Το Κιλκίς γεύτηκε την αυθεντικότητα της Μακεδονικής Κουζίνας μέσω της ΑΝΚΙ
Μια διαφορετική εκδήλωση διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Κιλκίς, με τίτλο: «Μαγειρεύουμε στις ρίζες μας», στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας» που εντάσσεται στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER, την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025 στο “Κτήμα των Ευχών” στο Κιλκίς που τονίζει τη μοναδικότητα της μακεδονικής κουζίνας και των παραδόσεών της.
Με κεντρικό στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής γεύσης της περιοχής και τη σύνδεση της με τον γαστρονομικό τουρισμό, οι ομιλητές παρουσίασαν τη σημασία της Μακεδονικής γαστρονομίας για τον επισιτιστικό κλάδο και την εκπαίδευση νέων μαγείρων.
Η εκδήλωση άνοιξε με θερμούς χαιρετισμούς από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναπτυξιακών φορέων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Κώστας Βιολιτζής, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της τοπικής κουζίνας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης, τόνισε την ανάγκη στήριξης κάθε προσπάθειας που συνδέει τον τουρισμό με την τοπική ταυτότητα.
Ο γενικος διευθυντής της «Αναπτυξιακής Κιλκίς» Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, ανέφερε: «Σε μια προσπάθεια σύνδεσης του αγροτοδιατροφικού τομέα με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νομού, καθώς η περιοχή διαθέτει όλα τα απαραίτητα, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα με τις πρώτες ύλες, τον δευτερογενή τομέα με επιχειρήσεις τροφίμων που κάνουν θαύματα και τον τριτογενή τομέα με τον γαστρονομικό τουρισμό χάρη στον οποίο ο κάθε επισκέπτης μπορεί να βιώσει τον τόπο που επισκέπτεται, και συγκεκριμένα εδώ την μακεδονική κουζίνα, ένα στραυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών που συνθέτει μια κουζίνα μοναδική που δεν αντιγράφεται».
Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση του Θοδωρή Κουρατζόγλου, Αmbassador της Μακεδονικής Κουζίνας, σεφ και μέλους της Ένωσης Culinary Professionals of Greece, ο οποίος επισήμανε τη σημασία της χρήσης φρέσκων, τοπικών προϊόντων: «Κάθε υλικό κουβαλάει μέσα του τη γη που το γέννησε και τον πολιτισμό που το διαμόρφωσε. Αυτές οι γεύσεις μιλούν για μας — είναι η φωνή του τόπου μας στα πιάτα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής του τμήματος διοίκησης οργανισμών και marketing τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Φώτης Κιλιπίρης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το θέμα «Αναπτύσοντας γαστρονομικούς προορισμούς» μέσα από ένα φορέα διαχείρησης στο Κιλκίς που θα πρέπει να έχει συνέχεια.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η διατροφολόγος Ιωάννα Ταμουρίδου όπου ανέλυσε τη διατροφική αξία των προϊόντων της Μακεδονίας, επισημαίνοντας τον πλούτο των πρώτων υλών σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά και την προστιθέμενη αξία τους όταν χρησιμοποιούνται σωστά.
Για τη «Μακεδονική κουζίνα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας» από το τμήμα μαγειρικής τέχνης της σχολής ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης Κιλκίς μίλησε η διευθύντρια του ΑΕΚ Κιλκίς Δέσποινα Μαυρίδου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον πιο ουσιαστικό και απολαυστικό τρόπο: μια γευστική πανδαισία τοπικών εδεσμάτων. Ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού παρουσίασε την ποικιλία και το μεγαλείο της Μακεδονικής Κουζίνας: όπως Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο, Σαρακατσάνικη πίτα, τραχανάς με λουκάνικο, χαψοπίλαβον και Ποντιακά ωτία.
Τι περιλαμβάνει η “Μακεδονική Κουζίνα”
Ημαθία: Γκαβόψαρα, Ρεβανί, Μοσχαρίσια μάγουλα με παπαρδέλες, αρνί γεμιστό
Πέλλα: Σαλιγκάρια γιαχνί, τηγανητές πιπεριές, μαρμελάδα κεράσι, μαντί
Κιλκίς: Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο, περέκ, τραχανάς με λουκάνικο, χαψοπίλαβον
Σέρρες: Βουβάλι στην γάστρα, μπουγάτσα, ακανές, καβουρμάς
Πιερία: Καρκαβίτσα, σαρακατσάνικη γαλόπιτα, μπουρανί, αρνί με ρεβύθια
Θεσσαλονίκη: Σουτζουκάκια, φασουλοταβάς, κόκορας με χυλοπίτες, μυδοπίλαφο, τρίγωνα
Χαλκιδική: κολομπαρίνα, άγρια χόρτα με αρνί, χταπόδι με ελιές, μοσχάρι στιφάδο