος έχει ως αποτέλεσμα την συμπίεση προς τα κάτω των τιμών.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους αμνοεριφίων στην περιφερειακή ενότητά μας και όχι μόνον, η φετινή χρονιά είναι ίσως η μοναδική που η γκρίνια των κτηνοτρόφων παραγωγών έχει απολύτως ουσιαστικό περιεχόμενο.
Βεβαίως, από την άλλη το φαινόμενο αυτό αναμένεται να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή, καθώς αναμένεται και αυτές να ακολουθήσουν την πτωτική πορεία των τιμών παραγωγού στο μεγαλύτερο τους ποσοστό.
Αν και βεβαίως ασφαλέστερα συμπεράσματα θα προκύψουν σε ό,τι αφορά τις εν λόγω τιμές στα μέσα της επόμενης εβδομάδας όταν και οι καταναλωτές θα προχωρήσουν στις αγορές των.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας