Γενικά

Προβληματίζει η κατάσταση στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το θέμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προβληματίζει εντόνως τις αρμόδιες ελληνικές αστυνομικές αρχές σε χερσαία και υδάτινα σύνορα.

Και επειδή οι περισσότεροι από όσους καταφέρνουν να εισέλθουν στην χώρα μας επιθυμούν και να αναχωρήσουν από αυτήν γιά τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ευρισκόμενοι σε αυτήν με έγγραφα είτε παρανόμως, η εν λόγω αυξημένη δραστηριότητα μεταφέρεται και στην περιοχή της ελληνοσκοπιανής μεθορίου.

Τα της αυξήσεως επιβεβαιώνονται και από πλευράς των αρμοδίων τοπικών αστυνομικών αρχών συνοριακής φύλαξης και των δυνάμεων της Frontex (Φροντεξ) στην περιοχή της Ειδομένης και των Ευζώνων και καταγράφονται στις σχετικές αναφορές, αλλά και από πλευράς των κατοίκων της περιοχής, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” εμφανώς προβληματισμένη από την κατάσταση και η πρόεδρος της κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

«Μία κατάσταση σίγουρα “προβληματική», όπως συνέχισε, η οποία “έχει θορυβήσει τους λιγοστούς κατοίκους του ακριτικού οικισμού της Ειδομένης”, γνωστής σε όλη την Υφήλιο με τα όσα είχαν διαδραματισθεί προ πενταετίας, με την δημιουργία στις παρυφές του ενός άτυπου καταυλισμού 16.000 προσφύγων και μεταναστών από δεκάδες χώρες του πλανήτη, καθώς το τελευταίο διάστημα “έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά διάρρηξης εγκαταλελειμμένων οικιών ή κατοικιών που ιδιοκτήτες τους διαμένουν σε άλλες περιοχές και τα χρησιμοποιούν κυρίως τα σαββατοκύριακα”.

Η παρουσία πολιτών τρίτων χωρών, όπως τόνισε, είναι το τελευταίο διάστημα διαρκώς αυξανόμενη και η διέλευση τους από εγκαταλελειμμένους δημόσιους χώρους, όπως του πάλαι ποτέ κτηνιατρείου και του παρακειμένου στρατιωτικού φυλακίου, αποτελεί καθημερινότητα, ενώ και το κρατητήριο του εδρεύοντος στην Ειδομένη τμήματος συνοριακής φύλαξης είναι ασφυκτικώς γεμάτο, καθώς σε αυτό κρατούνται περίπου είκοσι συλληφθέντες.

Τα της αύξησης των ροών διέλευσης επιβεβαιώνει και η διοικήτρια του τμήματος Φωτεινή Γκαγκαρίδου, εκτιμώντας ότι οφείλονται στην άρση των απαγορεύσεων μετακίνησης λόγω του κορωνοϊού, αλλά και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών ευνοώντας περαιτέρω τις μετακινήσεις.

Από την περιοχή ευθύνης του τμήματος,με βάση τα σχετικά στοιχεία, επαναπροωθήθηκαν από την γειτονική χώρα στην Πατρίδα μας τον περασμένο χρόνο περίπου 12.000 άτομα, ενώ περίπου αντίστοιχος είναι και ο αριθμός εκείνων, στους οποίους απετράπη η έξοδος μαζί με αυτούς που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις φύλαξης.

Ένα σώμα εμφανώς πιό περιορισμένο σε σχέση με αυτό των Σκοπίων, και το οποίο συνδράμουν δυνάμεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι τουλάχιστον την προ κορωνοϊού περίοδο, και το οποίο δεν ταλανίζεται, όπως το αντίστοιχο ελληνικό, από μειώσεις λόγω αποσπάσεων σε υπηρεσίες του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Και όλα αυτά εν όψει της θερινής περιόδου, όπου η κίνηση στο τμήμα διαβατηριακοελέγχου στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και παραδοσιακώς ενισχύεται από προσωπικό του τμήματος συνοριακής φύλαξης,γιά να αντεπεξέλθει στον υπέρογκο όγκο ελέγχων στους τουρίστες, που κατά εκατομμύρια διέρχονται στην χώρα μας από τον σταθμό των Ευζώνων.

Δεδομένα, που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αστυνόμευσης υπό δύσκολες συγκυρίες, και το οποίο θα πρέπει όμως να ενισχυθεί όπως δήλωσε στον “Μαχητή” η κ. Σουπλή, γιά να μπορέσει να ανταποκριθείς τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της, όπως, γιά παράδειγμα, του Δημήτρη Στοϊδη, ο οποίος είδε πρίν ελάχιστα εικοσιτετράωρα την οικία του, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης, να παραβιάζεται και να λεηλατείται από μετανάστες γιά τρίτη φορά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κατάργηση του ΤΣΦ Πολυκάστρου με έδρα τους Ευζώνους από το (2016-17), δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα χωριά του βορείου τομέα του δήμου Παιονίας με τη ροή μεγάλης μερίδας μεταναστών μέσα από τα χωριά μας δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινή κίνηση των ελάχιστων πλέον παιδιών μας και υπέργυρων συγχωριανών μας δήλωσε στον “Μαχητή” ο Νικόδημος Τσανικίδης πρόεδρος της κοινότητας Ευζώνων (οικισμοί Εύζωνοι-Πλατανιά-Μεταμορφωση)

Το μόνο που ζητάμε από την Πολιτεία είναι η επαναλειτουργία του ΤΣΦ Πολυκάστρου με έδρα τους Ευζώνους έτσι ώστε να έχουμε όλοι ίδια μεταχείριση και ασφάλεια στα χωριά μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]